Γ. Κουγιουμτσίδης: Χρυσό μετάλλιο μέσα από ένα υπόγειο

Γ. Κουγιουμτσίδης: Χρυσό μετάλλιο μέσα από ένα υπόγειο

Ο κορυφαίος παλαιστής στην Ευρώπη προπονείται μαζί με άλλους 100 παλαιστές σε ένα υπόγειο ενός σχολείου

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα από ένα υπόγειο της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης και με συνθήκες που δεν ταιριάζουν σε έναν αθλητή με το ταλέντο του ήρθε το χρυσό μετάλλιο του Γιώργου Κουγιουμτσίδη. Ο κορυφαίος παλαιστής στην Ευρώπη στην κατηγορία των 79κ. της ελευθέρας προπονείται μαζί με άλλους 100 παλαιστές σε ένα υπόγειο ενός σχολείου και δίπλα από αυτό υπάρχει ένα ανεκμετάλλευτο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που παρά τις, επί δέκα χρόνια, συνεχείς υποσχέσεις δεν έχει διατεθεί ακόμα στον σύλλογο.   

Το όνομα του Γιώργου Κουγιουμτσίδη μέχρι χθες που ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της ελευθέρας ήταν άγνωστο στο ευρύ κοινό. Κι όμως ο νεαρός παλαιστής είχε ήδη κατακτήσει το χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο στην κατηγορία των έως 23 ετών. Χθες χάρισε στην ελληνική ελευθέρα πάλη το πρώτο ευρωπαϊκό μετάλλιο στην ιστορία της. Μία διάκριση που ήρθε μέσα από το υπόγειο του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου Σταυρούπολης. Ένα υπόγειο στο οποίο «στοιβάζονται» ακόμα και 100 παιδιά προκειμένου να μυηθούν από τον «δάσκαλο» Θέμη Ιακωβίδη στα μυστικά της πάλης. Είναι οι αθλητές του Παλαιστικού Συλλόγου Ευκαρπίας, ενός συλλόγου που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί σε όλες της ηλικιακές κατηγορίες της ελευθέρας πάλης.

«Προπονούμαστε σε ένα χώρο που δεν ταιριάζει σε νέα παιδιά – αθλητές. Δεν έχει ούτε αποδυτήρια να αλλάξουμε. Δίπλα υπάρχει ένα κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, το οποίο είναι κλειστό εδώ και είκοσι χρόνια. Από την εγκατάλειψη έχουν αρχίσει να πέφτουν οι σοβάδες. Τα τελευταία δέκα χρόνια ζητάμε να μας το παραχωρήσουν και να μας βγάλουν από τα υπόγεια. Δεν θέλουμε χρήματα. Θα το φτιάξουμε εμείς με δικά μας έξοδα. Είναι ντροπή να υπάρχει ένα κτίριο – παλάτι και να καταστρέφεται και να μην το δίνουν να προπονηθούν αθλητές. Και πριν λίγο καιρό έστειλα ένα νέο έγγραφο. Μίλησα με άνθρωπο από τη ΓΓΑ και μου απάντησε «που θες να ξέρω σε τι φάση βρίσκεται». Γνωρίζω ότι το έγγραφο δεν έφτασε ποτέ στα χέρια του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος στηρίζει και αγαπάει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό», δήλωσε ο Θέμης Ιακωβίδης, προπονητής και θείος του πρωταθλητή Ευρώπης στο kathimerini.gr. 

Γ. Κουγιουμτσίδης: Χρυσό μετάλλιο μέσα από ένα υπόγειο-1
Γ. Κουγιουμτσίδης: Χρυσό μετάλλιο μέσα από ένα υπόγειο-2

Ένας παλαιστής επιπέδου έχει ανάγκη να προπονείται με ισάξιους αντιπάλους. Το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε ο 21χρονος αποτέλεσε αφορμή για να υπάρξουν προτάσεις από αθλητές άλλων χωρών για να μεταβούν για προετοιμασία στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον Έλληνα πρωταθλητή. «Λέμε στους ξένους παλαιστές ότι δεν έχουμε χώρο να τους φιλοξενήσουμε για προετοιμασία και δεν το πιστεύουν. Ο σύλλογός μας βγαίνει τόσα χρόνια πρώτος στην Ελλάδα. Θα χάσουμε τα παιδιά. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από φτωχές οικογένειες. Εμείς δεν τα πιέζουμε για συνδρομές. Είναι υποχρέωση μας να στηρίξουμε τη νέα γενιά. Στο δυνατό σώμα υπάρχει και δυνατή ψυχή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δήμο που μας έχει παραχωρήσει το υπόγειο του σχολείου για προπονήσεις», τονίζει ο προπονητής του πρωταθλητή Ευρώπης. 

Γ. Κουγιουμτσίδης: Χρυσό μετάλλιο μέσα από ένα υπόγειο-3

Μέσα στο υπόγειο της Σταυρούπολης προετοιμάστηκε ένας αθλητής που κατέκτησε την υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης. Τα όνειρα του Γιώργου Κουγιουμτσίδη φτάνουν μέχρι και τη διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για να γίνει όμως αυτό θα χρειαστεί να προετοιμαστεί σε καλύτερες υποδομές, αντάξιες με αυτές των αντιπάλων του. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους νεαρούς πρωταθλητές – μέλη του συλλόγου που προετοιμάζονται σε ένα υπόγειο με θέα τα όνειρά τους.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή