Σπάρταθλον: Μία διαδρομή ανάμεσα στην ιστορία και τον μύθο

Σπάρταθλον: Μία διαδρομή ανάμεσα στην ιστορία και τον μύθο

Τα 245,3 χλμ. θα προσπαθήσουν να διανύσουν 379 αθλητές και αθλήτριες από 49 χώρες του κόσμου.

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ίχνη του Αθηναίου δρομέα Φειδιππίδη, εκεί όπου η ιστορία ανταμώνει με τον μύθο, θα τρέξουν για ακόμα μία χρονιά κάποιοι από τους καλύτερους υπερμαραθωνοδρόμους του κόσμου. Αύριο (07.00), θα αρχίσει μπροστά από το Ηρώδειο η 41 η πρώτη διοργάνωση «Σπάρταθλον».

Τα 245,3 χλμ. θα προσπαθήσουν να διανύσουν 379 αθλητές και αθλήτριες από 49 χώρες του κόσμου.

«Η πρώτη ενέργεια των στρατηγών, πριν ακόμη κινήσουν από την πόλη, ήταν να στείλουν στη Σπάρτη κήρυκα τον Φειδιππίδη, που βέβαια ήταν Αθηναίος, κι επίσης ταχυδρόμος — αυτή ήταν η δουλειά του», αναφέρει ο Ηρόδοτος γι’ αυτήν τη διαδρομή του αρχαίου δρομέα, η οποία έμελλε να μείνει στην ιστορία και να αποτελέσει διεθνή αγώνα. Ο Φειδιππίδης, σύμφωνα με τον ιστορικό, μετέβη στη Σπάρτη, λίγο πριν από τη Μάχη του Μαραθώνος (490 π.Χ.), προκειμένου να ζητήσει βοήθεια. Διένυσε την απόσταση σε λιγότερο από δύο ημέρες («την επομένη της αναχώρησής του»), κάτι που θεωρήθηκε άθλος.

Εκατοντάδες χρόνια ύστερα από αυτόν τον άθλο, το 1982, ο Βρετανός σμήναρχος της RAF και δρομέας υπεραποστάσεων Τζον Φόντεν θέλησε να διαπιστώσει εάν ένας άνθρωπος μπορεί να διανύσει τα 250 χλμ. σε δύο ημέρες. Μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους του –και με οδηγό τα κείμενα του Ηροδότου– σχεδίασαν τη διαδρομή και στις 8 Οκτωβρίου 1982 άρχισαν να τρέχουν ακολουθώντας τα αόρατα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου. Οι δύο πρώτοι έφτασαν στη Σπάρτη μέσα σε 36 ώρες. Οι Βρετανοί αξιωματικοί απέδειξαν ότι οι δύο ημέρες δεν αποτελούσαν αποκύημα της φαντασίας του Ηροδότου. 

Το κατόρθωμα των Βρετανών αξιωματικών έγινε γρήγορα γνωστό σε όλο τον κόσμο και πολλοί ήταν αυτοί που θέλησαν να τους μιμηθούν. Ετσι, το 1984, ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «Σπάρταθλον» και, από τότε μέχρι σήμερα, διοργανώνει τον Διεθνή Αγώνα Υπεραποστάσεων, ο οποίος έχει φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο.

Κάθε χρόνο, οι αιτήσεις για συμμετοχή είναι εκατοντάδες και οι διοργανωτές κάνουν κλήρωση προκειμένου να επιλεγούν οι τυχεροί που θα τρέξουν σε μία διαδρομή όπου η ιστορία ανταμώνει με τον μύθο και τον αθλητισμό.

Από τη «ρίζα» της Ακρόπολης στο άγαλμα του Λεωνίδα

Η διαδρομή της διοργάνωσης έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι δρομείς να τρέχουν δίπλα σε σπουδαία μνημεία και αξιοθέατα. Η εκκίνηση του αγώνα θα πραγματοποιηθεί αύριο (07.00) από τον πεζόδρομο της Δ. Αρεοπαγίτου. Οι υπερμαραθωνοδρόμοι θα προχωρήσουν προς το Θησείο και θα κατευθυνθούν προς την Ιερά Οδό. Θα περάσουν από Ελευσίνα, Αρχαία Κόρινθο, Νεμέα και Τεγέα, πόλεις που έχουν «γράψει» δεκάδες σελίδες στο βιβλίο της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.

Σπάρταθλον: Μία διαδρομή ανάμεσα στην ιστορία και τον μύθο-1
Φωτ. αρχείου: Flickr

Τα τελευταία 28 χιλιόμετρα προς τη Σπάρτη οι αθλητές θα τα διανύσουν μέσα στην πεδιάδα του Ευρώτα. Στη γέφυρα του Ευρώτα θα τους περιμένουν μαθητές από τα σχολεία της περιοχής και θα τους συνοδεύσουν στο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα. Ενα στεφάνι ελιάς και ένα κύπελλο με νερό από τον Ευρώτα θα είναι η ανταμοιβή των δρομέων που θα καταφέρουν να διανύσουν τα 245,3 χλμ.

Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον αγώνα έχουν μόνο έμπειροι και καλά εκπαιδευμένοι δρομείς. Πρέπει να έχουν πάρει μέρος σε διοργανώσεις που να αποδεικνύουν ότι διαθέτουν τις δυνατότητες να διανύσουν, με ασφάλεια, μία τόσο μεγάλη απόσταση. Ετσι, οι διοργανωτές έχουν θέσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως, π.χ., οι άνδρες να έχουν καλύψει αγώνα 120 χλμ. και οι γυναίκες 110 χλμ. μέσα σε 12 ώρες.

Η φετινή λίστα περιλαμβάνει αθλητές και αθλήτριες που ήρθαν στην Ελλάδα από την Παραγουάη μέχρι και την Ινδονησία.

Σπάρταθλον: Πρεσβευτής τουριστικής προβολής της περιοχής

Από το 1984 μέχρι σήμερα η διοργάνωση έχει αποτελέσει «μαγνήτη» για χιλιάδες δρομείς και φίλους των υπεραποστάσεων απ΄ όλο τον κόσμο. Η, γεμάτη αγωνιστικές προκλήσεις, ιστορία και μύθους διαδρομή, συγκαταλέγει τον αγώνα μέσα στις δυσκολότερες αλλά και ομορφότερες διαδρομές σε αυτές τις αποστάσεις. Οι αγωνιζόμενοι μετατρέπονται σε πρεσβευτές διαφήμισης μιας περιοχής που έχει ανάγκη τον τουρισμό.

«Οι αθλητικές διοργανώσεις οι οποίες αξιοποιούν την πολιτισμική ταυτότητα ενός τόπου και ενεργοποιούν το ανθρωπογενές περιβάλλον του αποτελούν σήμερα ένα σημαντικό εργαλείο για τη διαμόρφωση Place Brand. Πιστεύω πως το Σπάρταθλο, προκειμένου να αποτελέσει μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης για ολόκληρη τη Λακωνία και τις όμορες περιοχές, είναι σημαντικό να μετεξελιχθεί σε έναν αθλητικό και πολιτιστικό θεσμό μεγαλύτερης διάρκειας, ο οποίος θα κορυφώνεται με τον υπερμαραθώνιο αλλά θα περιλαμβάνει και άλλες εκδηλώσεις που θα έχουν ως στόχο την προβολή των δυνατοτήτων που προσφέρει η Λακωνία για την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού, την ανάδειξη της συνολικής πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής –η αναβίωση με σύγχρονη μορφή των Καρνείων, των Λυκουργίδων και των Υακινθίων θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό τον σχεδιασμό –, τη γνωριμία με το έργο των Λακώνων καλλιτεχνών και πνευματικών δημιουργών και την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας», δήλωσε στο www.kathimerini.gr η Χρύσα Δρακοπούλου, M.Sc. του Leeds Beckett University στο Event Management, η οποία έχει πραγματοποιήσει ακαδημαϊκές έρευνες για τον θεσμό.

Σπάρταθλον: Μία διαδρομή ανάμεσα στην ιστορία και τον μύθο-2
Φωτ.: Flickr

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Για τις ανάγκες της διεξαγωγής της διοργάνωσης θα ισχύσουν αύριο (30/9) κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε όλο το μήκος της διαδρομής. Από τις 07.00 – 11.00 θα υπάρξει προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε τμήματα στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου.

Επίσης, θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, σε τμήμα πλάτους 1,5μ. στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, στο τμήμα από τη συμβολή της με την Ιερά Οδό Ελευσίνας – Ηρώων Πολυτεχνείου (θέση «ΜΠΛΟΚΟ») έως την χ/θ 27,000 (Ναυπηγεία Ελευσίνας), περιοχής Δήμου Ελευσίνας, κατά τις ώρες 07.30΄ έως 12.00΄.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT