Κλήρωση Champions League: Ενας όμιλος «φωτιά» και επτά με φαβορί

Κλήρωση Champions League: Ενας όμιλος «φωτιά» και επτά με φαβορί

Ηταν η τελευταία κλήρωση που έγινε με το σύστημα των ομίλων έτσι όπως το ξέρουμε από την αρχή της διοργάνωσης έως τώρα

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις επόμενες φάσεις κράτησε η κληρωτίδα του Τσάμπιονς Λιγκ τις περισσότερες συγκινήσεις, στην τελευταία κλήρωση που έγινε με το σύστημα των ομίλων έτσι όπως το ξέρουμε από την αρχή της διοργάνωσης έως τώρα. Από την επόμενη περίοδο 2024-25, οι 32 ομάδες θα αυξηθούν σε 36 αλλά θα υπάρξουν δραστικές αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής. Η UEFA υιοθέτησε το λεγόμενο ελβετικό μοντέλο που με την αύξηση των ομάδων από 32 σε 36, εξασφαλίζει πολύ περισσότερα παιχνίδια, δηλαδή 189 αντί για τα 125 που διεξάγονταν με το προηγούμενο σύστημα.

Οι ομάδες θα δίνουν από Σεπτέμβριο μέχρι Γενάρη 8 αγώνες (4 εντός και 4 εκτός) και οι 8 πρώτες στη βαθμολογία θα περάσουν στη φάση των 16. Οι άλλες 8 θα βγουν μετά από διπλές αναμετρήσεις μεταξύ των ομάδων που θα τερματίσουν από τις θέσεις 9-24, εξασφαλίζοντας έτσι μεγάλο ανταγωνισμό ως το τέλος και πολύ λιγότερες αδιάφορες ομάδες σε σχέση με το τωρινό σύστημα, όπου η μεγάλη διαφορά επιπέδου περιορίζει τις εκπλήξεις στην τελική κατάταξη των ομίλων.

Αυτά, βέβαια, θα απασχολήσουν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από την επόμενη περίοδο, όπου στο τέλος της θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση για τα κέρδη και τις ζημίες από την δραστική αλλαγή του «φορμάτ» της διοργάνωσης. Στην φετινή, τα πράγματα θα τρέξουν με τους γνώριμους ρυθμούς, όπου οι 32 ομάδες χωρίστηκαν σε 8 ομίλους των τεσσάρων ομάδων, με τους δύο πρώτους να συνεχίζουν στη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ και τον 3ο κάθε ομίλου να μετατίθεται στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ.

Η κλήρωση που έγινε χθες στο «Γκριμάλντι Φόρουμ» του Μόντε Κάρλο, δεν άλλαξε θεαματικά τις ισορροπίες που είχε δημιουργήσει η κατανομή των ομάδων σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας. Υπήρξαν, βέβαια, ανορθογραφίες σαν κι αυτή της «βασίλισσας» Ρεάλ Μαδρίτης που τοποθετήθηκε αναγκαστικά στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας γιατί στο 1ο μπήκε η πρωταθλήτρια Ισπανίας Μπαρτσελόνα, αλλά στην ουσία δεν προέκυψαν περίεργες διασταυρώσεις.

Με εξαίρεση τον 6ο όμιλο όπου και οι τέσσερις ομάδες του έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες για τις δύο πρώτες θέσεις, στους υπόλοιπους υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί για την πρόκριση στην επόμενη φάση χωρίς αλλαγή… διοργάνωσης. Ο 6ος όμιλος μοιάζει ο πιο αμφίρροπος απ’ όλους, καθώς η αποδυναμωμένη Παρί, η πάντα αξιόμαχη Ντόρτμουντ, η Μίλαν των 7 Τσάμπιονς Λιγκ που πέρυσι έφτασε μέχρι την ημιτελική φάση της διοργάνωσης και η νεόπλουτη Νιούκαστλ που αρνείται το ρόλο του φτωχού συγγενή προερχόμενη από το 4ο γκρουπ δυναμικότητας, θα παλέψουν σκληρά για τα 2+1 εισιτήρια που θα τους κρατήσουν στην Ευρώπη μέχρι τον Φεβρουάριο.

Κλήρωση Champions League: Ενας όμιλος «φωτιά» και επτά με φαβορί-1
AP

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνύπαρξη της Μπάγερν και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον ίδιο όμιλο, αλλά υπάρχει (θεωρητικά τουλάχιστον) μεγάλη απόσταση από τις Κοπεγχάγη και Γαλατάσαραϊ για να νιώσουν ιδιαίτερη απειλή. Το ίδιο ισχύει και στον 3ο όμιλο όπου υπάρχει σημαντική διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις Νάπολι και Ρεάλ Μαδρίτης σε σχέση με την Μπράγκα και την Ουνιόν Βερολίνου, ενώ η κάτοχος του τροπαίου Μάντσεστερ Σίτυ δεν θα έχει προβλήματα απέναντι σε Λειψία, Ερυθρό Αστέρα και Γιουνγκ Μπόις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι απουσιάζουν ομάδες του βεληνεκούς της Λίβερπουλ και της Τσέλσι που ήταν φιναλίστ μαζί με την Ιντερ τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ θα ζήσουν το όνειρο του… Χόλυγουντ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ομάδες με αρκετά χαμηλά κυβικά (Κοπεγχάγη, Λανς, Μπράγκα, Ουνιόν Βερολίνου, Σοσιεδάδ, Γιουγκ Μπόις, Ερυθρός Αστέρας, Αντβέρπ) που δεν έχουν συχνές παρουσίες στη μεγάλη σκηνή του Τσάμπιονς Λιγκ. Η παρουσία τους και μόνο, δείχνει το δρόμο και στις δικές μας ομάδες, αρκεί να καταφέρουν να ξεπεράσουν το φόβο που προκαλούν τα τελευταία μέτρα μιας τόσο δύσκολης διαδρομής…

Οι όμιλοι του Τσάμπιονς λιγκ

1ος Όμιλος: Μπάγερν Μονάχου, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Κοπεγχάγη, Γαλατάσαραϊ

2ος Όμιλος: Σεβίλλη, Άρσεναλ, Αϊντχόφεν, Λανς

3ος Όμιλος: Νάπολι, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπράγκα, Ουνιόν Βερολίνου

4ος Όμιλος: Μπενφίκα, Ίντερ, Ζάλσμπουργκ, Ρεάλ Σοσιεδάδ

5ος Όμιλος: Φέγενορτ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Λάτσιο, Σέλτικ

6ος Όμιλος: Παρί Σεν Ζερμέν, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Μίλαν, Νιούκαστλ

7ος Όμιλος: Μάντσεστερ Σίτυ, Λειψία, Ερυθρός Αστέρας, Γιουνγκ Μπόις

8ος Όμιλος: Μπαρτσελόνα, Πόρτο, Σαχτάρ, Αντβέρπ

Το καλεντάρι:

1η αγωνιστική: 19-20 Σεπτεμβρίου 2023

2η αγωνιστική: 3-4 Οκτωβρίου 2023

3η αγωνιστική: 24-25 Οκτωβρίου 2023

4η αγωνιστική: 7-8 Νοεμβρίου 2023

5η αγωνιστική: 28-29 Νοεμβρίου 2023

6η αγωνιστική: 12-13 Δεκεμβρίου 2023

Η κλήρωση για τις άλλες δύο διοργανώσεις (Γιουρόπα Λιγκ και Conference League)όπου θα υπάρχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον με την παρουσία των ομάδων μας, θα γίνει σήμερα, με την εκδήλωση να ξεκινά στις 13:00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT