Την εμμονή του στο σχέδιο της δημιουργίας της ευρωπαϊκής Super League εξέφρασε πάλι ο ισχυρός άνδρας της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μελών της πρωταθλήτριας Ευρώπης, κάτι που φανερώνει ότι οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός κλειστού πρωταθλήματος δώδεκα ή δεκαπέντε μεγάλων ομάδων, προερχόμενες από πέντε ή το πολύ έξι κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, δεν έχουν εγκαταλειφθεί, παρά την αρχική καθολική καταδίκη του εγχειρήματος.
«Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι άρρωστο και μόνο η σύσταση της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ μπορεί να το αναζωογονήσει», ισχυρίστηκε ο Πέρεθ, ο οποίος μάλιστα εγκατέλειψε την ενδιάμεση επιχειρηματολογία των εμπνευστών του εγχειρήματος περί μη κλειστού club, ανοιχτού φορμάτ και αλληλεγγύης για όλες τις ομάδες και παραδέχθηκε ανοιχτά ότι η βασική προτεραιότητα είναι η αύξηση των εσόδων των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων, που προσελκύουν το ενδιαφέρον των φιλάθλων και από τις οποίες εξαρτάται σε αποκλειστικό βαθμό η αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού προϊόντος.
Σύμφωνα με τον Φλορεντίνο Πέρεθ, δεν είναι δυνατόν να έχουν τον ίδιο σημαίνοντα ρόλο στη λήψη των αποφάσεων για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο οι μικρές χώρες με μία ψήφο, που έχει για παράδειγμα και η Γερμανία των 83 εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ δεν έκρυψε τη θέση του ότι η ολοένα αυξανόμενη εκπροσώπηση των χωρών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις υποβαθμίζει το προϊόν.
Την ίδια ώρα, βασικό υπερασπιστικό επιχείρημα της UEFA στις δικαστικές μάχες εναντίον της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ είναι η εξάπλωση του ποδοσφαίρου σε κάθε γωνιά της ηπείρου με 36 χώρες να έχουν έστω και μία μετέχουσα ομάδα στη φάση των ομίλων τα δύο τελευταία χρόνια, κάτι που αποτελεί ρεκόρ. Μόνο στο φετινό Conference εκπροσωπούνται ομάδες από 28 χώρες!
«Η UEFA αυξάνει τους αγώνες μεταξύ των… όχι σημαντικών ομάδων», υποστήριξε ο ισχυρός άνδρας της Ρεάλ Μαδρίτης.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο Φλορεντίνο Πέρεθ τάχθηκε εναντίον του νέου φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων από την UEFA για τον κύκλο τριετίας 2024-27, το οποίο επιχειρεί ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση των συμμετοχών.
Οι 80 ομάδες στη φάση των ομίλων μέχρι το 2021 έγιναν 96 την τρέχουσα τριετία με τη θέσπιση του UEFA Conference League, που αποτέλεσε μονοπάτι συμμετοχής για ομάδες από την Εσθονία, τη Λετονία, το Κόσοβο και άλλες και ο αριθμός στην κυρίως φάση των διοργανώσεων, μετά τα καλοκαιρινά προκριματικά, θα ανέβει στις 108 ομάδες (από 36 σε κάθε διοργάνωση) στο νέο φορμάτ, με ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες πρόκρισης για χώρες όπως η Ελλάδα αλλά και οι υπόλοιπες… μικρομεσαίες κάτω από τις πέντε-έξι προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες.
«Η UEFA αυξάνει τους αγώνες μεταξύ των… όχι σημαντικών ομάδων (σ.σ. irrelevant teams ήταν ο όρος που χρησιμοποίησε)», υποστήριξε ο Φλορεντίνο Πέρεθ, χαρακτηρίζοντας προφανώς με αυτόν τον τρόπο ομάδες από πρωταθλήματα όπως το ελληνικό, το σερβικό, το τσεχικό και άλλα, εκτιμώντας ότι η συμμετοχή τους υποβαθμίζει τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.
Σύμφωνα με τον Ισπανό παράγοντα, το ποδόσφαιρο θα ανακτήσει την εμπορική του αξία μόνο αν αυξηθούν μέσα στον χρόνο οι αγώνες ανάμεσα στα δώδεκα – δεκαπέντε κορυφαία ευρωπαϊκά club, αδιαφορώντας για τις λιγότερο εμπορικές ομάδες, κάτι φυσικά που έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση με την UEFA, η οποία εκτιμά ότι οι αρχές της ποδοσφαιρικής αλληλεγγύης εξυπηρετούνται μόνο με τη διεύρυνση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αλλά και με την αύξηση των εσόδων για όλες τις ομάδες και τις ομοσπονδίες-μέλη της.