Το… τελευταίο άλμα του Ντικ Φόσμπερι

Το… τελευταίο άλμα του Ντικ Φόσμπερι

Το τελευταίο άλμα της ζωής του μέχρι… τον ουρανό έκανε ο Ντικ Φόσμπερι, ο άνθρωπος που άλλαξε μια για πάντα το άλμα εις ύψος, βοηθώντας με το επαναστατικό στυλ του να απογειωθεί σε ύψη που με τον παλιό τρόπο ποτέ δεν θα μπορούσε να φθάσει

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ. Το τελευταίο άλμα της ζωής του μέχρι… τον ουρανό έκανε ο Ντικ Φόσμπερι, ο άνθρωπος που άλλαξε μια για πάντα το άλμα εις ύψος, βοηθώντας με το επαναστατικό στυλ του να απογειωθεί σε ύψη που με τον παλιό τρόπο ποτέ δεν θα μπορούσε να φθάσει.

«Με πολύ βαριά καρδιά πρέπει να κοινοποιήσω την είδηση ότι ο μακροχρόνιος φίλος και συνεργάτης μου Ντικ Φόσμπερι πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του, έπειτα από μια σύντομη περίοδο με υποτροπή λεμφώματος», ήταν τα λόγια που διάλεξε για να γνωστοποιήσει το θλιβερό γεγονός ο Ρέι Σούλτε, ο πιο στενός φίλος του 76χρονου θρύλου, ο οποίος έζησε από κοντά όλη τη δυσπιστία που γνώρισε ο Φόσμπερι όταν πριν από σχεδόν 60 χρόνια πραγματοποίησε για πρώτη φορά το άλμα με μια καινοτόμο τεχνική που έμελλε να αλλάξει διαπαντός το άθλημα.

«Εφυγε» στα 76 του ο Αμερικανός αθλητής που άλλαξε την ιστορία του άλματος εις ύψος με το νέο στυλ που καθιέρωσε.

Μέχρι το 1964 οι άλτες επιχειρούσαν να περάσουν πάνω από τον πήχυ με την τεχνική στραντλ, ένα ψαλίδι στον αέρα που σε καμία περίπτωση δεν επέτρεπε πολύ ψηλές επιδόσεις σαν κι αυτές που έφερε το περίφημο «Φόσμπερι φλοπ».

Πατώντας δυνατά με το πόδι και περνώντας τον πήχυ με την πλάτη του, ο 18χρονος τότε αθλητής γνώρισε μεγάλες αντιδράσεις όταν έκανε τα πρώτα του άλματα με τη δική του τεχνική. Τέσσερα χρόνια αργότερα κέρδισε με το δικό του στυλ το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πόλη του Μεξικού με άλμα 2,24 μέτρων, που ήταν και ολυμπιακό ρεκόρ.

Από τότε η πλειονότητα των αθλητών άρχισε να ακολουθεί την τεχνική του, μέχρι να επικρατήσει ολοκληρωτικά ύστερα από λίγα χρόνια. Μόλις επέστρεψε από το Μεξικό μαζί με το χρυσό μετάλλιο, κρέμασε και τα αθλητικά παπούτσια του. Αφοσιώθηκε στην επιστήμη του, αλλά το 2008 διεγνώσθη με καρκίνο στη σπονδυλική στήλη.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή