Παναθηναϊκό Στάδιο, κύπελλο Davis. Τα μάρμαρα «βράζουν», ο Στέφανος Τσιτσιπάς προσπαθεί να παίξει για… όλο το ελληνικό τένις, οι φίλαθλοι νομίζουν ότι βρίσκονται σε ντέρμπι «αιωνίων», οργανωτικά λάθη.
Ολα αυτά σε μία χώρα που, όπως έχουν αναφέρει οι παράγοντες του αθλήματος, ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φιλοδοξεί να διεκδικήσει ένα τουρνουά ATP.
Σε μία χώρα που διαθέτει δύο από τους καλύτερους τενίστες του κόσμου (Τσιτσιπάς, Σάκκαρη) αλλά δεν διαθέτει τενιστική παιδεία, δεν διαθέτει «πάγκο» σε αθλητές, δεν διαθέτει ανθρώπους που θα επενδύσουν στη νέα γενιά, με αποτέλεσμα οι περιπτώσεις των δύο κορυφαίων αθλητών μας να αποτελούν… την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Μία εξαίρεση που φάνηκε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο με τα άσπρα καθίσματα και την ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα.
Η επιλογή του Παναθηναϊκού Σταδίου για τη διεξαγωγή των αγώνων της εθνικής ανδρών με τη Σλοβακία θυμίζει τους στίχους από τον «Ρωμιό» του Γεωργίου Σουρή «…κι εγώ κατεμπνευσμένος για όλα βρίσκω κρίσεις που μόνος μου τις βρίσκω μεγάλες και σοφές…».
Αποτέλεσε μία «έμπνευση» που παρότι στοίχισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, μάλλον «κάηκε» στον καυτό αττικό ήλιο. Μία έμπνευση που, όπως και το κορτ, εξαφανίστηκε στο άδειο – μεγαλοπρεπές Στάδιο. Μία έμπνευση που όπως λένε οι άνθρωποι του τένις «δεν άφησε τίποτα στο άθλημα».
«Ήταν μία διοργάνωση για επίδειξη. Ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να είχαμε πληρώσει ομοσπονδιακή προπόνηση για δύο με τρία χρόνια. Τι κέρδισε το ελληνικό τένις από αυτό; Η διοργάνωση θα μπορούσε να διεξαχθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο όπου διεξήχθησαν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Υπήρχε αρκετός χρόνος για να φτιαχτεί ο χώρος», δήλωσε στο kathimerini.gr ο παλαιός πρωταθλητής και έμπειρος προπονητής Γιώργος Καλοβελώνης.
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς προσπάθησε να φέρει τη νίκη και την πρόκριση. Ένας κούκος όμως δεν φέρνει ποτέ την άνοιξη. Τη δεύτερη ημέρα έπαιξε για πέντε ώρες και 15 λεπτά. Και όλη αυτή η προσπάθεια πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα στάδιο που «έβραζε».
Ίσως κάποιοι πουν ότι δεν ήταν στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση και ηττήθη από αθλητή κατώτερης αγωνιστικής αξίας. Ο Έλληνας πρωταθλητής πριν από λίγες ημέρες αγωνίστηκε στο αμερικάνικο όπεν και κανένας αθλητής δεν μπορεί να είναι «φορμαρισμένος» 365 ημέρες τον χρόνο.
Κι εδώ, ας δούμε τον «πάγκο» που υπάρχει στην εθνική. Για τα παιχνίδια με την Σλοβακία, εκτός από τον Στέφανο, είχαν δηλωθεί οι Πέτρος Τσιτσιπάς, Μιχάλης Περβολαράκης, Αλέξανδρος Σκορίλας και Αριστοτέλης Θάνος.
Την καλύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη έχει ο Σκορίλας (785). Ο Στέφανος Σακελαρίδης που είναι 396ος στον κόσμο δεν ήταν στην ομάδα. «Στα παιχνίδια για το Κύπελλο Ντέιβις, ο Στέφανος προσπάθησε πάρα πολύ αλλά δεν βρέθηκε στο γνωστό αγωνιστικό επίπεδό του. Όταν ο Στέφανος έχασε το διπλό ήταν σχεδόν σίγουρο ότι δύσκολα θα νικούσε η εθνική μας ακόμα κι αν κέρδιζε ο Τσιτσιπάς και το δεύτερο μόνο. Για την κατηγορία που παίξαμε στο Κύπελλο Ντέιβις, τα άλλα παιδιά που αγωνίστηκαν είναι πάρα πολύ πίσω», τόνισε ο κ. Καλοβελώνης.
Ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα, ζέστη και αυτόγραφα
Η ατμόσφαιρα στο Παναθηναϊκό Στάδιο μόνο ατμόσφαιρα σε αγώνες τένις δεν θύμιζε. Ακόμα και στις λευκές καρέκλες των επισήμων, οι οποίες δέχτηκαν κριτική από τον Τσιτσιπά και τους άλλους τενίστες, διότι δεν ήταν ορατά τα μπαλάκια και η Ομοσπονδία αναγκάστηκε να τις αλλάξει τη δεύτερη ημέρα, δεν υπήρχε η ανάλογη συμπεριφορά από πλευράς μιας μερίδας των θεατών.
Την ώρα που ο αγώνας ήταν σε εξέλιξη, κάποιοι άνθρωποι ήταν όρθιοι, άλλοι μίλαγαν μεγαλόφωνα και, παρά τις συστάσεις, έφευγαν από τον χώρο ενώ οι παίκτες έπαιζαν.
Στις κερκίδες του Καλλιμάρμαρου μία μερίδα φιλάθλων προσπαθούσε, κάτω από τις ομπρέλες της, να προστατευτεί από τον ήλιο και να παρακολουθήσει τους αγώνες ενώ δίπλα, κάποιοι άλλοι, βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν ηλιοθεραπεία καθώς είχαν ξαπλώσει στα μαρμάρινα καθίσματα φορώντας μόνο μία βερμούδα.
Τα πανέμορφο Καλλιμάρμαρο έμοιαζε αδειανό και τις δύο ημέρες. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι θεατές έφτασαν, κατά μέσο όρο, τους 7.000 για κάθε μία από τις δύο ημέρες.
Φυσικά, οι 7.000 έμοιαζαν με… σταγόνα στον ωκεανό σε ένα χώρο όπου χωράει περισσότερους από 70.000 ανθρώπους. Η ζέστη και η μικρή προβολή της διοργάνωσης αποτέλεσαν αρνητικούς παράγοντες για μία μεγαλύτερη προσέλευση. Η διοργάνωση αγώνα σε ένα χώρο όπως το Παναθηναϊκό Στάδιο πρέπει να υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες μάρκετινγκ και να διαθέτει και την ανάλογη λάμψη ενός τέτοιου event.
Φυσικά, κανένας δεν είχε απαίτηση να υπάρχουν… φράουλες με σαμπάνια, όπως στο Γουίμπλεντον.
Τη δική της… λάμψη στις αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού Σταδίου πρόσθεσε η Πάουλα Μπαντόσα. Η σύντροφος του Στέφανου, έχει αποκτήσει τους δικούς της φανατικούς θαυμαστές στην Ελλάδα και, στο πλαίσιο των αγώνων, υπέγραψε εκατοντάδες αυτόγραφα.
Εκατοντάδες ήταν και τα αυτόγραφα που μοίρασε ο ίδιος ο Τσιτσιπάς. Παρά την πικρία από την ήττα και το πολύωρο παιχνίδι, ο Έλληνας αθλητής με περίσσια υπομονή φωτογραφήθηκε και υπέγραψε αυτόγραφα με όλα τα παιδιά που βρέθηκαν δίπλα του μετά τις αναμετρήσεις.