Τουρνουά Γουίμπλεντον: Σαμπάνια, ακριβό γρασίδι και ιστορία

Τουρνουά Γουίμπλεντον: Σαμπάνια, ακριβό γρασίδι και ιστορία

Το θρυλικό Γουίμπλεντον ανοίγει τις πύλες του υποδεχόμενο την αφρόκρεμα του τένις και αθλητές που ψάχνουν την υπέρβαση

5' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τίποτε δεν συγκρίνεται με τη συμμετοχή στο τουρνουά του Γουίμπλεντον. Αγωνίζεσαι και νιώθεις την ανάσα των θρύλων που έχουν κοσμήσει με την αγωνιστική παρουσία τους αυτά τα γήπεδα», έχει πει η Βίνους Γουίλιαμς και τα λόγια της είναι σαν να περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο το κορυφαίο τουρνουά τένις του κόσμου.

Ενα τουρνουά όπου οι αγώνες στο χορτάρι είναι σαν να σμίγουν με την πατίνα του χρόνου, τα βασιλικά οικόσημα, τις φράουλες με τη σαντιγί και τη σαμπάνια.

Οι αγώνες στο κυρίως ταμπλό θα αρχίσουν στις 3.7 και η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί στις 16 Ιουλίου. Το συνολικό ποσό των φετινών επάθλων αγγίζει τα 52 εκατ. ευρώ, μια αύξηση, σε σχέση με πέρυσι κατά 11,2%.

Το Γουίμπλεντον είναι το παλαιότερο τουρνουά στην ιστορία του παγκόσμιου τένις. Διεξάγεται σε γήπεδα από χόρτο, που βρίσκονται στο ομώνυμο προάστιο του Λονδίνου. Η ιστορία του φθάνει μέχρι το 1877, όταν ο Παναγγλικός Σύλλογος Τένις και Κρόκετ διοργάνωσε αγώνες στους οποίους συμμετείχαν 22 τενίστες, σε εγκαταστάσεις κοντά στην οδό Γουόρπλ. Το 1884 πήραν για πρώτη φορά μέρος γυναίκες. Τα σημερινά γήπεδα βρίσκονται στην οδό Τσερτς και λειτουργούν από το 1922.

Η διοργάνωση κατάφερε να επιβιώσει από παγκόσμιους πολέμους και πανδημίες. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τα γήπεδα φιλοξενούσαν κότες, κουνέλια και χοίρους, που αποτελούσαν τροφή για αθλητές. Στο βασικό γήπεδο έπεσαν 500 οβίδες, αλλά το 1946 η διοργάνωση διεξήχθη, παρόλο που το γρασίδι έφερε ακόμη τη… μυρωδιά του πολέμου. Το Γουίμπλεντον διαθέτει 19 γήπεδα. Το κεντρικό κορτ έχει χωρητικότητα 15.000 θέσεων και οροφή που ανοίγει και κλείνει ώστε να προστατεύει τους παίκτες από τις ιδιαιτερότητες του βρετανικού κλίματος. Τα δύο κύρια γήπεδα χρησιμοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Η φετινή διοργάνωση αποτελεί ακόμη μια πρόκληση για τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος έχει γράψει επτά φορές το όνομά του στο τρόπαιο των πρωταθλητών και εάν κατακτήσει και τη φετινή διοργάνωση τότε θα φθάσει τον πολυνίκη του θεσμού, τον Ρότζερ Φέντερερ, ο οποίος έχει στο παλμαρέ του οκτώ τίτλους. Σ’ αυτόν τον στόχο θα προσπαθήσει να μπει εμπόδιο ο Κάρλος Αλκαράθ. Ο 20χρονος Ισπανός τενίστας βρίσκεται σε άριστη αγωνιστική κατάσταση. «Τελείωσα τις υποχρεώσεις της περασμένης εβδομάδας παίζοντας σε υψηλό επίπεδο και είμαι έτοιμος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Θα έλεγα ότι φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου είναι ο Τζόκοβιτς και ο Αλκαράθ. Προσπαθώ να σκεφθώ τρίτο όνομα για να σας πω και δεν μπορώ. Σε αυτή τη διοργάνωση μπορεί να δούμε και κάποιο αουτσάιντερ να φθάνει στην κορυφή. Είναι ένα ιδιαίτερο τουρνουά», δήλωσε στην «Κ» ο παλαιός πρωταθλητής Γιώργος Καλοβελώνης.

Στις γυναίκες, στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Ιγκα Σβιότεκ, αλλά φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου θεωρείται η περυσινή νικήτρια Ελενα Ριμπάκινα, χωρίς να υστερεί και το Νο 2 της παγκόσμιας κατάταξης, η Αρίνα Σαμπαλένκα, η οποία θα πάρει μέρος στους αγώνες καθώς οι διοργανωτές αποφάσισαν να επιτρέψουν σε Ρώσους και Λευκορώσους να αγωνιστούν. Τις τρεις αθλήτριες τις αποκαλούν «Big Three» και μένει να δούμε εάν κάποια από αυτές θα καταφέρει να βάλει στη συλλογή της το βαρύτιμο τρόπαιο της φετινής χρονιάς.

«Οι γυναίκες είναι απρόβλεπτες. Εγώ δίπλα στην Πολωνή, τη Λευκορωσίδα και την τενίστρια από το Καζακστάν θα έβαζα και την Τζέσικα Πέγκουλα. Η Πολωνή στο χόρτο δεν είναι τόσο καλή. Στις γυναίκες τα σετ είναι δύο και αυτό αποτελεί πρόσθετη δυσκολία, καθώς μια αθλήτρια δύσκολα μπορεί να ανατρέψει ένα αποτέλεσμα, καθώς δεν έχει τρίτη ευκαιρία», τόνισε ο κ. Καλοβελώνης.

Γ. Καλοβελώνης: Φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου είναι ο Τζόκοβιτς και ο Αλκαράθ. Προσπαθώ να σκεφθώ τρίτο όνομα για να σας πω και δεν μπορώ…

Η Τζέσικα Πέγκουλα (ΗΠΑ) βρίσκεται στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και ακολουθεί η Γαλλίδα Καρολίν Γκαρσία. Η 6η θέση ανήκει στην Ονς Ζαμπέρ από την Τυνησία, μία φιλόδοξη τενίστρια που θέλει να γίνει η πρώτη παίκτρια από την Αφρική που θα κερδίσει τίτλο γκραν σλαμ. Για άλλη μια χρονιά, δύο Ελληνες, ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη θα βρίσκονται ανάμεσα στους δέκα καλύτερους αθλητές που θα πάρουν μέρος στο φημισμένο βρετανικό γκραν σλαμ. Ο 25χρονος Τσιτσιπάς είναι στην 5η θέση και η Μαρία Σάκκαρη στην 8η.

«Εγώ πιστεύω και στους δύο πρωταθλητές μας. Νομίζω ότι θα έχουν μια καλή πορεία, αρκεί να ξεπεράσουν τους πρώτους γύρους. Εάν μπουν στην πρώτη οκτάδα όλα μπορεί να συμβούν», μας είπε ο Γ. Καλοβελώνης και όταν του αναφέραμε τις κακές εμφανίσεις του Στέφανου Τσιτσιπά στις τελευταίες διοργανώσεις, απάντησε: «Πριν από τα μεγάλα τουρνουά πολλοί τενίστες εμφανίζουν κάποια πτώση».

Οι ιδιαιτερότητες

Η επιφάνεια του Γουίμπλεντον αποτελείται από πυκνή «χλόη ακτινών». Το ύψος του χλοοτάπητα διατηρείται σταθερά στα οκτώ χιλιοστά κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων των αγώνων και η συντήρησή του είναι πολύ απαιτητική και δύσκολη. Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων το γρασίδι στα κορτ ξαναφτιάχνεται διότι έχει υποστεί φθορές. Χρησιμοποιούνται σχεδόν 1.000 κιλά σπόροι.

«Η επιφάνεια του χόρτου είναι περίεργη. Η μπάλα σε άλλα σημεία σκάει αργά και σε άλλα πηγαίνει γρήγορα. Θέλει καλό συγχρονισμό και σε αυτόν τον τομέα πρωταθλητής είναι ο Τζόκοβιτς, χωρίς να υστερεί και ο Αλκαράθ. Τον Τζόκοβιτς τον βοηθάει και το σερβίς του. Το γρασίδι όταν είναι φρέσκο κάνει την μπάλα να «κάθεται». Το μπαλάκι σε άλλα σημεία γλιστράει και σε άλλα σταματάει. Πολύ καλός ήταν και ο Φέντερερ στο χόρτο. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι ο τενίστας με τους περισσότερους τίτλους εκεί», υπογράμμισε ο Γιώργος Καλοβελώνης.

Αυξημένα τα μέτρα

Οι διοργανωτές του Γουίμπλεντον αποφάσισαν να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να μην υπάρξει κάτι που να διαταράξει την ομαλή διεξαγωγή του τουρνουά. Την περασμένη Τετάρτη (28.6), οι ακτιβιστές του Just Stop Oil διέκοψαν τον αγώνα ανάμεσα σε Αγγλία και Αυστραλία σκορπώντας στον αέρα πορτοκαλί σκόνη. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι διαδηλωτές διακόπτουν φέτος μια αθλητική διοργάνωση. Εχουν διακόψει τον τελικό ράγκμπι της Πρέμιερσιπ, το παγκόσμιο πρωτάθλημα σνούκερ, ιπποδρομίες κ.ά.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η διοργάνωση του Γουίμπλεντον ενδέχεται να αποτελέσει τον επόμενο στόχο. «Οι όροι εισόδου, οι οποίοι ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο του 2023, περιλαμβάνουν οδηγίες για απαγορευμένα είδη και ενοχλητική συμπεριφορά. Οποιεσδήποτε παραβιάσεις αυτών των όρων θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας μας», δήλωσαν οι διοργανωτές.

Στον απαγορευμένο κατάλογο των αντικειμένων συμπεριλαμβάνονται κόλλα, καλώδια, αλυσίδες, λουκέτα, σκόνη κιμωλίας κ.ά.

«Η ασφάλεια και η προστασία των παικτών, των συναδέλφων και των επισκεπτών μας είναι πρωταρχικής σημασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του λονδρέζικου Μέιτζορ, Μισέλ Ντάιτ.

Η χρυσή «βίβλος» της διοργάνωσης

1877 το έτος που ξεκίνησε το διάσημο –και παλαιότερο– τουρνουά τένις του κόσμου. Στην πρώτη διοργάνωση πήραν μέρος 22 άνδρες.

128 τενίστες και 128 τενίστριες αγωνίζονται στα κυρίως ταμπλό. Λαμβάνουν μέρος οι καλύτεροι του κόσμου.

19 είναι τα γήπεδα και όλα έχουν στην επιφάνειά τους γρασίδι. Τα δύο κυρίως γήπεδα χρησιμοποιούνται  μόνο κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

8 είναι οι τίτλοι που έχει κατακτήσει ο Ρότζερ Φέντερερ, ενώ στις γυναίκες η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα 
έχει σηκώσει εννέα φορές το βαρύτιμο τρόπαιο.

2.350.000 λίρες θα προσθέσουν στους λογαριασμούς τους οι νικητές, 1.175.000 οι φιναλίστ και 600.000 λίρες οι αθλητές και οι αθλήτριες που θα φθάσουν μέχρι τους ημιτελικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT