Κιπτσόγκε: Μια ιστορία γραμμένη με νίκες

Κιπτσόγκε: Μια ιστορία γραμμένη με νίκες

Ο δύο φορές χρυσός ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει ακόμη μία σελίδα στην παγκόσμια ιστορία.

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ιστορία γράφεται από τους νικητές», είχε πει ο Ναπολέων Βοναπάρτης, και ο Ελιούντ Κιπτσόγκε έχει… γράψει πολλές φορές ιστορία ως νικητής. Ομως η νίκη για ανθρώπους όπως ο Κενυάτης μαραθωνοδρόμος αποτελεί ένα είδος… στάσης ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι Ελληνες την είχαν θεοποιήσει. Τώρα ο 38χρονος αθλητής δήλωσε έτοιμος να διεκδικήσει ακόμη μία νίκη. Ισως την πιο σημαντική και πιο δύσκολη: το 3ο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο αγώνισμα του Μαραθωνίου, ένα αγώνισμα ταυτισμένο, όσο κανένα άλλο, με την αρχαία ελληνική θεά.

Ο δύο φορές χρυσός ολυμπιονίκης ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει ακόμη μία σελίδα στην παγκόσμια ιστορία. «Θα είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο εάν καταφέρω να ανεβώ για 3η φορά στην πρώτη θέση του ολυμπιακού βάθρου», τόνισε ο Ελιούντ Κιπτσόγκε. Εάν ο Κενυάτης πραγματοποιήσει το όνειρό του, θα γίνει ο πρώτος αθλητής που θα πετύχει κάτι τέτοιο. Και τότε, ίσως να θυμηθεί επάνω στο βάθρο την εποχή που πουλούσε γάλα με το ποδήλατο προκειμένου να αγοράσει τα πρώτα αθλητικά παπούτσια του.

Από την πώληση γάλακτος στις ολυμπιακές νίκες

Ο Κιπτσόγκε γεννήθηκε στην Κένυα. Η μητέρα του ήταν δασκάλα και τον πατέρα του τον έχει δει μόνο σε φωτογραφίες. Το περπάτημα – τρέξιμο υπήρξε καθημερινή συνήθεια για τον μικρό Ελιούντ. Για να πάει στο σχολείο, έπρεπε να διανύσει τρία χιλιόμετρα. Τις περισσότερες φορές, προκειμένου να προλάβει το μάθημα, έκανε την απόσταση τρέχοντας.

Και η εφηβική ζωή του, όμως, δεν ήταν… στρωμένη με ρόδα. Με ένα ποδήλατο συνέλεγε γάλα από κτηνοτρόφους και το πωλούσε στη γειτονική πόλη. Τα πρώτα χρήματα που κέρδισε τα χρησιμοποίησε για να αποκτήσει ένα ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών. Το πρώτο του. Για να κάνει αυτή την αγορά, έπρεπε να μεταφέρει γάλα επί πέντε μήνες.

Σε ηλικία 16 ετών γνώρισε τον Πάτρικ Σανγκ. Το 1992, ο Ελιούντ είχε θαυμάσει τον Σανγκ να ανεβαίνει στο 3ο σκαλί του ολυμπιακού βάθρου, στα 3 χλμ. στιπλ. Αρχισε να προπονείται μαζί του και γρήγορα ήρθαν οι πρώτες διακρίσεις. Στα 19 του αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στα 5 χλμ. και το 2004, στο ίδιο αγώνισμα, ανέβηκε στην 3η θέση του βάθρου των Ολυμπιακών Αγώνων. Ηταν η αρχή σε μια ιστορία γεμάτη νίκες.

Στην τροπαιοθήκη του Κενυάτη αθλητή υπάρχουν, μεταξύ άλλων, δύο χρυσά ολυμπιακά (Μαραθώνιος), ένα ασημένιο και ένα χάλκινο (5.000 μ.), καθώς και έντεκα χρυσά και ένα ασημένιο από παγκόσμιους Μαραθώνιους. Παγκόσμια ρεκόρ και ρεκόρ Μαραθωνίων συμπληρώνουν μια ιστορία γραμμένη με χρυσές επιτυχίες.

Το 2021, σε σκηνοθεσία Τζέικ Σκοτ, κυκλοφόρησε ψηφιακά το ντοκιμαντέρ «Kipchoge: The Last Milestone». Η ταινία χαρακτηρίστηκε ως ένα «συναρπαστικό ταξίδι μέσα από έναν άνθρωπο απόλυτα αφιερωμένο στον στόχο του». Ο Ελιούντ Κιπτσόγκε, όμως, δεν δείχνει έτοιμος να «κρεμάσει» τα παπούτσιά του. Ακόμα δεν έχει αποφασίσει να γράψει το «τέλος» στην ιστορία του. «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να κερδίσω για τρίτη φορά και να γράψω ιστορία», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στην Ισπανία.

Στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων κανένας αθλητής δεν έχει στη συλλογή του τρία χρυσά μετάλλια από το αγώνισμα του Μαραθωνίου. Ο Κενυάτης θεωρείται, ήδη, ο καλύτερος μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών. Αυτό δεν φαίνεται να του αρκεί. Θέλει και κάτι παραπάνω.

Ομως καμία νίκη δεν είναι εύκολη. Στον αγώνα του Παρισιού, ο 38χρονος, προκειμένου να πετύχει το όνειρό του, θα πρέπει να νικήσει και τον συμπατριώτη του, Κέλβιν Κίπτουμ. Ο 23χρονος, που ως παιδί βοσκούσε βοοειδή και έτρεχε χωρίς παπούτσια πίσω από άλλους δρομείς, πριν από λίγες ημέρες «πήρε» από τον Ελιούντ το παγκόσμιο ρεκόρ του Μαραθωνίου του Σικάγο με χρόνο 2.00.35 (34” γρηγορότερα). Σε περίπου εννέα μήνες, ο αγώνας τους, στη συναρπαστική διαδρομή που θα έχει ως αφετηρία και τερματισμό το επιβλητικό δημαρχείο του Παρισιού και θα περάσει από Βερσαλλίες, Λούβρο, Πύργο του Αϊφελ κ.ά., αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους πιο συναρπαστικούς Μαραθώνιους στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT