Νόβακ Τζόκοβιτς: Εθισμένος στα… ρεκόρ

Νόβακ Τζόκοβιτς: Εθισμένος στα… ρεκόρ

Σε κάθε διοργάνωση τοποθετεί τον… πήχη παραπάνω σα να θέλει να ανακαλύψει που είναι τα όριά του

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις 350 νίκες σε γκραν σλαμ έφτασε ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο 36χρονος Σέρβος προκρίθηκε στον τρίτο γύρο του εφετινού Γουίμπλεντον και έχει ως στόχο να σηκώσει το τρόπαιο ώστε να ισοφαρίσει τα κύπελλα που κατέχει ο Ρότζερ Φέντερερ από το φημισμένο αγγλικό τουρνουά. Ο τενίστας δείχνει «εθισμένος» στην… κατάρριψη ρεκόρ. Σε κάθε διοργάνωση τοποθετεί τον… πήχη παραπάνω σα να θέλει να ανακαλύψει που είναι τα όριά του. Σα να θέλει να δει που δεν μπορεί να φτάσει… Εξάλλου, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, «πρέπει να είσαι συνεχώς επιτυχημένος για να είσαι ένας από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο».

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς γεννήθηκε στο Βελιγράδι. Όταν ήταν τεσσάρων ετών απέκτησε την πρώτη ρακέτα – δώρο από τους γονείς του – και γρήγορα αποτέλεσε το αγαπημένο του παιχνίδι. Σε ηλικία έξι ετών παρακολούθησε ένα καμπ τένις που είχε διοργανώσει η Γελένα Γκέντσιτς και η Σέρβα προπονήτρια, όταν τον είδε να παίζει, είπε: «Αυτό είναι το μεγαλύτερο ταλέντο που έχω δει από την εποχή της Μόνικα Σέλες». 

Και κάπου τότε, ο νεαρός αθλητής έβαλε στόχο να γίνει ο Νο 1 τενίστας στον κόσμο. «Ήμουν επτά ή οκτώ ετών όταν είπα ότι θα γίνω το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης και οι περισσότεροι άνθρωποι γέλαγαν μαζί μου. Είχα μόνο 1% πιθανότητες να το πετύχω αυτό και εγώ το έκανα. Τίποτα δεν είναι αδύνατον», θα πει ύστερα από πολλά χρόνια σε συνέντευξή του.  

Ο κάτοχος 23 τίτλων από γκραν σλαμ μπορεί να έχει γίνει 36 ετών αλλά κάπου μέσα του παραμένει το επτάχρονο παιδί που άκουσε ανθρώπους να γελάνε όταν τους εκμυστηρεύτηκε το όνειρό του. Ίσως και αυτό το γέλιο να αποτέλεσε εφαλτήριο για να φτάσει στην κορυφή του κόσμου. Και, ίσως, αυτό το γέλιο να ηχεί ακόμα στα αυτιά του κάθε φορά που βάζει έναν νέο στόχο. Έναν στόχο που θα τον βοηθήσει να «σπάσει» ακόμα ένα ρεκόρ σε κατακτήσεις τίτλων.

«Ζαλίζουν» οι αριθμοί των επιτυχιών του

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει στην τροπαιοθήκη του 23 τίτλους γκραν σλαμ, τους περισσότερους που έχει κερδίσει τενίστας. Βρέθηκε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για 389 εβδομάδες και έχει τερματίσει στην 1η θέση για επτά ημερολογιακά έτη. Μέχρι σήμερα έχει πάρει μέρος σε 34 τελικούς γκραν σλαμ, κατέκτησε δέκα αυστραλιανά όπεν, 38 τουρνουά ATP Masters 1000 και είναι ο μοναδικός τενίστας που έχει κερδίσει και τους εννέα τίτλους της σειράς ATP Masters 1000. Και όχι μόνο μία αλλά από δύο φορές. Κατέχει 94 τίτλους στα μονά και, σε αυτό, είναι πίσω από τον Κόνορς και τον Φέντερερ. Ίσως η πρωτιά και εδώ να αποτελεί έναν μελλοντικό στόχο του.    

Μπαίνει μέσα στο γήπεδο και μοιάζει σαν ένα καλοκουρδισμένο ρομπότ που στοχεύει σε νίκη. Ελάχιστες φορές αφήνει τα συναισθήματα να φανούν στο πρόσωπό του. Η φράση «ο νικητής είναι αυτός που πιστεύει περισσότερο στη νίκη» αποτελεί την αγαπημένη του έκφραση.

Ο άνθρωπος που κάποιοι… αγαπούν να μισούν

Καλοκουρδισμένο ρομπότ στο γήπεδο και άνθρωπος με ισχυρή προσωπικότητα μέσα και έξω από αυτό, ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν διστάζει να πει τη γνώμη του ακόμα και όταν ξέρει ότι αυτή δεν θα είναι αρεστή. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτέλεσε το… μαύρο πρόβατο του τένις. Αρχικά, διοργάνωσε τουρνουά τένις σε Σερβία και Κροατία χωρίς να λάβει μέτρα για κοινωνικές αποστάσεις. Πολλοί τενίστες βρέθηκαν θετικοί στον ιό, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος. Ακόμα και σήμερα, όπως έχει πει, δεν θεωρεί ότι έκανε κάτι που δεν έπρεπε και εάν ξαναγύριζε ο χρόνος πίσω θα έπραττε το ίδιο. 

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς αρνήθηκε να εμβολιαστεί και προσπάθησε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στη διοργάνωση της Αυστραλίας με παράτυπο τρόπο, κάτι που οδήγησε τους Αυστραλούς να του ακυρώσουν τη βίζα. Η άρνηση του να εμβολιαστεί είχε ως αποτέλεσμα να μην του επιτραπεί η είσοδός του στην Αμερική και, έτσι, έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει ακόμα ένα τρόπαιο για το παλμαρέ του.      

«Έχει μία αρρωστημένη εμμονή να γίνεται αρεστός. Δεν τον αντέχω», έχει πει ο Νικ Κύργιος για τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος όμως, σε δηλώσεις του, το έχει θέσει διαφορετικά: «Είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος γιατί είμαι πετυχημένος σε αυτό που κάνω. Αυτό όμως που με κάνει χαρούμενο είναι γιατί έχω δίπλα μου ανθρώπους που με αγαπούν. Δεν μπορεί να αρέσει σε όλους αυτό που κάνω. Πάντα προσπαθούσα να κερδίζω και πάντα ήμουν τόσο ανταγωνιστικός όσο είμαι σήμερα». 

«Δεν ενδιαφέρεται εάν κάποιος δεν τον σέβεται. Είναι συγκεντρωμένος στην καριέρα του και η νοοτροπία του είναι να σπάει ρεκόρ», είναι η άποψη του Ιταλού τενίστα Λορένζο Μουσέτι. Αυτή η προσήλωση στην καριέρα του φαίνεται σε κάθε αγώνα του Τζόκοβιτς. Αγαπάει το άθλημα που υπηρετεί από μικρό παιδί και πάντα αντιμετωπίζει ως πρόκληση την κατάκτηση ενός τίτλου. Ιδιαίτερα όταν αυτός είναι ένας τίτλος από γκραν σλαμ. «Νιώθω πεταλούδες στο στομάχι όταν σκέφτομαι το τρόπαιο ενός γκραν σλαμ», έχει πει. Στο εφετινό Γουίμπλεντον ίσως οι πεταλούδες να είναι περισσότερες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή