Μεθυσμένη πράσινη πολιτεία

Μεθυσμένη πράσινη πολιτεία

6' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από τα αποτελέσματα της προηγούμενης αγωνιστικής των πλέι οφ οι διεκδικητές του τίτλου είχαν περιοριστεί στους τρεις και μάλλον μετά από αυτά της 4ης, έμειναν δύο: ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ.

Οι «πράσινοι» πραγματοποιώντας ίσως την καλύτερη εμφάνιση σε ντέρμπι φέτος επικράτησαν με 2-0 του Ολυμπιακού και παρέμειναν στην κορυφή της βαθμολογίας, ενώ παράλληλα απομάκρυναν σημαντικά από αυτή τους «ερυθρόλευκους».

Στην πρώτη θέση συγκατοικούν με την ΑΕΚ που νίκησε με 3-1 τον Αρη στην «Αγιά Σοφιά» πιο δύσκολα πάντως από ότι δείχνει το τελικό σκορ και στη σκιά των γεγονότων που είχαν προηγηθεί και οδήγησαν στην αλλαγή από την ΕΠΟ των Πολωνών διαιτητών.

Τέλος ο ΠΑΟΚ δεν δυσκολεύθηκε απέναντι στον Βόλο, νικώντας με 4-2 στην Τούμπα.


Ντέρμπι για έναν

Αποκλειστικά στον Παναθηναϊκό ανήκε η βραδιά στη Λεωφόρο. Οι «πράσινοι» ήταν εξαιρετικοί, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο όπου πέτυχαν και τα δύο γκολ που έκριναν την αναμέτρηση και επικράτησαν δίκαια του Ολυμπιακού με 2-0 στο ντέρμπι των «αιωνίων», με τον Γιοβάνοβιτς να κερδίζει επίσης κατά κράτος τον Ανιγκό στην «μάχη» των πάγκων, καθώς ο Γάλλος υπηρεσιακός προπονητής φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την τραγική εικόνα της ομάδας του.
Ο Σπόραρ στο 28΄ μετά το τραγικό λάθος του Παπασταθόπουλου και το αυτογκόλ του Ελ Αραμπί στο 35΄ έκριναν το ματς, με τους γηπεδούχους να φτάνουν έτσι στη δεύτερη νίκη τους στη διαδικασία του «μικρού» πρωταθλήματος. Από την άλλη ο Ολυμπιακός που γνώρισε την πρώτη του ήττα έχασε πολύτιμο έδαφος από την κορυφή.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Σάντσες, Σένκεφελντ, Σάρλια (15΄λ.τρ. Μάγκνουσον), Χουάνκαρ, Πέρεθ, Κουρμπέλης (70΄ Μαντσίνι), Τσέριν (85΄ Κλεϊνχέισλερ), Μπερνάρ (84΄ Τσόκαϊ), Παλάσιος, Σπόραρ (69΄ Ιωαννίδης).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ζοζέ Ανιγκό): Πασχαλάκης, Μπα, Παπασταθόπουλος, Ροντινέι, Ρέαμπτσουκ, Εμβιλά, Χουάνγκ, Φορτούνης (81΄ Βρουσαϊ), Μασούρας (69΄ Βαλμπουενά), Χάμες Ροντρίγκες (46΄ Μπιελ), Ελ Αραμπί (46΄ Μπακαμπού).


Ελβετική εγγύηση

Σε παίκτη – εγγύηση για την πορεία της ΑΕΚ στο φετινό πρωτάθλημα αναδεικνύεται ο Στίβερ Τσούμπερ. Όπως είχε συμβεί και στον αγώνα με τον Ιωνικό στη Νεάπολη, έτσι και σε αυτόν με τον Αρη, ο Ελβετός που ήρθε από τον πάγκο και με τα δύο γκολ που πέτυχε, έλυσε το πρόβλημα που είχε βάλει στην Ενωση ο Αρης, την οδήγησε στη νίκη με 3-1 και τη διατήρησε στην κορυφή της βαθμολογίας. Νωρίτερα, η ΑΕΚ είχε προηγηθεί με πέναλτι του Γκαρσία στο 36΄, ενώ ο Αρης  είχε ισοφαρίσει με τον Ιτούρμπε στο 45+1΄.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε πιο δυνατά στην αναμέτρηση και τελικά στο 36΄ ο Ετέμπο ανέτρεψε τον Ελίασον μέσα στην περιοχή. Αναμφισβήτητη παράβαση, η οποία καταλογίστηκε από τον διαιτητή και μετατράπηκε σε γκολ από τον Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος έφτασε τα 12 εφέτος, στην πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του. Μετά το γκολ όμως ο Αρης ήταν αυτός που πήρα τα ηνία και βρήκε το γκολ που άξιζε στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, όταν αρχικά ο Πάλμα με δυνατό σουτ τράνταξε το δοκάρι και στη συνέχεια ο Ιτούρμπε πήρε το ριμπάουντ και έφερε την αναμέτρηση στα ίσα.  
Ο Αλμέιδα βλέποντας ότι το σκηνικό παρέμεινε ίδιο και στο ξεκίνημα του δεύτερου 45λεπτου, προχώρησε σε τριπλή αλλαγή με τους Τσούμπερ, Πινέδα και Φερνάντες να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και να δίνουν στην ΑΕΚ ξανά την υπεροχή. Ετσι στο 82΄, ο Ελβετός μεσοεπιθετικός με δυνατό σουτ νίκησε τον πολύ Κουέστα και έδωσε ξανά το προβάδισμα στην Ενωση με 2-1. Δέκα λεπτά αργότερα, στο 90+2΄, ο Πινέδα έχασε μοναδική ευκαιρία «σημαδεύοντας» το δοκάρι, ενώ στο 90+5΄ ο Τσούμπερ διαμόρφωσε από κοντά το τελικό 3-1.

Κίτρινες: Γκατσίνοβιτς, Ρότα, Φερνάντες, Μάνταλος – Ετέμπο, Καμάτσο, Νταμπό, Χριστοδουλόπουλος

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Ρότα, Βίντα, Τζαβέλλας, Χατζισαφί (90+6′ Μοχαμαντί), Σιμάνσκι, Ελίασον (60΄ Φερνάντες), Γιόνσον (76΄ Μάνταλος), Γκατσίνοβιτς (60΄ Πινέδα), Αραούχο (60΄ Τσούμπερ), Γκαρσία.

ΑΡΗΣ (Απόστολος Τερζής): Κουέστα, Εμπακατά (82΄ Χριστοδουλόπουλος) Φαμπιάνο, Μπράμπετς Πίρσμαν, Ετέμπο (46΄ Ντουκουρέ), Νταμπό, Ιτούρμπε (61΄ Οντουμπάγιο), Νταρίντα, Πάλμα, Καμάτσο (82΄ Μαζικού).


Μπάχαλο με τους διαιτητές

Βέβαια η αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Αρη «σημαδεύθηκε» πολλές ώρες πριν από την σέντρα, από τα τραγελαφικά γεγονότα που οδήγησαν στην αλλαγή των Πολωνών διαιτητών. Συγκεκριμένα το πρωί της Κυριακής υπήρξε καταγγελία από επιβάτη της πτήσης της Aegean από την Βαρσοβία στην Αθήνα και στην οποία επέβαινε ο Πάβελ Ρατσκόβσκι και οι βοηθοί του, ότι οι Πολωνοί διαιτητές μέθυσαν και τόσο μέσα στο αεροπλάνο, όσο και κατά την παραλαβή των αποσκευών προπηλάκισαν τον συγκεκριμένο επιβάτη και τον γιο του. Μάλιστα οι δύο Ελληνες  τόνισαν ότι γνωρίζουν τη γλώσσα καθώς ζουν και εργάζονται στην χώρα και υποστήριξαν ότι άκουσαν τον Ρατσκόβσκι να μιλά για χρηματισμούς διαιτητών στο ελληνικό πρωτάθλημα και του ζήτησαν τον λόγο με αποτέλεσμα να τους επιτεθεί και να τους φτύσει.

Ετσι το μεσημέρι της Κυριακής η ΕΠΟ προχώρησε στην αντικατάσταση του Ρατσκόβσκι και των συνεργατών του με Ελληνες διαιτητές (συγκεκριμένα σφύριξε ο Διαμαντόπουλος), επικαλούμενη όμως μόνο τα δημοσιεύματα και χωρίς –όπως φάνηκε και από την ανακοίνωσή της- να μπει στην ουσία της υπόθεσης. «Από την ΚΕΔ/ΕΠΟ ανακοινώνονται τα εξής: Κατόπιν επιστολών που εστάλησαν από τις ΠΑΕ ΑΕΚ και Άρης σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επεισόδιο των αξιωματούχων διαιτησίας του σημερινού αγώνα ΑΕΚ-Άρης, η ΚΕΔ/ ΕΠΟ είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε αντικατάσταση τους με Έλληνες διαιτητές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πάντως ο Πάβελ Ρατσκόβσκι, που σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα ήταν άφαντος, μίλησε τόσο σε ελληνικά ΜΜΕ, όσο και σε πολωνικό δίνοντας τη δική του εκδοχή για τα όσα συνέβησαν στην περιβόητη πτήση.

«Δέχτηκα επίθεση από έναν οπαδό του Παναθηναϊκού μετά την προσγείωση στην Αθήνα. Με έφτυσε και με χτύπησε. Αυτός ο τύπος ήταν μεθυσμένος και έλεγε πως θα με καταστρέψει μιλώντας στον Τύπο. Σηκώθηκε από τη θέση του και είπε πως είναι οπαδός του Παναθηναϊκού και πως θα μας καταστρέψει. Ένας μεθυσμένος και επιθετικός τύπος ήταν. Εμείς θέλαμε να πάμε στην αστυνομία, αλλά ο άνθρωπος της ασφάλειας από την Ελλάδα μάς είπε πως θα καταλήγαμε να περάσουμε όλη τη νύχτα στο αστυνομικό τμήμα, ενώ είχαμε ένα σημαντικό ματς την Κυριακή, οπότε θα ήταν καλύτερο να πάμε στο ξενοδοχείο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θέση πήρε και ομοσπονδία της Πολωνίας, επισημαίνοντας ότι δεν προδικάζει την ενοχή των διαιτητών και δεν θεωρεί πως ήταν μεθυσμένοι, τονίζοντας πάντως ότι θα εξετάσει την υπόθεση.
Τέλος, ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης με ανάρτησή του στα social media ανέφερε: «Η ανεξάρτητη λειτουργία της ΚΕΔ/ΕΠΟ, όπως ορθότατα περιγράφεται στην Ολιστική Μελέτη, δεν μπορεί να ερμηνεύεται ως “ασύδοτη λειτουργία”. Η υπόθεση με τους Πολωνούς διαιτητές επιβάλλει πειστικές εξηγήσεις προς τους φιλάθλους, αλλά και τις διεθνείς ομοσπονδίες».


Τέσσερα έβαλε, δύο έχασε

Ένα ημίχρονο αρκούσε για τον ΠΑΟΚ, προκειμένου να επιστρέψει στις νίκες, μετά από δύο σερί ήττες στα πλέι οφ, καθώς επικράτησε του Βόλου στην Τούμπα με 4-2. Ο Δικέφαλος πέτυχε και τα τέσσερα τέρματά του στο πρώτο μέρος με τους  Ίνγκι Ινγκασον (6’), Κάλεντ Νάρεϊ (16’, 27’) και Τιάγκο Ντάντας (45+4’), όμως η επιτυχία επισκιάστηκε από τους τραυματισμούς των Ομάρ Ελ Καντουρί και Ντάγκλας Αουγκούστο –του πρώτου μάλιστα είναι μυϊκός, με τον Μαροκινό να αποχωρεί με κλάματα. Τάσος Τσοκάνης (58’) και Ογκνιέν Οζέγκοβιτς (88′) μείωσαν στο δεύτερο μέρος για τον Βόλο που παραμένει στο -1 από τον Αρη στη μάχη των δύο ομάδων για την 5η θέση της βαθμολογίας που δίνει το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Βιεϊρίνια (78′ Λύρατζης), Ινγκασον, Κάργας, Ράφα Σοάρες, Ντάντας, Αουγκούστο (35’ Σβαμπ), Ελ Καντουρί (18’ Τάισον), Νάρεϊ (79′ Μπίσεσβαρ), Α. Ζίβκοβιτς, Ολιβέιρα (78′ Τόμας).

ΒΟΛΟΣ (Κώστας Μπράτσος): Κλέιμαν, Αλχο, Εσκοβάλ, Σιέλης, Λούνα, Κάτσε (46’ Μεταξάς), Τσοκάνης (64’ Οζέγκοβιτς), Μπαριέντος (82′ Καρτάλης), Ντέλετις, Γκάγκι (73′ Σι), Πιρές (73′ Τσιρίνος).

@ Τα αποτελέσματα της 4ης αγωνιστικής των πλέι οφ: ΑΕΚ – Αρης 3-1, ΠΑΟΚ – Βόλος 4-2, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 2-0.

@ Η βαθμολογία: Παναθηναϊκός 69, ΑΕΚ 69, Ολυμπιακός 63, ΠΑΟΚ 60, Αρης 41, Βόλος 40.
Η επόμενη αγωνιστική: Βόλος – Αρης, Ολυμπιακός – ΑΕΚ, ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT