Η 16χρονη Αθανασία Μεσίρη έγραψε την πρώτη σελίδα στη διεθνή ιστορία της

Η 16χρονη Αθανασία Μεσίρη έγραψε την πρώτη σελίδα στη διεθνή ιστορία της

Ο προπονητής της λιλιπούτειας αθλήτριας μιλάει στο kathimerini.gr

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι ούτε 16 ετών και έχει αρχίσει να γράφει τη δική της διεθνή ιστορία. Η Αθανασία Μεσίρη έγινε η 7η Ελληνίδα που συμμετείχε σε έναν ευρωπαϊκό τελικό ενόργανης γυμναστικής. Αγωνίστηκε στο άλμα και κατέλαβε την 7η θέση, στην πρώτη της εμφάνιση σε μία διοργάνωση γυναικών. Παρόλο που αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα τραυματισμού στο δεξί της πόδι, η Νάσια, χωρίς να δείξει ότι πονάει, ολοκλήρωσε τα άλματά της και έδειξε ώριμη για να διεκδικήσει στο μέλλον ακόμη περισσότερα.  

Το χαμόγελο στολίζει, σχεδόν πάντα, το πρόσωπο της λιλιπούτειας αθλήτριας από την Πάτρα. Τα μάτια της ίσως να χάνουν για λίγο την λάμψη τους όταν κάποια άσκηση του προγράμματος δεν βγαίνει όπως ακριβώς την θέλει. Εκείνες τις στιγμές, η απορία καθρεφτίζεται μέσα σε αυτά. Τότε, απευθύνεται στον προπονητή της και τον ρωτάει: «Πείτε μου, τι πρέπει να κάνω;». Και αυτές οι έξι λέξεις γεμίζουν… ευθύνες τον Ηλία Τσοπάνογλου, ο οποίος έχει, ήδη, στο βιογραφικό του 40 χρόνια προπονητικής.  

Η 16χρονη Αθανασία Μεσίρη έγραψε την πρώτη σελίδα στη διεθνή ιστορία της-1

«Νιώθω τυχερός ότι αυτό το κορίτσι βρέθηκε στη ζωή μου σε μία φάση που νιώθω έτοιμος για να υποστηρίξω ένα παιδί με τόσο πολύ ταλέντο. Μπροστά σε αυτό το ταλέντο, κάποιες φορές, όταν δεν ολοκληρώνεται, κάποια άσκηση, αγχώνομαι. Και, τότε, η Νάσια με κοιτάζει ήρεμα και μου λέει «πείτε μου τι να κάνω». Αυτό το «πείτε μου», αυτή η εμπιστοσύνη, αποτελεί από τη μία ένα τεράστιο βάρος ενώ από την άλλη νιώθω τυχερός που προπονώ μιας τέτοιας ποιότητας αθλήτρια», δήλωσε στο www.kathimerini.gr ο Ηλίας Τσοπάνογλου.  

Η Αθανασία Μεσίτη γεννήθηκε στην Πάτρα και ξεκίνησε από τη μαζική γυμναστική. Στον ίδιο χώρο έκαναν προπόνηση και οι αθλητές και οι αθλήτριες του Ηλία Τσοπάνογλου. Παρά τη μικρή ηλικία, η πιτσιρίκα κρυφοκοίταζε τον τρόπο που εκτελούσαν τις ασκήσεις οι  μεγαλύτερες. «Κατασκοπία» όμως έκανε και ο έμπειρος προπονητής. Όταν διαλύθηκε η ομάδα στην οποία συμμετείχε η Νάσια, μίλησε με τους γονείς της και τους πρότεινε να πάει η μικρή στον Γ.Σ. Άτλας Πατρών. Έτσι κι έγινε. «Έχει φοβερή ικανότητα να αντιγράφει και να αφομοιώνει αυτό που βλέπει. Παρατηρούσε τα μεγαλύτερα παιδιά και όταν ήρθε μαζί μας θα μπορούσα να πω ότι ήταν έτοιμη», μας είπε.  

«Η χαρά του προπονητή» 

Από την ηλικία  των εννέα η Νάσια Μεσίρη εντάχθηκε στη ομάδα του Άτλαντα και αμέσως έδειξε ότι ήταν… γεννημένη γι΄ αυτό το άθλημα. «Αγαπάει τη γυμναστική και ζει γι’ αυτή. Πρόκειται για μία αθλήτρια που θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω μόνο με τη φράση «η χαρά του προπονητή». Της λες ένα και καταλαβαίνει δέκα. Το μόνο που ζητάει είναι «τι πρέπει να κάνω», τόνισε ο κ. Τσοπάνογλου.  

Η 16χρονη Αθανασία Μεσίρη έγραψε την πρώτη σελίδα στη διεθνή ιστορία της-2

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Αττάλειας ήταν ο πρώτος αγώνας για τη Νάσια στην κατηγορία των γυναικών. Παρόλο που δεν είχε μαζί της τον προπονητή της έδειξε ότι, αν και σχεδόν 16 ετών, είναι ολοκληρωμένη αθλήτρια. Προκρίθηκε στον τελικό του άλματος και στο σύνθετο ατομικό κατέλαβε την υψηλότερη θέση ανάμεσα στις Ελληνίδες. Η είδηση της πρόκρισης βρήκε τη μητέρα της νεαρής πρωταθλήτριας να πλένει ένα αυτοκίνητο στο βενζινάδικο όπου εργάζεται. «Πήγα και της το είπα. Άφησε το λάστιχο και από τη χαρά της άρχισε να χοροπηδάει μέσα στις σαπουνάδες. Αυτές οι στιγμές για έναν προπονητή κάτι το μοναδικό. Κι εγώ τη πρόκρισή της αθλήτριας μου την έζησα μέσα από την τηλεόραση. Η Νάσια είχε δουλέψει σε βάθος και ανταπεξήλθε τέλεια. Είναι πολύ καλή στο άλμα και τη δοκό ισορροπίας. Διαθέτει μεγάλη γκάμα από ασκήσεις και πειραματιζόμαστε για να δούμε τι της ταιριάζει», υπογράμμισε ο έμπειρος προπονητής. 

Με όνειρο τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς 

Μπορεί να συγκαταλέγεται στις καλύτερες γυμνάστριες της Ευρώπης στο άλμα, η ζωή όμως της Νάσιας δεν επικεντρώνεται μόνο στο γυμναστήριο. Μαθήτρια της Α’ Λυκείου, με βαθμολογία που ξεπερνάει το 19, διαβάζει για να γίνει φυσικοθεραπεύτρια ενώ, παράλληλα, ονειρεύεται να φορέσει το κορμάκι με το εθνόσημο και σε Ολυμπιακούς Αγώνες.  

Η 16χρονη Αθανασία Μεσίρη έγραψε την πρώτη σελίδα στη διεθνή ιστορία της-3

Ο προπονητής Ηλίας Τσοπάνογλου κάνει και αυτός όνειρα μαζί της αλλά γνωρίζει, καλύτερα από τον καθένα, τις δυσκολίες που έχει αυτός ο… δρόμος. «Στην Πάτρα είμαστε μόνοι μας. Η παραμικρή βοήθεια θα αποτελούσε ένα λιθαράκι για να ανέβει το κορίτσι πιο ψηλά. Πρέπει να φροντίσουμε να έχει διάρκεια. Παιδιά όμως η Νάσια αποτελούν το μέλλον μας. Περιμένουμε τώρα να βγει η κατάταξη ώστε να δούμε ποίοι προκρίνονται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα καθώς από τους αγώνες στο παγκόσμιο βγαίνουν οι προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού. Από την ηλικία των 13 ετών μου λέει «κύριε θέλω να πάω σε Ολυμπιακούς».  

Στις 25 Απριλίου, η Αθανασία ή Νάσια Μεσίρη θα πάρει μέρος στο παγκόσμιο κύπελλο που θα διεξαχθεί στο Κάιρο. Θα αγωνιστεί στο άλμα, τους ασύμμετρους ζυγούς και το έδαφος. Η, σχεδόν, 16 ετών αθλήτρια έχει αρχίσει να βαδίζει στον δρόμο των ονείρων της. Κάθε βήμα μοιάζει αποτελεί το πετραδάκι με το οποίο χτίζει το αθλητικό της μέλλον.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή