Το πρωτάθλημα όπως θα θέλαμε να είναι

Το πρωτάθλημα όπως θα θέλαμε να είναι

Η Super League κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το φινάλε σε κορυφή και ουρά και πλέον σειρά το καλοκαίρι παίρνουν τα ευρωπαϊκά ραντεβού

5' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια φαντασμαγορική φιέστα στην «Opap Arena» και την ΑΕΚ να πανηγυρίζει την κατάκτηση του 13ου τίτλου της, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής το καλύτερο πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων. Η μάχη για την κορυφή ουσιαστικά ξεκαθάρισε την προτελευταία αγωνιστική των πλέι οφ, ενώ αντίθετα αυτή για την παραμονή την τελευταία των πλέι άουτ και στον συγκλονιστικό σε εξέλιξη αγώνα του Ιωνικού με την Λαμία με την ομάδα της Νίκαιας να είναι αυτή που τελικά πήρε το δρόμο για την Super League 2.

Βλέποντας πλέον την επόμενη μέρα και με την αδρεναλίνη από τα όσα συνέβησαν κυρίως στις δέκα «καυτές» αγωνιστικές των πλέι οφ να έχει υποχωρήσει, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η τελική βαθμολογία αποτυπώνει τα όσα είδαμε όλη τη σεζόν στο χορτάρι. Η ΑΕΚ εξαργύρωσε την πολύ καλή της αγωνιστική παρουσία και το θεαματικό πολλές φορές ποδόσφαιρο, το γεμάτο ρόστερ της, καθώς και την ώθηση που της έδωσε το νέο της γήπεδο, κόβοντας πρώτη το νήμα. Ειδικά στα πλέι οφ, είχε επτά νίκες και μόλις δύο ισοπαλίες (με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό), αποτελέσματα που την βοήθησαν στο να υπερκαλύψει την απόσταση των δύο βαθμών που είχε από τους «πράσινους» στην ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας και να την μετατρέψει στο +5 υπέρ της στο φινάλε της κούρσας.

Αντίθετη εικόνα είχε στην ίδια διαδικασία του «μικρού» πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός. Στο «σπίτι» του κατάφερε να κερδίσει μόνο τον Ολυμπιακό, ενώ αντίθετα ήρθε ισόπαλος με τον Βόλο, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Αρη, με τις απώλειες απέναντι στην ομάδα της Μαγνησίας και απέναντι στο Δικέφαλο του Βορρά να είναι αυτές που έκριναν και σε μεγάλο βαθμό τον τίτλο.

Ο Ολυμπιακός, σε αντίθεση με την κανονική διάρκεια, στα πλέι οφ είχε πιο σταθερή παρουσία, ενώ αποδείχτηκε ο ρυθμιστής του τίτλου, με τη νίκη του την προτελευταία αγωνιστική επί του Παναθηναϊκού στο «Καραϊσκάκη». Ουσιαστικά θα ήταν στο κόλπο για τη 2η θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League, αν είχε τουλάχιστον κερδίσει τα δύο παιχνίδια με τον Αρη.

Η ομάδα που είχε τη μεγαλύτερη πτώση στα πλέι οφ ήταν ο ΠΑΟΚ, που όμως έχει μια ακόμα ευκαιρία να σώσει τη σεζόν μέσα από το Κύπελλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και σε όλη τη διάρκεια της regular season ο Δικέφαλος είχε δεχτεί μόλις 15 γκολ, στα δέκα τελευταία παιχνίδια είχε την εστία του να παραβιάζεται 17 φορές, κάνοντας παράλληλα πέντε ήττες, αν και είχε μόλις δύο μέχρι το ξεκίνημα της διαδικασίας.

Τέλος, η σταθερή εικόνα του Αρη, που έσωσε την κακή χρονιά του κερδίζοντας ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, ήταν και αυτή που οδήγησε στην παραμονή του Τόλη Τερζή στον πάγκο του και την επόμενη σεζόν, ενώ τυπική μπορεί να χαρακτηριστεί η παρουσία του Βόλου στην όλη διαδικασία, όπου πήρε μόλις έναν βαθμό, στην ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο.

Οσον αφορά στα πλέι άουτ, ο Λεβαδειακός αποχαιρέτησε την κατηγορία αν και έκλεισε τη χρονιά σε αυτή τη διαδικασία των επτά αγωνιστικών αήττητος με απολογισμό μια νίκη και έξι ισοπαλίες, ενώ αντίθετα τη χειρότερη παρουσία την είχε ο Παναιτωλικός που πήρε μόλις έναν βαθμό, ενώ μέτρησε έξι ήττες.

Η προσοχή πλέον στρέφεται στην επόμενη μέρα των ομάδων που κρατούν στα χέρια τους τα πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια. ΑΕΚ και Παναθηναϊκός πηγαίνουν στα προκριματικά του Champions League, ο Άρης δεδομένα στα προκριματικά του Conference League, ενώ ανοιχτό είναι ακόμα το καλό εισιτήριο που οδηγεί στο Europa League. Αυτή τη στιγμή το κρατά στα χέρια του ο Ολυμπιακός, που τερμάτισε στην 3η θέση, όμως αν ο ΠΑΟΚ κατακτήσει το Κύπελλο θα το πάρει αυτός και οι «ερυθρόλευκοι» θα παίξουν στο Conference.  

Αναλυτικά, η Ενωση θα ξεκινήσει από τον 3ο προκριματικό γύρο στο μονοπάτι των πρωταθλητών και θα χρειάζεται δύο προκρίσεις για να μπει στους ομίλους της διοργάνωσης. Η ΑΕΚ θα έχει πάντα το «μαξιλαράκι» της πιο κάτω διοργάνωσης σε περίπτωση αποκλεισμού. Ετσι αν περάσει στα πλέι οφ του Champions League και αποκλειστεί σε αυτά, πηγαίνει αυτομάτως στους ομίλους του Europa. Αντίθετα αν δεν τα καταφέρει στο πρώτο της παιχνίδι, τότε θα δοκιμάσει την τύχη της στα πλέι οφ του Europa για να μπει στους ομίλους της διοργάνωσης. Αν αποτύχει και σε αυτή την περίπτωση, μπαίνει στους ομίλους του Conference, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ό,τι και αν συμβεί έχει εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή παρουσία την επόμενη σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός θα ξεκινήσει την ευρωπαϊκή του πορεία από τον 2ο γύρο στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών του Champions League. Οι «πράσινοι» χρειάζονται έστω μια πρόκριση προκειμένου να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκή «ασυλία», όπως και η ΑΕΚ. Στην αντίθετη περίπτωση, αν αποκλειστούν από το πρώτο τους παιχνίδι, τότε μπαίνουν στον 3ο προκριματικό του Europa και από εκεί θα πάνω στα πλέι οφ είτε του Europa League είτε του Conference League.

Οι ημερομηνίες των προκριματικών του Champions League:

  • 2ος προκριματικός: Κλήρωση 21/6, Πρώτα παιχνίδια 25/7 και 26/7, Ρεβάνς 1/8 και 2/8.
  • 3ος προκριματικός: Κλήρωση 24/7, Πρώτα παιχνίδια 8/8 και 9/8, Ρεβάνς 15/8. Playoffs: Κλήρωση 7/8, Πρώτα παιχνίδια 22/8 και 23/8, Ρεβάνς 29/8 και 30/8.

Ενας εκ των Ολυμπιακού ή ΠΑΟΚ θα μας εκπροσωπήσει στο Europa League, κάτι που θα το γνωρίζουμε μετά τον τελικό του Κυπέλλου στις 24 Μαΐου. Η ομάδα που θα πάρει το συγκεκριμένο καλό ευρωπαϊκό εισιτήριο θα ξεκινήσει την πορεία της στις 10 Αυγούστου και στον 3ο προκριματικό της διοργάνωσης. Αν αποκλειστεί εκεί, θα μεταφερθεί στα playoffs του Conference League, που θα γίνουν 24 και 31 Αυγούστου. Αν αποκλειστεί, στα playoffs του Europa League, θα πάει απευθείας στους ομίλους του Conference League.

Οι ημερομηνίες των προκριματικών του Europa League:

  • 3ος προκριματικός: Κλήρωση 24/7, Πρώτα παιχνίδια 10/8, Ρεβάνς 17/8.
  • Playoffs: Κλήρωση 7/8, Πρώτα παιχνίδια 24/8, Ρεβάνς 31/8

Ο Αρης είναι η μόνη σίγουρη ομάδα που έχουμε αυτή τη στιγμή στο Conference. Ετσι οι «κίτρινοι» μαζί με τον «χαμένο» της υπόθεσης του Europa, τον Ολυμπιακό ή τον ΠΑΟΚ δηλαδή θα ξεκινήσουν από τον 2ο προκριματικό του Conference, όπου βέβεια δεν υπάρχει «μαξιλαράκι», κάτι που σημαίνει ότι αν δεν καταφέρουν να μπουν στους ομίλους αποχαιρετούν τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Οι ημερομηνίες των προκριματικών του Conference:

  • 2ος προκριματικός: Κλήρωση 21/6, Πρώτα παιχνίδια 27/7, Ρεβάνς 3/8.
  • 3ος προκριματικός: Κλήρωση 24/7, Πρώτα παιχνίδια 10/8, Ρεβάνς 17/8.
  • Playoffs: Κλήρωση 7/8, Πρώτα παιχνίδια 24/8, Ρεβάνς 31/8.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή