Οι εθνικές ομάδες πόλο στον… λάκκο των λεόντων

Οι εθνικές ομάδες πόλο στον… λάκκο των λεόντων

Θοδωρής Βλάχος και Αλεξία Καμμένου, προπονητές των ανδρών και των γυναικών μιλούν στο kathimerini.gr για τη δύσκολη κλήρωση

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων πόλο έφερε αντίπαλους στις εθνικές ομάδες των ανδρών και των γυναικών κάποια από τα… μεγαθήρια της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης. Ετσι, στις διοργανώσεις που θα διεξαχθούν στη Νετάνια του Ισραήλ από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου, τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα θα παίξουν με ομάδες, τις οποίες, κάποτε, το ελληνικό πόλο κοίταζε με δέος. Μόνο που τώρα είναι ισάξιο με αυτές και γι΄ αυτόν τον λόγο οι κληρώσεις, με το νέο σύστημα, τις έφεραν απέναντί του.

Η ανδρική ομάδα θα αντιμετωπίσει στον Β΄ Όμιλο της διοργάνωσης δύο από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου, την Ουγγαρία και την Ιταλία ενώ η 3η αντίπαλος, η Γεωργία, θεωρείται πιο αδύναμη. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία εφάρμοσε αυτό το σύστημα στα ηλικιακά πρωταθλήματα των μικρών κατηγοριών και αποφάσισε να το «δοκιμάσει» και στους μεγάλους.

«Το σύστημα είναι διαφορετικό. Έτσι, στους δύο πρώτους ομίλους, θα διεξαχθούν δυνατά παιχνίδια. Εμείς θα βρούμε απέναντί μας την Ουγγαρία και την Ιταλία που είναι κορυφαίες ομάδες. Στον όμιλό μας μόνο η Γεωργία είναι υποδεέστερη. Σε αυτό το επίπεδο δεν μπορείς να κάνεις προβλέψεις. Βασικός στόχος μας είναι η πρόκριση στην οκτάδα», δήλωσε στο kathimerini.gr ο προπονητής των μεγάλων επιτυχιών του ελληνικού πόλο Θοδωρής Βλάχος.

Στον Α’ και τον Β’ Όμιλο μετέχουν οι χώρες που ήταν στην οκτάδα του περσινού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, στο Σπλιτ. Με το νέο σύστημα οι ομάδες που θα καταλάβουν μία από τις δύο πρώτες θέσεις στον Α’ και Β’ όμιλο θα πάνε απευθείας στους προημιτελικούς. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 3η και στην 4η θέση στον Α’ και τον Β’ Όμιλο θα δώσουν αγώνες χιαστί για την είσοδο στην οκτάδα απέναντι στις ομάδες που θα καταλάβουν την 1η και τη 2η θέση στον Γ’ και στον Δ’ όμιλο. Ο Όμιλος της εθνικής ομάδας διασταυρώνεται με Δ΄, στον οποίο βρίσκονται εθνικά συγκροτήματα κατώτερου αγωνιστικού επιπέδου από το δικό μας.

«Σεφτέ» στα ευρωπαϊκά μετάλλια

Η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών έχει κατακτήσει, μεταξύ άλλων, ασημένια μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στην τροπαιοθήκη της όμως δεν υπάρχει κανένα ευρωπαϊκό μετάλλιο. Η πρόκληση για τους αθλητές του Θοδωρή Βλάχου είναι μεγάλη. «Με το νέο σύστημα για να προκριθείς στην οκτάδα πρέπει να έρθεις πρώτος ή δεύτερος. Και στη συνέχεια ελπίζεις ότι θα αντιμετωπίσεις μία πιο εύκολη ομάδα ώστε να περάσεις πιο εύκολα στην τετράδα. Δεν μπορώ να αξιολογήσω το νέο σύστημα γιατί δεν το γνωρίζω. Θα δούμε στην πράξη πως «δουλεύει», μας είπε ο κ. Βλάχος ενώ όταν τον ρωτήσαμε εάν η εθνική μπορεί να κάνει «σεφτέ» στα ευρωπαϊκά μετάλλια στη διοργάνωση του Ισραήλ, απάντησε: «Μακάρι».

Αντίστοιχα δύσκολος είναι και ο όμιλος της εθνικής ομάδας γυναικών. Το ασημένιο ευρωπαϊκό μετάλλιο, που κατέκτησε πέρσι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, έφερε τα «κορίτσια της Καμμένου» στην «ελίτ» της κλήρωσης. Στη διοργάνωση του Ισραήλ οι διεθνείς μας θα αντιμετωπίσουν τις Ολλανδία, Ουγγαρία και Κροατία.

«Γνωρίζαμε ότι με το νέο σύστημα θα βρεθούμε απέναντι από πολύ καλές ομάδες. Πιο καλές δεν γινόταν να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε στο kathimerini.gr γελώντας η ομοσπονδιακή προπονήτρια Αλεξία Καμμένου και πρόσθεσε: «Στη φάση των ομίλων θα παίξουμε με δύο από τις τρεις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Περιμέναμε ότι θα ήταν δύσκολη η κλήρωση και θα προετοιμαστούμε με πρώτο στόχο την πρόκριση στην οκτάδα».

Η Αλεξία Καμμένου βρίσκεται στην Πορτογαλία όπου η εθνική ομάδα των νέων γυναικών έχει προκριθεί στις οκτώ καλύτερες ομάδες του αντίστοιχου παγκοσμίου πρωταθλήματος. Σήμερα (20.30), θα αντιμετωπίσει την Ιταλία με στόχο την πρόκριση στην τετράδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT