Η… μεγάλη Πέμπτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η… μεγάλη Πέμπτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Τι μπορεί να σημαίνει για τον αγγλικό σύλλογο η είσοδος σε αυτόν - έστω και με τη μορφή «συμπαίκτη» - του Βρετανού μεγιστάνα σερ Τζιμ Ράτκλιφ

5' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 19η Οκτωβρίου, μπορεί να είναι μια ξεχωριστή μέρα για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να συζητήσει την προσφορά του σερ Τζιμ Ράτκλιφ ο οποίος έχει καταθέσει πρόταση για να αγοράσει το 25% των μετοχών έναντι 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ σύμφωνα με το πλάνο είναι διατεθειμένος να αυξήσει το ποσοστό του, προσφέροντας άλλα 5,5 δισ. μέχρι το 2026.

Βέβαια ο 70χρονος επικεφαλής του κολοσσού των πετροχημικών, INEOS, δεν σκοπεύει να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και είναι αποφασισμένος να αναλάβει άμεσα δράση προκειμένου να αλλάξει την εικόνα της ομάδας που υποστηρίζει από μικρό παιδί. Ουσιαστικά θα είναι αυτός που θα έχει τον έλεγχο και την ευθύνη για τις αποφάσεις στο Old Trafford, αναδιαμορφώνοντας το ποδοσφαιρικό τμήμα σύμφωνα με την εικόνα της εταιρίας του, αλλά και των υπολοίπων αθλητικών επενδύσεων στις οποίες κατέχει σεβαστό ποσοστό μετοχών, όπως για παράδειγμα η γαλλική Νις. 

Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από τις συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ του Ράτκλιφ και της οικογένειας Γκλέιζερ αναφέρουν ότι ο Βρετανός μεγιστάνας έχει προτείνει μια νέα δομή όπου οι εκπρόσωποι της INEOS θα έχουν θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο, κάτι που βέβαια θα επιβεβαιωθεί μόνο αν προχωρήσει η συνεργασία.

Πηγές ανέφεραν τις προηγούμενες μέρες ότι οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι οποίοι ανέλαβαν τις τύχες του συλλόγου το 2006, είναι -σε πρώτη φάση- θετικοί στο να δεχτούν την προσφορά του Ράτκλιφ, όμως όλα θα ξεκαθαρίσουν στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Το διοικητικό συμβούλιο της αγγλικής ομάδας αποτελείται από 12 άτομα. Επικεφαλής είναι οι Τζόελ και Άβρααμ Γκλέιζερ, με τον πρώτο να έχει τον πιο ενεργό ρόλο από την οικογένεια, καθώς και το μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών με 19%. 

Μαζί τους αποφασίζουν τα τέσσερα αδέλφια τους Κέβιν, Μπράιαν, Ντάρσι και Έντουαρντ, όπως επίσης ο CΕΟ, Ρίτσαρντ Άρνολντ, ο οικονομικός διευθυντής, Κλιφ Μπάτι, ο νομικός σύμβουλος, Πάτρικ Στιούαρτ, καθώς και οι ανεξάρτητοι διευθυντές, Ρόμπερτ Λεϊτάο, Μανού Σόουχνι και Τζον Χουκς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την εκπροσώπηση των μετόχων μειοψηφίας.

Η απόφαση εξαγοράς του 25% της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα κριθεί στην πλειοψηφία, ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας, οι πρόεδροι έχουν δεύτερη ή υπερισχύουσα ψήφο.

Τι μπορεί όμως να σημαίνει στην πράξη η είσοδος στο club του Ράτκλιφ; Αν και η εικόνα της ομάδας μόνο καλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί (είναι 10η στο πρωτάθλημα με 4 νίκες και 4 ήττες), ο μόνος που σε πρώτη φάση δεν έχει λόγο να ανησυχεί, είναι ο Ερικ Τεν Χαγκ, παρά τα αντίθετα (πρόσφατα) παραδείγματα σε άλλες ομάδες της Premier League που άλλαξαν χέρια.

Ο Τόμας Τούχελ άντεξε λιγότερο από 100 ημέρες της εποχής Μπούλι-Κλίαρλεϊκ στην Τσέλσι. Ο Στιβ Μπρους πήρε το 1.000ό παιχνίδι της προπονητικής του καριέρας προτού απομακρυνθεί από το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας κατά την εξαγορά της Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ. 

Ακόμα και η εξαγορά της Μπόρνμουθ πέρυσι, αξίας 120 εκατομμυρίων λιρών, είχε ως αποτέλεσμα μια από τις πιο αμφιλεγόμενες απολύσεις προπονητών των τελευταίων χρόνων μόλις λίγους μήνες αργότερα, όταν ο Γκάρι Ο’Νιλ έχασε τη δουλειά του παρά τη διατήρηση της θέσης του στην Premier League.

Παρά τη δυσφορία που υπάρχει στον κόσμο της ομάδας προς το πρόσωπο του Ολλανδού τεχνικού, δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη ότι η INEOS θα επιδιώξει αλλαγή στον πάγκο του Ολντ Τράφορντ, αν το οικονομικό deal προχωρήσει.

Ανθρωποι που είναι στο περιβάλλον του Ράτκλιφ, σε off the record συζητήσεις (καθώς υπάρχει ρήτρα εμπιστευτικότητας) τονίζουν ότι ο υποψήφιος επενδυτής γνωρίζει ποια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στην ομάδα και στη σχετική λίστα δεν υπάρχει του όνομα του Τεν Χαγκ. Επομένως, αν και δεν αναμένεται αλλαγή προπονητή, θεωρείται δεδομένο ότι υπάρξουν αρκετές μεταρρυθμίσεις στη δομή και στο οργανόγραμμα του συλλόγου.

Εάν η INEOS αποκτήσει τον έλεγχο, πηγές αναφέρουν ότι ο Ράτκλιφ θα θεσπίσει μια «ολιστική επισκόπηση» της απόδοσης του συλλόγου σε κάθε επίπεδο, αφιερώνοντας χρόνο για να εισχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες προκειμένου να μάθει τι λειτουργεί, τι δεν λειτουργεί και κατά συνέπεια τι πρέπει να αλλάξει. Η κλίμακα και το εύρος των πιθανών αλλαγών είναι δύσκολο να εκτιμηθούν σε αυτό το στάδιο, καθώς η ΙΝΕΟS, έχει απλώς μια επιδερμική εικόνα των όσων συμβαίνουν στον σύλλογο και θα χρειαστεί ένα αρκετά σεβαστό διάστημα προκειμένου να μπορέσουν οι άνθρωποι εμπιστοσύνης του Βρετανού δισεκατομμυριούχου να δουν ολόκληρη την εικόνα.

Ετσι, προς το παρόν, ο καλύτερος οδηγός για το τι μπορεί να δώσει και πως στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Ράτκλιφ, είναι τα όσα έπραξε από την στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της Νις στη Γαλλία. Μπορεί το όνομα και η φανέλα να απέχουν πολύ από αυτά της Μάντσεστερ, όμως μόνο εύκολη επένδυση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Αρκετά χρόνια στην αφάνεια, «δύσκολοι» οπαδοί με πολλά επεισόδια στο ενεργητικό τους και εσωτερικά προβλήματα, που όμως με τον καιρό αρχίζουν να δίνουν δειλά τη θέση τους σε μια φαινομενικά καλύτερη εποχή, με δεδομένο μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή η Νις και μετά από οκτώ αγώνες είναι στη 2η θέση της βαθμολογίας, πίσω από τη Μονακό και μπροστά από την Παρί ΣΖ. Ο Ράτκλιφ ρίσκαρε με την πρόσληψη το καλοκαίρι του 34χρονου προπονητή, Φραντσέσκο Φαριόλι – μαθητή του Ρομπέρτο Ντε Ζέρμπι, ο οποίος όμως δεν είναι το μόνο νέο πρόσωπο. Στην ομάδα πήγαν επίσης ο Φαμπρίς Μποκέ ως διευθύνων σύμβουλος πριν από ένα χρόνο από τη Λοριάν, ενώ ο Φλορέντ Γκισολφί και Λορέν Μπεσιέρ, ήρθαν από τη Lens ως αθλητικός διευθυντής και διευθυντής απόδοσης αντίστοιχα.

Ολοι οι παραπάνω βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Σερ Ντέιβ Μπράιλσφορντ, ο οποίος ως διευθυντής της INEOS Sport, διασφαλίζει ότι κάθε τμήμα – ποδόσφαιρο, ποδηλασία, ιστιοπλοΐα, ράγκμπι και μαραθώνιος – είναι ευθυγραμμισμένο με τις ευρύτερες, ομοσπονδιακές επιχειρηματικές δομές του ομίλου και οι μεταρρυθμίσεις του στη Νίκαια μπορεί να είναι διδακτικές για τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ που αναρωτιούνται πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένα αθλητικό τμήμα υπό την ηγεσία του Ράτκλιφ. Αλλωστε εκτός από τη Νις, κατέχει την Λοζάν-Σπορ στην Ελβετία, ενώ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 και τις κυρώσεις στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς , έκανε προσφορά 4,25 δισεκατομμυρίων λιρών για να αγοράσει την Τσέλσι, αλλά απορρίφθηκε. Το ίδιο καλοκαίρι, εξέφρασε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον για την αγορά της Γιουνάιτεντ, ενώ τον Ιανουάριο του 2023, η INEOS ανακοίνωσε δημόσια ότι είχε εισέλθει στην επίσημη διαδικασία υποβολής προσφορών για τον σύλλογο αφού οι σημερινοί ιδιοκτήτες ανακοίνωσαν ότι αναζητούσαν νέους επενδυτές. Εχει επίσης επαγγελματικές ομάδες στην ιστιοπλοΐα, στην ποδηλασία, ενώ το 2020 η INEOS έγινε κύριος συνεργάτης της Mercedes AMG F1 , υπογράφοντας πενταετή συμφωνία με την ομάδα.

Όπως έχει συμβεί με όλα τα παραπάνω αθλητικά σχήματα που κατέχει ο Βρετανός, ο άμεσος συνεργάτης του Σερ Ντέιβ Μπράιλσφορντ,

 αναμένεται να διαδραματίσει και στην Μάντσεστερ βασικό ρόλο σε κάθε ανασχηματισμό της INEOS στο παρασκήνιο και ήδη κάποιοι που είναι σε επιτελικές θέσεις στο Old Trafford ίσως να έχουν αρχίσει να ανησυχούν.

Συμπερασματικά, ο Ράτκλιφ είναι πρόθυμος να πληρώσει 1,3 δισ. λίρες για να είναι μέτοχος μειοψηφίας με προνόμια, ποσό που υποδηλώνει ότι θα αξιοποιήσει στο έπακρο αυτά τα προνόμια και θα επιβάλει αλλαγές όπου κρίνει σκόπιμο. Ο Τεν Χαγκ, μπορεί άμεσα να μην κινδυνεύει και όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει στη θέση του αν η προσφορά της INEOS είναι επιτυχής, αλλά, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να βρεθεί στο τιμόνι ενός πολύ διαφορετικού σε οργάνωση, δομή, καθώς και ιδέες συλλόγου.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή