Μαξ Φερστάπεν: Πιο γρήγορος και από τη σκιά του

Μαξ Φερστάπεν: Πιο γρήγορος και από τη σκιά του

Ο 26χρονος Βελγο-ολλανδός πιλότος γράφει τη δική του ιστορία στη Formula 1, με τα τρία σερί Παγκόσμια Πρωταθλήματα

5' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα στη Formula 1 είναι το αν ο οδηγός κάνει το μονοθέσιο καλό, ή αν ένα καλό αυτοκίνητο είναι αυτό που δίνει τους τίτλους στους πιλότους. Ισως στην περίπτωση του Μαξ Φερστάπεν και της Red Bull να είναι ο –πετυχημένος– όπως φαίνεται συνδυασμός. Ο Ολλανδός είναι μόλις 26 ετών. Αυτό όμως δεν τον έχει εμποδίσει από το να βάλει ήδη το όνομά του στο πάνθεον με τους κορυφαίους του αθλήματος.

Ηδη πανηγυρίζει τον τρίτο συνεχόμενο παγκόσμιο τίτλο του, πριν καν ολοκληρωθεί το φετινό πρωτάθλημα, κάνοντας σίγουρα περήφανους τους δύο ανθρώπους που τον έφεραν στη ζωή, τον πατέρα του Γιος, καθώς και τη μητέρα του Σόφι. Οπως και ο Μαξ, έτσι και εκείνος υπήρξε οδηγός της Formula 1, ενώ η Βελγίδα μάνα του έτρεχε σε αγώνες καρτ. Ομως το οικογενειακό αγωνιστικό dna δεν σταματά εδώ. Ο πρώτος του ξάδελφος αγωνίστηκε σε αγώνες αντοχής και είναι ένας δις πρωταθλητής του NASCAR Whelen Euro Series και πλέον είναι διευθυντής για την ομάδα PK Carsport για το Euro Series. 

Ολα αυτά έπαιξαν τον ρόλο τους, μεγάλο ή μικρό δεν έχει σημασία, ώστε ο λιλιπούτειος Μαξ πριν καν μάθει να κάνει ποδήλατο να θέλει να βρεθεί πίσω από το τιμόνι ενός καρτ. Μάλιστα για να πετύχει τον σκοπό του, χρησιμοποίησε το πιο ισχυρό όπλο όλων των παιδιών. Εβαλε τα κλάματα και σχεδόν απαίτησε την αγορά του, καθώς ο πατέρας του θεωρούσε ότι είναι ακόμα νωρίς και πως θα έπρεπε να κλείσει πρώτα τα έξι του χρόνια, όταν δηλαδή θα ξεκινούσε παράλληλα και το σχολείο. Το κλάμα του αποδείχθηκε πιο δυνατό από την άποψη του πατέρα του και έτσι από πολύ μικρός πάτησε το πόδι δυνατά στο γκάζι. Ο… αστικός μύθος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το πρώτο του καρτ δεν άντεξε τον ρυθμό με τον οποίο οδηγούσε με αποτέλεσμα να σπάσει ο κινητήρας του.   

Από την ώρα που έκατσε πίσω από το τιμόνι, φανέρωσε το μεγάλο του ταλέντο και τις ικανότητές του και πολύ σύντομα κατάφερε να εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο αστέρα του karting. Δις πρωταθλητής Ευρώπης, στην κορυφαία κατηγορία ΚΖ 125 κ.εκ. (με κιβώτιο ταχυτήτων) και KF (χωρίς κιβώτιο), και εντέλει το 2013 νικητής του τελικού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Οπως είναι αναμενόμενο η «προαγωγή» στον κόσμο της Formula 1 δεν άργησε να έρθει.

Ηταν μόλις 16 ετών το 2014, όταν υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με την Toro Rosso, ενώ έναν χρόνο μετά, στις 15 Μαρτίου 2015, ο Μαξ Φερστάπεν έγινε ο νεότερος πιλότος που θα βρεθεί σε εκκίνηση γκραν πρι. Ηταν στον αγώνα της Αυστραλίας και ο Ολλανδός μετρά 17 χρόνια και 166 ημέρες ζωής. Το πιο αξιοσημείωτο, δε, είναι ότι ακόμα δεν μπορούσε να οδηγήσει σε δημόσιους δρόμους, καθώς δεν είχε βγάλει δίπλωμα οδήγησης. Από κει και πέρα η ιστορία γράφεται από μόνη της.

Η παρθενική του νίκη ήρθε στον πρώτο του κιόλας αγώνα με την αυστριακή ομάδα, το GP Ισπανίας. Έγινε έτσι ο νεότερος πιλότος που κέρδισε Γκραν Πρι, σε ηλικία 18 ετών και 228 ημερών. Τερμάτισε στην 6η θέση της βαθμολογίας εκείνη τη χρονιά, ενώ το 2018 ήταν τέταρτος.

Σε ηλικία 23 ετών στο αυστριακό Γκραν Πρι έγινε ο νεότερος οδηγός στην ιστορία της Formula 1 που έκανε το grand chelem, δηλαδή εκκίνησε πρώτος στον αγώνα, κέρδισε τον αγώνα, έκανε τον ταχύτερο γύρο και βρισκόταν στην πρώτη θέση σε όλη του τη διάρκεια. Κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα Formula 1 το 2021, όπου σταμάτησε τον επτάκις πρωταθλητή Λιούις Χάμιλτον, με την επιτυχία του πάντως να αμφισβητείται από πολλούς, ενώ θα ακολουθήσει ο θρίαμβος του 2022, όπως και ο φετινός… περίπατος, καθώς ουσιαστικά έτρεχε χωρίς αντίπαλο.

«Το συναίσθημα είναι φανταστικό. Είναι μία απίστευτη χρονιά, με πολλούς εξαιρετικούς αγώνες. Είμαι πολύ υπερήφανος για τη δουλειά που έχει κάνει η ομάδα. Είναι απολαυστικό να είμαι μέλος αυτής της ομάδας ανθρώπων. Το να γίνομαι τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής είναι κάτι το απίστευτο. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Απολαμβάνω τη στιγμή, θα δούμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Ας ελπίσουμε ότι θα διατηρήσουμε το μομέντουμ που έχουμε τώρα», θα πει λίγη ώρα μετά το τέλος της κούρσας, βάζοντας πλέον… πλώρη για την επόμενη σεζόν.

Με την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο γκραν πρι του Κατάρ, ο πιλότος της Red Bull έγινε ο 6ος πιλότος στην ιστορία της Formula 1, που φτάνει τα τρία πρωταθλήματα στην καριέρα του. Μάλιστα ο Μαξ Φερστάπεν μετά τους Σουμάχερ, Λάουντα, Χάμιλτον και Φέτελ έγινε ο 5ος με μίνιμουμ τρία σερί, με τον Σουμάχερ να έχει τα περισσότερα συνεχόμενα, με πέντε. O… ιπτάμενος Ολλανδός μπήκε στη σπουδαία λίστα δίπλα στους Μπράμπχαμ, Σένα, Πικέ, Λάουντα και Στιούαρτ (επίσης από τρία). Παράλληλα ο Φερστάπεν έπιασε στην ιστορία της Red Bull τον Φέτελ με τρεις σερί τίτλους. Πρώτοι σε πρωταθλήματα είναι οι Σουμάχερ, Χάμιλτον (7), ακολουθεί ο Φάτζιο με 5, ενώ οι Προστ και Φέτελ ακολουθούν με τέσσερα. 

Η Red Bull, ίσως να μην του δίνει φτερά (όπως λέει στο σλόγκαν των διαφημιστικών της), του δίνει όμως ένα μονοθέσιο που δείχνει ακαταμάχητο. Ο Ολλανδός με τη σειρά του της δίνει νίκες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα και όπως φαίνεται η συνεργασία αυτή θα κρατήσει για πάντα. Ο Φερστάπεν έχει πολλές φορές δηλώσει ότι θέλει να μείνει στην αυστριακή ομάδα για μια ζωή και εν μέρει αυτό έχει γίνει πράξη, καθώς οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει συμβόλαιο μέχρι το 2028. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ετήσιες απολαβές του αγγίζουν τα 40 εκατομμύρια ευρώ. 

Οσο επιτυχημένος είναι μέσα στις πίστες, άλλο τόσο είναι και στην προσωπική του ζωή. Εδώ και μερικά χρόνια διατηρεί σχέση με την Κέλι Πικέ, κόρη του θρυλικού Νέλσον Πικέ, τρεις φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή της Formula 1. H 34χρονη Βραζιλιάνα είναι φωτομοντέλο και έχει έναν λογαριασμό με μισό εκατομμύριο ακολούθους στο Instagram. Επίσης, εργάζεται στις δημόσιες σχέσεις της Formula E, των ηλετροκίνητων μονοθεσίων. Ηταν παντρεμένη με τον πρώην πιλότο της Formula1, Ντανιλ Κβιάτ, με τον οποίο είχε αποκτήσει και ένα παιδί. 

Πλέον η Formula 1 έχει μπει στην εποχή του Ολλανδού. Το πόσο θα κρατήσει εξαρτάται και από το μονοθέσιό του, αλλά κυρίως από τον ίδιο. Ακόμα είναι 26 ετών και έχει όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζονται για να παραμείνει στην κορυφή και να συλλέξει ακόμα περισσότερους τίτλους. Αλλωστε όπως είχε δηλώσει και ο αείμνηστος Νίκι Λάουντα το 2016, μετά την πρώτη νίκη του «ο Μαξ είναι το ταλέντο του αιώνα…»  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή