Ζόραν Τόσιτς: Από «πουλέν» του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, σωτήρας της Λαμίας

Ζόραν Τόσιτς: Από «πουλέν» του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, σωτήρας της Λαμίας

Ο Ζόραν Τόσιτς υπήρξε ένα από τα ξακουστά wonderkids της εποχής του, αλλά πριν πιάσει λιμάνι στη Λαμία, είχε προλάβει να κάνει σημαντικά πράγματα στην καριέρα του

5' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δυσπιστία με την οποία υποδέχθηκαν στα τέλη του περασμένου Γενάρη οι φίλοι της Λαμίας τον Ζόραν Τόσιτς, μάλλον είχε να κάνει με την ψυχρολουσία που είχαν ζήσει σχεδόν πέντε χρόνια νωρίτερα, όταν γκρέμισαν επί ματαίω τα τείχη της πόλης για τον Χακίμ Μαστούρ, το wonderkid της Μίλαν που στα εφηβικά του χρόνια θεωρήθηκε από κάποιους το πιο γνήσιο ταλέντο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο λίγο πριν τα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Οι απίστευτες ντρίπλες που έκανε με τη φανέλα της Μίλαν στο ξεκίνημα μιας καριέρας του, αποδείχθηκε ότι ταίριαζαν περισσότερο σε… τσίρκο παρά στον σκληρό κόσμο του αγωνιστικού ποδοσφαίρου.

Ο 20χρονος (τότε) Μαστούρ πέρασε και δεν ακούμπησε από τη Λαμία. Στους λίγους μήνες που φόρεσε τη φανέλα της, έπαιξε συνολικά μόλις 60 λεπτά και έφυγε εντελώς απαρατήρητος, αφήνοντας πίσω του μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και δικαστικές εκκρεμότητες.

Η περίπτωση του Ζόραν Τόσιτς ήταν λίγο διαφορετική. Υπήρξε κι αυτός στα νιάτα του ένα από τα ξακουστά wonderkids της εποχής του, αλλά πριν πιάσει λιμάνι στη Λαμία, είχε προλάβει να κάνει σημαντικά πράγματα στην καριέρα του κι ας μην κατάφερε ποτέ επί της ουσίας να δικαιολογήσει τον μεγάλο θόρυβο που έκανε 15 χρόνια νωρίτερα, όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδωσε με τις ευλογίες του σερ Άλεξ Φέργκιουσον 6,9 εκατ. λίρες για να τον αγοράσει από την Παρτιζάν. Ήταν ένα θεαματικό limit up στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, καθώς η σερβική ομάδα τον είχε αγοράσει 1,5 χρόνο νωρίτερα από την Μπανάτ Ζρενιάνιν με αντίτιμο μόλις 400 χιλ. ευρώ και τον πούλησε σχεδόν 20 φορές ακριβότερα!

Σε αντίθεση με τον Μαστούρ και παρά τις επιφυλάξεις των οπαδών της Λαμίας ειδικά για τα 36 χρόνια που κουβαλούσε στην πλάτη του, ο Τόσιτς τα έβγαλε τα λεφτά του. Αν και ταλαιπωρήθηκε από συνεχείς τραυματισμούς και έπαιξε ελάχιστα από τότε που αποκτήθηκε, οι δύο τελευταίες εμφανίσεις του έφεραν την απόσβεση και με το παραπάνω.

Στο προτελευταίο παιχνίδι της περιόδου, με ένα υπέροχο σουτ στο φινάλε των καθυστερήσεων ισοφάρισε τον Λεβαδειακό και κράτησε όρθια τη Λαμία, ενώ στο τελευταίο λίγες μέρες αργότερα, έγραψε με ένα γκολ – φωτοβολίδα το 2-2 στη Νεάπολη, έβγαλε τη Λαμία από την κόλαση του υποβιβασμού και υπέγραψε την παραμονή της στην κατηγορία. Κράτησε, βέβαια, και τον… εαυτό του στην Ελλάδα, καθώς υπήρχε όρος περί αυτόματης επέκτασής του συμβολαίου του για έναν ακόμη χρόνο, σε περίπτωση που η ομάδα παρέμενε στη Σούπερ Λιγκ 1. Και παρέμεινε από δύο δικά του υπέροχα γκολ στα πιο κρίσιμα παιχνίδια της χρονιάς, γκολ που εξηγούν κατά κάποιο τρόπο για ποιο λόγο θεωρήθηκε κάποτε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Για ένα παίκτη τέτοιου κασέ και τέτοιων προδιαγραφών, είναι μάλλον έκπληξη ο «ξεπεσμός» του στην Ελλάδα σε μια ομάδα που μάχεται για την παραμονή της στη μεγάλη κατηγορία. Μερικά χρόνια νωρίτερα, είχε κι άλλες προτάσεις από τη χώρα μας, αλλά η μεταγραφή του δεν προχώρησε, προφανώς επειδή το ποσό που απαιτείτο ήταν δυσβάσταχτο. «Ήταν τότε που έπαιζα την τελευταία χρονιά μου στη Ρωσία. Είχα πολλές προτάσεις από την Ελλάδα, από ομάδες που ήταν στις 3-4 πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Δεν έγινε κάτι τότε, έγινε τώρα. Όταν πήρα στα χέρια μου την πρόταση από τη Λαμία, δεν ήξερα τίποτα για την ομάδα. Επικοινώνησα με τον πολύ καλό μου φίλο τον Οζέγκοβιτς που αγωνίζεται στον Βόλο και μου είπε καλά λόγια, ότι πρόκειται για μια οργανωμένη ομάδα που δεν της αξίζει να παλεύει για να μείνει στην κατηγορία» είχε δηλώσει πρόσφατα ο ίδιος.

Η καριέρα του ξεκίνησε σαν παραμύθι. Προσωπική επιλογή του σερ Άλεξ Φέργκιουσον, πήγε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2009 μαζί με τον συμπαίκτη του στην Παρτιζάν, Αντέμ Λιάγιτς, σε ηλικία 21 ετών. Του έδωσαν το Νο 14, παίρνοντας από την αρχή μια θέση στο ρόστερ της μεγάλης ομάδας. Στην πρώτη του εμφάνιση, αντικατέστησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο σε ένα παιχνίδι του 4ου γύρου για το Κύπελλο Αγγλίας, με αντίπαλο την Τότεναμ. Έπαιξε άλλα δύο παιχνίδια σε μια δύσκολη πρώτη σεζόν για τον ίδιο, πριν ο σερ Άλεξ κρίνει ότι ο νεαρός εξτρέμ έπρεπε να «ψηθεί» σε μια λιγότερο απαιτητική ομάδα, με μικρότερο ανταγωνισμό και περισσότερες ευκαιρίες.

«Ήταν μια τόσο συναρπαστική στιγμή όταν πήγα στο Μάντσεστερ και γνώρισα τον σερ Άλεξ. Είχα μεγαλώσει ως οπαδός της Γιουνάιτεντ και η προοπτική να δουλέψω για τον άνθρωπο που είχε φέρει τόσες επιτυχίες στον σύλλογο, ήταν κάτι το απίστευτο. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του σερβικού και του αγγλικού πρωταθλήματος. Όταν έφτασα στο Μάντσεστερ, ανακάλυψα ότι δεν ήμουν ακόμη έτοιμος γι’ αυτό το επίπεδο. Μίλησα με τον σερ Άλεξ πολλές φορές. Μου έλεγε συνέχεια ότι έχω ποιότητα και ότι έπρεπε να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά. Ήθελα να παίξω περισσότερα παιχνίδια και πήγα έτσι δανεικός στην Κολωνία, όπου πέρασα ένα υπέροχο εξάμηνο» είχε δηλώσει ο Τόσιτς σε συνέντευξή του στη Daily Record, λίγο μετά τη μεταγραφή του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Αν και στη Γερμανία μέτρησε 5 γκολ και 2 ασίστ σε 14 συμμετοχές με τη φανέλα της Κολωνίας μέσα σε 4 μήνες, δεν υπήρχε γι’ αυτόν θέση βασικού στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αποδέχθηκε έτσι χωρίς ενδοιασμούς την εναλλακτική λύση της ΤΣΣΚΑ, μιας ομάδας που διεκδικούσε μονίμως το πρωτάθλημα στη Ρωσία και έπαιζε συχνά στο Champions League. «Ακόμα και τώρα σκέφτομαι εκείνη τη στιγμή. Ίσως δεν έπρεπε να πάρω τότε μια τόσο γρήγορη απόφαση. Ίσως έπρεπε να μείνω, να δουλέψω περισσότερο και να δείξω τον σερ Άλεξ ότι παλεύω για τη θέση μου» δήλωσε αργότερα ο ίδιος κι ας δικαιώθηκε για την επιλογή του να πάει στη Ρωσία, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος.

Η ΤΣΣΚΑ πλήρωσε 9,5 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από τους «μπέμπηδες» και μαζί της ο Τόσιτς πέρασε 7 υπέροχα χρόνια, με τρία πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα, πολλές εμφανίσεις στο Champions και το Europa League, έχοντας ως απολογισμό 241 συμμετοχές, 47 γκολ και 41 ασίστ. Ένα απ’ αυτά τα γκολ το πέτυχε εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης στο Μπερναμπέου, αλλά ακόμα πιο σημαντικό αποδείχθηκε εκείνο εναντίον της Λοκομοτίβ Μόσχας, γιατί χάρισε στην ΤΣΣΚΑ το πρωτάθλημα στο τελευταίο παιχνίδι της περιόδου.

Με την εθνική ομάδα της Σερβίας αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2008 και το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ν. Αφρικής το 2010, με συνολικό απολογισμό 76 συμμετοχές και 11 γκολ. Η επιστροφή του Τόσιτς στη Σερβία και την Παρτιζάν για μια δεύτερη θητεία (81 εμφανίσεις και 26 γκολ), του πρόσφερε εν συνεχεία ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο την Ταϊζού Γιουαντά. Μετά την Κίνα και πριν έλθει στη Λαμία, έπαιξε στην Τομπόλ Καστανάι του Καζακστάν, με την οποία αγωνίστηκε σε 48 παιχνίδια (11 γκολ) και κατέκτησε άλλα δύο πρωταθλήματα, φτάνοντας συνολικά τα 6 στην καριέρα του. Η Λαμία τον πρόλαβε λίγο πριν υπογράψει στην ουγγρική Ντέμπρετσεν και παρότι δεν έχει στα 36 του τη φρεσκάδα άλλων εποχών, αποδείχθηκε ο πιο σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα που κράτησε την ομάδα της Φθιώτιδας για 7η συνεχόμενη χρονιά στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή