Τι χρειάζονται ΑΕΚ και ΠΑΟ για να παίξουν στα «σαλόνια»

Τι χρειάζονται ΑΕΚ και ΠΑΟ για να παίξουν στα «σαλόνια»

Δύο βετεράνοι αναλύουν στην «Κ»

6' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τίτλοι τέλους της Σούπερ Λιγκ 1 πέφτουν απόψε με ηχηρό τρόπο σε κατάμεστα γήπεδα, απόδειξη της συναρπαστικής χρονιάς που χάρισε στους φιλάθλους. Ασφυκτικά γεμάτη η «Αγιά Σοφιά» για τη φιέστα, ασφυκτικά γεμάτη και η Λεωφόρος για το «ευχαριστώ» των οπαδών στον Γιοβάνοβιτς και στους παίκτες του, κατάμεστη και η Τούμπα για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που θα κρίνει (πιθανώς) το εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ. Μια εικόνα εντελώς ασυνήθιστη για ένα πρωτάθλημα μαθημένο να φυτοζωεί μπροστά σε άδειες εξέδρες.

Τα δύο «καλά» εισιτήρια για το Τσάμπιονς Λιγκ, όμως, τα κέρδισαν η ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό, με τον πρωταθλητή να χρειάζεται δύο προκρίσεις για να φθάσει στους ομίλους και τον δεύτερο μία παραπάνω, να περνάει με τρεις. Είναι ο απόλυτος στόχος και για τις δύο ομάδες μας, όχι μόνο για την εμπειρία και το συναρπαστικό ταξίδι, αλλά για το «χρυσάφι» της διοργάνωσης, που όποιος το γευθεί και το αξιοποιήσει, αλλάζει αμέσως επίπεδο.

Μπορούν άραγε να πετύχουν έναν τόσο μεγάλο στόχο με το υπάρχον ρόστερ τους ή θα χρειαστούν μεγάλες ενισχύσεις για να σταθούν ανταγωνιστικές; Η «Κ» έθεσε το ερώτημα στον Κώστα Ελευθεράκη και τον Λύσανδρο Γεωργαμλή, δύο σπουδαίους ποδοσφαιριστές του παρελθόντος που αγωνίστηκαν με ξεχωριστή επιτυχία τόσο στην ΑΕΚ όσο και στον Παναθηναϊκό. Ιδού τι μας είπαν:

Κώστας Ελευθεράκης: Ο Παναθηναϊκός πρέπει να ενισχυθεί με χαφ και σουτέρ

«Ηταν το καλύτερο πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων και φάνηκε με τα γεμάτα γήπεδα μέχρι το τέλος. Για το τυπικό οφείλουμε να πούμε ότι μαθηματικά δεν έχει κριθεί το πρωτάθλημα, παρότι κλίνει προς την ΑΕΚ. Καμία σχέση με τα τρία προηγούμενα χρόνια που ο Ολυμπιακός το είχε εξασφαλίσει από νωρίς και χανόταν το ενδιαφέρον.

Ο Παναθηναϊκός με ικανοποίησε πολύ. Αν και είχε από πέρυσι δείξει σημάδια βελτίωσης, η πρόοδός του ήταν ευχάριστη έκπληξη. Ολος ο οργανισμός, η διοίκηση, ο προπονητής, τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Χτίστηκε μια ομάδα με μέλλον, με παίκτες που έχουν ήδη σχηματίσει βασικό κορμό, οι περισσότεροι από αυτούς σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία. Αν κρατηθεί αυτός ο κορμός και φυσικά ο ίδιος προπονητής, με 2-3 ποιοτικές μεταγραφές η ομάδα θα γίνει ακόμη καλύτερη.

Η ενίσχυση πρέπει να είναι ποιοτική. Ο Παναθηναϊκός εμφάνισε μια σκληρή, συμπαγή, δυναμική ομάδα, που πρέσαρε πολύ και είχε εξαιρετική αμυντική λειτουργία. Επιθετικά δεν ήταν το ίδιος καλός. Είχε δυσκολία στο γκολ, το παιχνίδι του ήταν προβλέψιμο, η μεσαία του γραμμή δεν λειτούργησε το ίδιο καλά παραγωγικά. Οσο περισσότερες ευκαιρίες φτιάχνεις τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι πιθανότητες να τις αξιοποιήσεις. Για ομάδα που κυνηγάει τίτλο, δεν έβγαζε πολλές φάσεις, ούτε και πέτυχε πολλά γκολ.

Του έλειπαν παίκτες ικανοί στο ένας εναντίον ενός, να πατάνε περιοχή και να σκοράρουν. Ελειψε και ένας καλός σουτέρ. Στο παιχνίδι Ρεάλ – Μάντσεστερ Σίτι θαυμάσαμε δύο υπέροχα γκολ με εκπληκτικά σουτ εκτός περιοχής. Αυτό ο Παναθηναϊκός δεν το είχε. Κι όταν δεν απειλείς από μακριά, δύσκολα ανοίγεις χώρους μέσα στην περιοχή.

Λέγαμε παλιά “δείξε μου τα χαφ σου, να σου πω τι ομάδα έχεις”. Ελειψε και η κάθετη πάσα. Ο Σπόραρ με τον Ιωαννίδη δεν σκόραραν πολύ, αλλά δεν πήραν πολλές καλές πάσες. Είναι και οι δύο εξαιρετικοί σε πολλά κομμάτια του παιχνιδιού, χρειάζονται όμως καλύτερη τροφοδοσία. Οταν αναλώνουν δυνάμεις για πολλά άλλα πράγματα μέσα στο παιχνίδι, την ώρα της εκτέλεσης είναι κουρασμένοι, χωρίς καθαρό μυαλό.

Στην εποχή μου οι χαφ βάζαμε πάνω από 10 γκολ ο καθένας. Τώρα δεν σε αφήνουν να μπεις τόσο εύκολα στην περιοχή, χρειάζεται ποιότητα για την καλή πάσα. Ο Μπερνάρ δεκάρι; Δεν με ικανοποίησε σε αυτόν τον ρόλο. Μη με κακολογήσετε, αλλά δεν ξέρει τη θέση. Είναι καλός παίκτης, καλός τεχνίτης, όχι όμως οργανωτής. Χρειάζεται μια προσωπικότητα σε αυτόν τον ρόλο.

Μου άρεσε πολύ ο Μαντσίνι. Είναι γρήγορος, δυνατός, ξέρει μπάλα, είναι μέσα στη φάση. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός χρειάζεται οπωσδήποτε 2-3 παίκτες πρώτης διαλογής για να σταθεί στην Ευρώπη και να διεκδικήσει, πιο έμπειρος πια, ξανά το πρωτάθλημα.

Η ΑΕΚ έδειξε πολύ καλά στοιχεία μετά τις πρώτες 5-6 αγωνιστικές. Στηρίχθηκε περισσότερο στο ένστικτο, γιατί έχει περισσότερους ποιοτικούς παίκτες, με προσωπικότητα. Αν κολλήσει κάπου, έχει εξαιρετικά χαφ στο ένας εναντίον ενός και με έφεση στο γκολ, όπως οι Πινέδα, Γκατσίνοβιτς. Δεν ξέρω γιατί δεν κράτησαν τον Γκατσίνοβιτς στον Παναθηναϊκό. Εξαιρετικός, μακάρι να είχε μείνει. Με 2-3 εύστοχες επιλογές η ΑΕΚ θα μπορέσει να κάνει πράγματα στην Ευρώπη και εύχομαι να τα κάνει».

Λύσανδρος Γεωργαμλής: Να βρει τρόπο να κρατήσει τον Πινέδα η ΑΕΚ

«Ηταν μακράν το καλύτερο πρωτάθλημα εδώ και πολλά χρόνια. Τέσσερις ομάδες το διεκδικούσαν σε μικρές αποστάσεις, λίγες αγωνιστικές πριν από το τέλος. Τόσο έντονο ανταγωνισμό δεν θυμάμαι ούτε στα δικά μου χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που τα πλέι οφ είχαν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και έκριναν τα πάντα, ενώ πολύ σημαντικό είναι ότι διαψεύσθηκαν πανηγυρικά όλες οι καφενειακές συζητήσεις. Κριτικάρουμε πολύ εύκολα και γινόμαστε συχνά άδικοι, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος.

Ο Παναθηναϊκός έκανε μεγάλο αγώνα από την αρχή. Η ΑΕΚ έπαιξε πιο εντυπωσιακά, πήρε πιο επιβλητικές νίκες σε σημαντικά παιχνίδια, κάτι που δεν έκανε ο Παναθηναϊκός. Αξιοποίησε καλύτερα την έδρα της, ήταν πιο ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, γι’ αυτό και κάλυπτε εύκολα όλες τις σημαντικές απουσίες της. Οποιος και να έλειπε, ήταν σαν να βρισκόταν εκεί.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Αλμέιδα. Πέρασε τη φιλοσοφία του, δικαιώθηκε και του αξίζουν συγχαρητήρια για τη δουλειά του. Εμφάνισε την καλύτερη ομάδα και θεωρώ ότι κατέκτησε δίκαια τον τίτλο, αν και δεν ξεκίνησε τόσο καλά.

Σίγουρα θα χρειαστεί ενίσχυση η ΑΕΚ για να κάνει κάτι καλό στην Ευρώπη. Δεν μπορώ να πω πολλά γιατί αλλιώς να ζεις μια ομάδα από μέσα κι αλλιώς 90 λεπτά από την εξέδρα. Κόντρα στο ρεύμα θα πω ότι δεν της έλειψε η ποιότητα στην άμυνα. Μουκουντί και Βίντα με εντυπωσίασαν, ενώ πολύ σταθεροί ήταν και οι Χατζισαφί, Ρότα, Αθανασιάδης.

Ολοι οι καλοί χωράνε και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. MVP για μένα ήταν ο Πινέδα, έπαιξε μέχρι και ακραίος μπακ όταν χρειάστηκε. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να παραμείνει. Οι παίκτες εισέπραξαν εμπιστοσύνη από τον Αλμέιδα και του την ανταπέδωσαν. Γιόνσον, Σιμάνσκι, Τσούμπερ, όλοι ήταν σε υψηλό επίπεδο, όπως και ο Γκατσίνοβιτς με τον Αραούχο και φυσικά τον Λιβάι Γκαρσία.

Η Ευρώπη θέλει κότσια, θέλει και λίγη τύχη. Ανεξάρτητα από το “όνομα” του αντιπάλου, έχει μεγάλη σημασία το πώς θα τον πετύχεις στην προετοιμασία. Καλύτερα με μια θεωρητικά ανώτερη, αλλά ανέτοιμη ομάδα, παρά με μια πιο μικρή που έχει ρυθμό. Εξυπακούεται ότι παίζει μεγάλο ρόλο και το πώς θα είσαι εσύ καλοκαιριάτικα, μετά την προετοιμασία και τις μεταγραφές. Πολύ μεγάλη υπόθεση για την ΑΕΚ είναι και το νέο γήπεδο. Εχει φέρει άλλη αύρα, την έχει ανεβάσει πολύ.

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε ρόστερ αντίστοιχο με αυτό της ΑΕΚ ή με εκείνο που είχε στα δικά μου χρόνια. Είχε όμως τον Γιοβάνοβιτς, έναν εξαιρετικό προπονητή και σπουδαίο άνθρωπο. Ημασταν συμπαίκτες σε εκείνη την πολύ καλή ομάδα του Ηρακλή και τον έζησα, ξέρω τι λέω.

Εχει καλούς παίκτες, αλλά χρειάζεται έναν παίκτη ποιότητας σε κάθε γραμμή, αν θέλει να κάνει την υπέρβαση και να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Για τερματοφύλακα δεν χρειάζεται να ψάξει, ο Μπρινιόλι είναι εξαιρετικός. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς έκανε ο Παναθηναϊκός μαζεμένες τόσο πολλές γκέλες μετά τη διακοπή του Μουντιάλ. Αν ενισχυθεί σωστά τώρα που είναι πιο ψημένος στον πρωταθλητισμό, θα κάνει καλύτερη χρονιά. Εχει τις βάσεις, δεν είναι τυχαίο που ενώ είχε απέναντί του μια καλύτερη και πιο ποιοτική ΑΕΚ, έμεινε πρώτος μέχρι την προτελευταία αγωνιστική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή