Γουίμπλεντον: Όταν το τένις «ανταμώνει» με τη σαμπάνια, τις φράουλες και τα βασιλικά οικόσημα

Γουίμπλεντον: Όταν το τένις «ανταμώνει» με τη σαμπάνια, τις φράουλες και τα βασιλικά οικόσημα

Οι αγώνες στο κυρίως ταμπλό εφέτος θα αρχίσουν στις 3 Ιουλίου

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 9 Ιουλίου 1877, στο Γουίμπλεντον, άρχισε ένα τουρνουά τένις επί χόρτου. Σε αυτό πήραν μέρος 22 άνδρες. Νικητής αναδείχθηκε ο Σπένσερ Γκορ. Τον τελικό παρακολούθησαν 200 θεατές που πλήρωσαν από ένα σελίνι. Από τότε πέρασαν 146 χρόνια και σήμερα το τουρνουά του Γουίμπλεντον θεωρείται το… στέμμα των γκραν σλαμ. Σαμπάνια, φράουλες με κρέμα και μέλη της βασιλικής οικογένειας στις κερκίδες, λευκή αμφίεση για τους αγωνιζόμενους και έπαθλα εκατομμυρίων ευρώ. Οι αγώνες στο κυρίως ταμπλό εφέτος θα αρχίσουν στις 3 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 4/7. Δύο τενίστες μας, ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη, θα προσπαθήσουν να φτάσουν όσο πιο μακριά μπορούν στο «τουρνουά του χόρτου».

Στο «AllEnglandLawnTennisandCroquetClub» το πρωτόκολλο και οι παραδόσεις τηρούνται… κατά γράμμα. Οι αθλητές πρέπει να φοράνε μόνο άσπρα ρούχα και παπούτσια. Αυτή η παράδοση είναι τόσο παλιά όσο και το τουρνουά. Καθιερώθηκε από τους ευγενείς που δεν ήθελαν όταν αγωνίζονταν να φαίνεται ο ιδρώτας τους. Αυτόν τον κανόνα… καταπάτησε το 2013 ο Ρότζερ Φέντερερ. Αγωνίστηκε με παπούτσια που είχαν χρωματιστή σόλα και τιμωρήθηκε με πρόστιμο.

Φράουλες με κρέμα, σαμπάνια και Pimm’s

Στο τουρνουά του Γουίμπλεντον δεν είναι μόνο ο ενδυματολογικός κώδικας των παικτών που φέρει την πατίνα του χρόνου. Το ίδιο ισχύει και για το πιο δημοφιλές έδεσμα της διοργάνωσης, τις φράουλες με κρέμα. Είχαν σερβιριστεί στην πρώτη διοργάνωση αλλά η ιστορία τους πιστεύεται ότι φτάνει μέχρι τα χρόνια της βασιλείας του Ερρίκου Η΄, τον 16ο αιώνα. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός άρεσε στον βασιλιά και καθιερώθηκε. Κατά τη διάρκεια των αγώνων σερβίρονται περισσότερες από 190.000 μερίδες.

Οι φράουλες έχουν και αυτές… οικόσημο. Προέρχονται από την κομητεία του Κεντ, είναι υψηλής ποιότητας και συλλέγονται την ημέρα που θα χρησιμοποιηθούν. Στο Γουίμπλεντον φτάνουν στις 5.30, επιθεωρούνται και, στη συνέχεια, θα τους αφαιρεθεί το κοτσάνι. Με τη συνοδεία κρέμας θα προσφερθούν σε θεατές και παίκτες. Κάθε μερίδα κοστίζει 2,50 λίρες.  

Η σαμπάνια αποτελεί μία δημοφιλή επιλογή αλλά περιζήτητο είναι και το Pimm’s, ένα κοκτέιλ που αποτελείται από τζιν, αναψυκτικό, μέντα και φρούτα. Τα κοκτέιλς που σερβίρονται κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης υπερβαίνουν τα 280.000. Το Pimm’s σερβιρίστηκε για πρώτη φορά στο τουρνουά των θρύλων και των παραδόσεων το 1971 και γρήγορα καθιερώθηκε. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και θεατές που επιλέγουν βότκα ή κάποιον μηλίτη με γεύση.

Υπό την προστασία της βασιλικής οικογένειας

Το τουρνουά του Γουίμπλεντον είναι το μοναδικό τουρνουά του γκραν σλαμ που τελεί υπό την προστασία της βασιλικής οικογένειας. Μάλιστα , το 1926, ο, τότε, Δούκας της Υόρκης (πατέρας της Ελισάβετ Β΄) και μετέπειτα Γεώργιος ΣΤ’ είχε πάρει μέρος στο διπλό αλλά ηττήθηκε στον πρώτο γύρο. Στην απονομή των τροπαίων, κάθε χρόνο, συμμετέχει και κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας. Από το 2019 παίρνει μέρος στις απονομές και η Κέιτ Μίντλεντον.

Η βασιλική οικογένεια κάθεται στο Royal Box. Η παράδοση ήθελε τους παίκτες να υποκλίνονται σε όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Αυτή την παράδοση σταμάτησε το 2003 ο δούκας του Κεντ, Πρίγκιπας Εδουάρδος, ο οποίος είναι πρόεδρος στο «All England Lawn Tennis and Croquet Club». Από τότε μέχρι και πέρυσι οι παίκτες ήταν υποχρεωμένοι να υποκλιθούν μόνο εάν στο Royal Box βρισκόταν η Ελισάβετ Β΄ ή ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος. Το 2010 ο Άντι Μάρεϊ είχε υποκλιθεί στη Ελισάβετ Β΄και είχε χαρακτηρίσει την πράξη του ως «μία ευκαιρία που δίνεται μόνο μία φορά στη ζωή ενός ανθρώπου. Η εφετινή διοργάνωση θα είναι η πρώτη που θα διεξαχθεί μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β΄.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT