Απόλλων Σμύρνης: Η μαγική συνταγή που συνεχίζει την ιστορία του ελληνικού πόλο

Απόλλων Σμύρνης: Η μαγική συνταγή που συνεχίζει την ιστορία του ελληνικού πόλο

Σήμερα Σάββατο, η ελληνική ομάδα θα δώσει το «παρών» σε έναν τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης - Ο αρχηγός της, Μανώλης Σολανάκης, μιλάει στο www.kathimerini.gr

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν υπήρχε ελληνικό αθλητικό χρηματιστήριο και το πόλο ήταν μετοχή τότε θα συγκαταλεγόταν στα blue chips. Η ελληνική υδατοσφαίριση, είτε σε εθνικό επίπεδο, είτε σε συλλογικό, κρατάει ψηλά τη γαλανόλευκη και θεωρείται υπολογίσιμη δύναμη στο παγκόσμιο στερέωμα. Σήμερα (28/4), ακόμη ένας σύλλογός μας θα δώσει το «παρών» σε έναν τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ο Απόλλων Σμύρνης θα αντιμετωπίσει στην Τεράσα (Ισπανία) την ομώνυμη ομάδα με έπαθλο το Τσάλεντζερ Καπ (19.00).

Η ομάδα της Σμύρνης έγινε η 5η εκπρόσωπος της χώρας μας που κατάφερε να βρεθεί σε τελικό μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ο πρώτος σύλλογος που αγωνίστηκε σε τελικό ήταν η Βουλιαγμένη, το 1997. Έπαιξε στο Κύπελλο Κυπελλούχων και, μάλιστα, το κατέκτησε. Σε επτά τελικούς έχει πάρει μέρος ο Ολυμπιακός, σε δύο η Βουλιαγμένη και ο Πανιώνιος και μία συμμετοχή έχει ο ΝΟ Πατρών.

Η συμμετοχή όμως του Απόλλωνα Σμύρνης σε έναν τελικό ευρωπαϊκό πρωταθλήματος έχει ιδιαίτερη αξία διότι πρόκειται για ένα τμήμα που ιδρύθηκε το 2013, συμμετείχε για πρώτη φορά σε αγώνες το 2014 (Γ’ Εθνική) και μέσα σε, λιγότερο, από δέκα χρόνια έφτασε να πρωταγωνιστεί στα «σαλόνια» της ελληνικής υδατοσφαίρισης και να διεκδικεί ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Η ομάδα – όνειρο της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» αποτελεί ένα δημιούργημα μιας παρέας «Απολλωνιστών», με πρωταγωνιστές την οικογένεια Αφρουδάκη και υποστηρικτή τον Σταμάτη Βελλή. Για να επιτευχθεί αυτό το… θαύμα χρειάστηκε, όπως δήλωσε στο www.kathimerini.gr ο αρχηγός της ομάδας Μανώλης Σολανάκης ένας… συνδυασμός: «Για να φτάσει μέχρι εδώ ο Απόλλων Σμύρνης απαιτήθηκε ένας συνδυασμός πραγμάτων: σκληρή δουλειά, υψηλοί στόχοι σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, συγκυρίες και άνθρωποι που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Από τότε που ιδρύθηκε το τμήμα γίνεται μία σοβαρή και μεθοδική δουλειά από τους ανθρώπους που είναι δίπλα του. Όταν δουλεύεις σοβαρά και μεθοδικά καταφέρνεις να φτάσει ψηλά. Πίσω από την ομάδα υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που δουλεύουν για αυτήν. Είναι οι αφανείς συντελεστές με «μπροστάρηδες» την οικογένεια Αφρουδάκη και τον Σταμάτη Βελλή. Εάν δεν υπήρχαν αυτοί δεν θα υπήρχαμε και εμείς σήμερα εδώ».

Ο Μανώλης Σολανάκης φοράει τρία χρόνια τα χρώματα του Απόλλωνα. Με συμμετοχές σε όλες τις ηλικιακές εθνικές ομάδες της χώρας μας και σπουδαίους τίτλους στο βιογραφικό του, κάθε συμμετοχή σε διοργάνωση αποτελεί και ένα σκαλοπάτι για τα όνειρά του. «Το τμήμα έχει βάλει στο dna του τον πρωταθλητισμό. Όσο εύκολο κι αν ακούγεται στη θεωρία, τόσο δύσκολο είναι να το πετύχεις στην πράξη. Για εμένα αποτελεί τεράστια χαρά να είμαι αρχηγός αυτού του συνόλου. Από μικρό παιδί δεν έπαψα να ονειρεύομαι. Σήμερα βρίσκομαι ένα σκαλοπάτι πριν από κάτι που είχα ονειρευτεί αλλά δεν πίστευα ότι θα γίνει πραγματικότητα. Είμαι αρχηγός σε μία ομάδα που διεκδικεί ευρωπαϊκό τίτλο. Όταν ήρθα στον Απόλλωνα είχα ως στόχο να αφήσω το λιθαράκι μου. Ήθελα, σε αυτόν τον ιστορικό σύλλογο, να αφήσω μία παρακαταθήκη για τους υπόλοιπους αθλητές. Θέλω να συνεχίσουν να ονειρεύονται και να έχουν υψηλούς στόχους. Ότι κάνουν να έχει διάρκεια. Να μην είναι μία στιγμιαία επιτυχία», μας είπε ο 29χρονος.

Ένα νεανικό σύνολο με πολλά όνειρα

Ο Απόλλων Σμύρνης αποτελεί ένα νεανικό σύνολο. Ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας βρίσκεται κάτω από τα 24 χρόνια. Πρόκειται για αθλητές που έχουν διακριθεί με τις «μικρές» εθνικές ομάδες μας και στο βιογραφικό τους έχουν γράψει πολλούς τίτλους αλλά και τα όνειρα τους. Ένας από αυτούς είναι ο Διονύσης Μπραΐμης. Παγκόσμιος πρωταθλητής με την εθνική εφήβων το 2018, αγωνίστηκε στα «σαλόνια» του ελληνικού πόλο σε ηλικία 17 ετών, στον Εθνικό Πειραιώς. Αφού πέρασε από τη Γλυφάδα και τον Πανιώνιο, σήμερα, στα 22 του, παίζει στην «Ελαφρά Ταξιαρχία». Όταν τον ρωτήσαμε εάν στην επιτυχία του τμήματος παίζει ρόλο και το νεαρό της ηλικίας των αθλητών του Απόλλωνα, η απάντηση ήταν καταφατική: «Κάθε παίκτης έχει φιλοδοξίες. Παρόλο που όλοι έχουμε αγωνιστεί σε «μικρές» εθνικές ομάδες, οι περισσότεροι από τους νέους δεν έχουμε παίξει στην εθνική ανδρών. Υπάρχει… πείνα για το παραπάνω βήμα στην καριέρα του καθενός και αυτό αποτυπώνεται και στην προπόνηση», τόνισε.

Κάθε επιτυχία περιέχει μία διαφορετική… συνταγή. Τη δική της «συνταγή» διαθέτει και η επιτυχία της «Ελαφράς Ταξιαρχίας». «Δουλεύουμε καθημερινά για να αποκτήσουμε τη νοοτροπία του νικητή. Η ομάδα έχει μάθει να μην είναι ικανοποιημένη με μία καλή εμφάνιση. Θέλει να δίνει μέσα στο νερό αυτό που πρέπει για την επίτευξη του στόχου και, όσο γίνεται, να ανεβαίνει επίπεδο. Και αυτό επιτυγχάνεται, σε αρχικό στάδιο, μόνο με δύσκολη πνευματική δουλειά. Η τακτική και η τεχνική θα ακολουθήσει», υπογράμμισε ο 22χρονος.

Προπονητής του Απόλλωνα Σμύρνης είναι ο Νίκος Δεληγιάννης, ο οποίος, ως αθλητής, διαθέτει ένα παλμαρέ με δεκάδες τίτλους. Υπήρξε βασικός τερματοφύλακας του Ολυμπιακού και της εθνικής, με συμμετοχές -και διακρίσεις- σε κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις. Πίσω από την ομάδα, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, υπάρχει μία οικογένεια που έχει ταυτίσει το όνομά της με το ελληνικό πόλο: η οικογένεια Αφρουδάκη. Πως είναι για έναν νέο αθλητή να συνεργάζεται με αυτά τα… ιερά τέρατα του αθλήματος; «Το μόνο που κερδίζει ένας αθλητής από το να υπάρχει στο «κεφάλι» της ομάδας ένας «θρύλος» που τον καθοδηγεί αλλά και μία οικογένεια που αγαπάει τον σύλλογο και έχει δώσει πολλά στο άθλημα, είναι το κίνητρο. Οπότε αυτό που έχει να κάνει ο κάθε αθλητής ξεχωριστά είναι να δουλέψει κάθε μέρα στο 100% των δυνατοτήτων του, σε κάθε προπόνηση, σε κάθε αγώνα και να είναι πιστός στο πλάνο. Είμαστε τυχεροί ότι στην προσπάθεια αυτή του Γιώργου Αφρουδάκη, του κ. Σταμάτη Βελλή αλλά και ολόκληρης της ομάδας που μας βοηθάει, έχουμε στο πλάι μας κι έναν άνθρωπο όπως ο κ. Πόλυς Αφρουδάκης. Πρόκειται για τον πατέρα των αθλητών του πόλο, ο οποίος αποτυπώνει ένα σπάνιο είδος ρομαντισμού που έχει μείνει στο άθλημα μας», μας είπε ο Διονύσης Μπραΐμης.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή