Εθνική μπάσκετ: Ομιχλώδης η επόμενη μέρα

Εθνική μπάσκετ: Ομιχλώδης η επόμενη μέρα

Η εθνική μπάσκετ κατετάγη 15η και ψάχνει πλάνο ενόψει προολυμπιακού τουρνουά

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πικρή γεύση της ήττας από το Μαυροβούνιο με 73-69 ήταν η τελευταία γουλιά από ένα πικρό ποτήρι που κλήθηκε να πιει η εθνική μπάσκετ. Η ελληνική ομάδα ολοκλήρωσε την παρουσία της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ 2023 με απολογισμό τρεις ήττες και δύο νίκες, ένα αγχωτικό πέρασμα στις θέσεις 1-16, εξασφάλιση ενός εισιτηρίου στο προολυμπιακό τουρνουά και κατάταξη τελικά στη 15η θέση, τη χειρότερη που έχει πάρει ποτέ στην ιστορία της σ’ αυτή τη διοργάνωση, όπου το 2006 είχε αποκλείσει τις ΗΠΑ και είχε φτάσει μέχρι τον τελικό.

Οι συγκρίσεις είναι μοιραίες και ενδεχομένως άδικες, καθώς η λογική έλεγε ότι η απουσία τόσo πολλών παικτών πρώτης γραμμής (Γιάννης και Κώστας Αντετοκούνμπο, Σλούκας, Καλάθης, Ντόρσεϊ, συν τον τραυματία της τελευταίας στιγμής Μήτογλου) ήταν απαγορευτική για όνειρα και μεγάλες προσδοκίες. Με μια ρεαλιστική προσέγγιση, η «επίσημη αγαπημένη» έκανε τα αναμενόμενα, νίκησε δηλαδή την Ιορδανία και τη Ν. Ζηλανδία στον «τελικό» του ομίλου, ενώ ηττήθηκε από τις ΗΠΑ και την εκπληκτική Λιθουανία. Ισως εκτός προγράμματος να ήταν μόνο η ήττα από το Μαυροβούνιο, αλλά ήταν τέτοιες οι συνθήκες που έχανε – κέρδιζε σ’ αυτό το τελευταίο παιχνίδι, δεν θα άλλαζε κάτι ούτε από πλευράς ουσίας ούτε και από πλευράς εντυπώσεων.

Η επιστροφή της αποστολής στην Ελλάδα έγινε τμηματικά, καθώς τα εισιτήρια για ομαδική επιστροφή είχαν βγει (σε μια συμβολική έκρηξη υπεραισιοδοξίας) για μετά τον τελικό της διοργάνωσης. Με το πρώτο κύμα επέστρεψε ο Μανώλης Χατζηδάκης, ο οποίος τραυματίστηκε στον αγώνα με το Μαυροβούνιο, υποβλήθηκε σε εξετάσεις στην Αθήνα και όπως ανακοίνωσε η ΑΕΚ έχει πολύ βαρύ διάστρεμμα που θα τον κρατήσει εκτός αγωνιστικής δράσης για 4-6 εβδομάδες. Θα χάσει, δηλαδή, την προετοιμασία και λογικά τα πρώτα παιχνίδια της περιόδου.

Πριν ακόμη επιστρέψει η αποστολή στην Ελλάδα, τα σενάρια για το μέλλον του Δημήτρη Ιτούδη έδιναν κι έπαιρναν, ειδικά μετά τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλε αλλαγές σε επίπεδο τεχνικής ηγεσίας. Ο κ. Ιτούδης τόνισε στις δηλώσεις του ότι έχει συμβόλαιο μέχρι τους Ολυμπιακούς αγώνες, χωρίς να εμφανιστεί διατεθειμένος να αναλάβει το βάρος της αποτυχίας και να παραιτηθεί, στάση που δεν παραπέμπει σε «βελούδινο διαζύγιο». Ο ομοσπονδιακός προπονητής χρεώνεται την αδυναμία του να εμπνεύσει τους παίκτες «πρώτης γραμμής», ώστε να ενισχύσουν την ομάδα. Φαβορί για διάδοχός του προβάλλει ο νυν προπονητής του Περιστερίου Βασίλης Σπανούλης.

Σήμερα αρχίζει η προημιτελική σειρά του Παγκοσμίου με τα ματς Λιθουανίας – Σερβίας και Ιταλίας – ΗΠΑ.

Τη γεύση της αποτυχίας δεν τη γεύτηκε μόνο η «γαλανόλευκη», αλλά και ομάδες με πολύ μεγαλύτερο βάρος και πολύ υψηλότερες προσδοκίες. Πρώτη έσυρε τον χορό η πρωταθλήτρια Ευρώπης Γαλλία, η οποία αποκλείστηκε μόλις από τη… 2η αγωνιστική και έπαιξε στη συνέχεια για τις θέσεις 17-32. Τη σκυτάλη πήρε μετά η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία, η οποία ηττήθηκε (έχοντας πολλά παράπονα από τη διαιτησία) από τον Καναδά και έμεινε εκτός πρώτης 8άδας. Αίσθηση προκάλεσε και η ήττα των ΗΠΑ από τη Λιθουανία (104-110), ειδικά αυτό το -21 που βρέθηκε πίσω στο σκορ πριν επιχειρήσει την άκαρπη αντεπίθεσή της.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τον πρόωρο αποκλεισμό ομάδων με «βαριά φανέλα», όπως της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ελλάδας, από τις 8 ομάδες που συνεχίζουν στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης, οι 6 είναι ευρωπαϊκές, συν (τα φαβορί) ΗΠΑ και Καναδά, με τους πολλούς ΝΒΑερς.

Η τελική οκτάδα

Τα 4 ζευγάρια των προημιτελικών έχουν βγει, με τις αναμετρήσεις να ξεκινάνε από σήμερα: στις 11.45 η Λιθουανία θα αντιμετωπίσει τη Σερβία και στις 15.40 οι ΗΠΑ την Ιταλία, στο μόνο ζευγάρι που υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί. Οι άλλοι δύο προημιτελικοί θα διεξαχθούν αύριο με τις αναμετρήσεις: 11.45 Γερμανία – Λετονία και 15.30 Καναδάς – Σλοβενία. Οι νικητές από τα ματς Ιταλίας – ΗΠΑ και Γερμανίας – Λετονίας θα συναντηθούν στους «4», όπως και αυτοί των Λιθουανίας – Σερβίας και Καναδά – Σλοβενίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή