Το ΝΒΑ «κυοφορεί» το νέο μεγάλο αστέρι του

Το ΝΒΑ «κυοφορεί» το νέο μεγάλο αστέρι του

Ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα ήρθε για να μείνει

6' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο λεπτά πόδια που το ύψος τους είναι ίσα με 1,5 μέτρο, δύο πέλματα που φορούν παπούτσια Νο 55. Δύο χέρια σαν πλοκάμια που όταν ανοίγουν φτάνουν τα 2,5 μέτρα, αγκαλιάζοντας ένα αυτοκίνητο Μini Cooper, δύο παγκάκια σε ένα πάρκο ή ένα μικρό σκάφος. Και πάνω απ’ όλα, ένα μυαλό που δίνει εντολές, συνδυάζοντας τα υπερφυσικά προσόντα με το σπάνιο ταλέντο.

Αν τα καταφέρει o Βίκτορ Γουεμπανιάμα, τότε θα αλλάξει το παγκόσμιο μπάσκετ: από τον τρόπο που παίζεται, τις θέσεις που μέχρι τώρα ξέρουμε στο παρκέ, έως όλα τα στερεότυπα που το συνοδεύουν.

Στο πρωτάθλημα του ΝΒΑ που μόλις ξεκίνησε, η σκιά του 19χρονου κρύβει τους πάντες. Ολοι περιμένουν να δουν αν αυτό το Γαλλάκι με καταγωγή από το Κονγκό και ύψος 2,24 μ. είναι σε θέση από την πρώτη του χρονιά να κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας από τον «βασιλιά» Λεμπρόν, τον Κέβιν Ντουράντ και τον δικό μας, Γιάννη Αντετοκούνμπο.

«Μοιάζει με διασταύρωση του Γιάννη με τον Ντουράντ. Μπορεί να κάνει ό,τι αυτοί οι δύο μαζί, ό,τι κάνει ο Αντονι Ντέιβις, όσα και ο Τζοέλ Εμπίιντ. Είναι σίγουρα μέσα στους πέντε πιο χαρισματικούς παίκτες του ΝΒΑ», συνόψισε ο παλαίμαχος άσος των Μπόστον Σέλτικς, Πολ Πιρς, αποτυπώνοντας μέσα σε λίγες λέξεις την παραζάλη που επικρατεί στις ΗΠΑ για τον «εξωγήινο», όπως τον αποκάλεσε ο Λεμπρόν μετά την πρώτη του παράσταση (37 πόντοι με 7/11 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 5 τάπες, 1 κλέψιμο) στα αμερικανικά παρκέ με τη Μετροπολιτάν πριν από ένα χρόνο.

Ηταν το παιχνίδι – πιστοποίηση για την επιλογή του ως Νο 1 στο NBA ντραφτ 2023 φορώντας τη φανέλα των Σαν Αντόνιο Σπερς, με τους οποίους ονειρεύεται συλλογή δαχτυλιδιών το συντομότερο δυνατόν. Είχαν προηγηθεί διαδοχικές σούπερ εμφανίσεις στη γαλλική Λίγκα, με αξιοζήλευτα στατιστικά κυρίως στο σκοράρισμα, όπου κατέγραφε 30 «και βάλε» πόντους σε κάθε αγώνα.

Το ΝΒΑ «κυοφορεί» το νέο μεγάλο αστέρι του-1

«Θέλω να γίνω πρωταθλητής όσο πιο γρήγορα γίνεται. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει μια μέρα. Απλά δεν ξέρω πότε», τόνισε παραμονές του προχθεσινού αγώνα με τους Μάβερικς. Ωστόσο, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή για το φαινόμενο της φύσης είναι η σωματική του διάπλαση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως με τα μόλις 95 του κιλά δεν θα «επιβιώσει» στις μάχες σώμα με σώμα που θα δώσει με τα «θηρία» του ΝΒΑ.

Είναι όμως και αυτοί που υποστηρίζουν πως με 15 κιλά παραπάνω ίσως να μη διατηρήσει την εξαιρετική τεχνική του στο σουτ, από οποιαδήποτε απόσταση, που τον κάνει (και αυτό) να ξεχωρίζει. Η κίνησή του, η ντρίμπλα του είναι μοναδικές, παραπέμποντας σε έναν υψηλού επιπέδου γκαρντ, ενώ η έφεσή του στο μπλοκ δεν έχει να κάνει μόνο με το ύψος του, αλλά και με το διάβασμα των φάσεων και των αντιπάλων.

Ο μεγάλος φόβος είναι ένας σοβαρός τραυματισμός που μπορεί να επηρεάσει το κορμί του, το οποίο συνεχίζει να αναπτύσσεται… Γι’ αυτό τον λόγο εξειδικευμένοι επιστήμονες του μπάσκετ έχουν πέσει πάνω του. Στόχος τους είναι η σταδιακή αύξηση του μυϊκού του όγκου, της δύναμής του και του καλύτερου συντονισμού των κινήσεών του, χωρίς να χάσει την ελαστικότητα και την ευελιξία του.

«Προσέχουμε ακόμη τα γόνατα και τις αρθρώσεις του», αποκάλυψε ο προσωπικός του γυμναστής, Γκιγιόμ Αλκιέ.

Ο 19χρονος Γάλλος των 224 εκατοστών με νούμερο παπουτσιού 55 ετοιμάζεται να αλλάξει τα δεδομένα του σύγχρονου μπάσκετ με τη φανέλα των Σαν Αντόνιο Σπερς.

Καλοκαίρι στο γυμναστήριο

Ο Γουεμπανιάμα έζησε ένα καλοκαίρι με πολλές θυσίες προκειμένου να ενισχύσει την προετοιμασία του για την πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ. Θέλει να τα καταφέρει και το δείχνει. Δεν συμμετείχε με την Εθνική Γαλλίας στο Μουντομπάσκετ, ενώ μετά την τρέλα του ντραφτ και του Summer League, στο οποίο τα γήπεδα γέμιζαν προκειμένου όλοι να τον δουν από κοντά, αποφάσισε να απομονωθεί στο γυμναστήριο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με στόχο να είναι απολύτως έτοιμος για την πρεμιέρα.

«Ο Βίκτορ δουλεύει σε νέα πράγματα που είναι καλύτερα γι’ αυτόν. Για παράδειγμα, κοιμάται νωρίτερα και περισσότερο. Αυτό που τον κάνει ξεχωριστό είναι ο τρόπος που σκέφτεται για το παιχνίδι, παρακολουθώντας τους αγώνες, τους ερχόμενους αντιπάλους του. Είναι έξυπνος, διαφορετικός, για ό,τι και να του μιλήσεις, νιώθεις ότι είναι μεγαλύτερος από εμάς, μας καθοδηγεί και μας εμψυχώνει», είπε ο συμπατριώτης του, συνομήλικός του και μέχρι πρότινος συμπαίκτης του στη Μετροπολιτάν, Μπιλάλ Κουλιμπαλί, ο οποίος θα αγωνιστεί και αυτός στο ΝΒΑ με τους Ουίζαρντς.

Και για του λόγου το αληθές, στο σχολείο «πήδηξε» μια χρονιά, πήρε το απολυτήριό του με «λίαν καλώς», είναι βιβλιοφάγος, σχεδιάζει εξαιρετικά και χαλαρώνει με κλασική μουσική.

«Αν μπορούσε θα έκλεινε και τους λογαριασμούς του στα social media», λένε οι άνθρωποι που τον ζουν καθημερινά.

Δυστυχώς γι’ αυτόν, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο όταν μιλάμε για τη βιομηχανία που λέγεται ΝΒΑ. Ειδικά από τη στιγμή που οι Σπερς γέμισαν τα ταμεία τους από νέες τηλεοπτικές και χορηγικές συμφωνίες που ακολούθησαν τη μεταγραφή του, αλλά και από την προπώληση όλων των εισιτηρίων της σεζόν 2023-24.

Και ο ίδιος, άλλωστε, από τότε που ζει το «αμερικανικό όνειρο» έχει γίνει πλουσιότερος κατά 100 εκατ. δολάρια, με τα αιτήματα για διαφημίσεις από μεγάλες εταιρείες να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Διασημότητα

Ηδη πρόκειται για έναν σελέμπριτι, αφού προσελκύει κοντά του διασημότητες χωρίς να το επιδιώκει. Ο Κιλιάν Εμπαπέ, με τον οποίο έχει φιλία, δεν έχανε παιχνίδι της Μετροπολιτάν, ο διάσημος ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας ταξίδεψε από τις ΗΠΑ για να τον δει από κοντά στο παιχνίδι με τη Μονακό, ενώ η Μπρίτνεϊ Σπίαρς είχε μια δυσάρεστη εμπειρία στην προσπάθειά της να βγάλει μια σέλφι μαζί του. Οταν αντιλήφθηκε τον ατελείωτο Γάλλο στο εστιατόριο όπου γευμάτιζε με τον σύζυγό της, κατευθύνθηκε προς το μέρος του, τον σκούντησε στην πλάτη, με τον επικεφαλής της ασφάλειας των Σπερς να τη χτυπάει στο πρόσωπο στην προσπάθειά του να την απωθήσει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσει κάτω και στη συνέχεια να επιστρέψει στο τραπέζι της, ειδοποιώντας τον δικηγόρο της για τα περαιτέρω. Γίνονται και αυτά…

Γουεμπανιάμα-μάνια σε Γαλλία και ΗΠΑ

Γεννημένος σε ένα προάστιο του Παρισιού, το Λε Σενέ, ο Βίκτορ δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει άλλο δρόμο αφού ο παππούς Μισέλ και η γιαγιά Μαρί ήταν πρώην μπασκετμπολίστες, η μητέρα του Ελοντί (ύψους 1,92 μ.), προπονήτρια σε ακαδημίες και πρώην παίκτρια, ενώ ο δίμετρος πατέρας του, Φέλιξ, αθλητής του στιβου (άλτης).

Aκόμη και τα αδέλφια του, Οσκαρ και Ιβ, είναι στρατιώτες της πορτοκαλιάς μπάλας, αφού ο πρώτος αγωνίζεται στη μικρή ομάδα της Βιλερμπάν και η δεύτερη στη Μονακό, φορώντας και τη φανέλα της εθνικής γυναικών. Ο Γουεμπανιάμα στην αρχή έπαιξε ποδόσφαιρο ως τερματοφύλακας και εξασκήθηκε στο τζούντο πριν επικεντρωθεί στο μπάσκετ. Σε ηλικία 11 ετών, είχε ύψος 1,80 μ. και από κει και πέρα το… μέτρο χάθηκε.

Ο παροξυσμός που επικρατεί σε Γαλλία και ΗΠΑ θεωρείται απολύτως δικαιολογημένος παρά το γεγονός πως γι’ αυτόν τώρα ξεκινούν τα δύσκολα. Την εβδομάδα που πέρασε, η ανυπομονησία του κόσμου του NBA να δει τον παίκτη στο παρκέ, έσπασε κάθε ρεκόρ, ειδικά από τη στιγμή που το τελευταίο μεγάλο στοίχημα, Ζάιον Ουίλιαμσον, μοιάζει να έχει αποτύχει παταγωδώς. Οι Μάβερικς έκαναν ειδική προετοιμασία για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν τον Γουεμπανιάμα, με τον προπονητή τους, Τζέισον Κιντ, να προσθέτει χιούμορ και… πέδιλα σκι στα χέρια των παικτών του.

Αφίσες και παπούτσια

Οι κάτοικοι του Σαν Αντόνιο κουρεύονται πλέον στο στυλ του «Γουέμπι», ενώ στους σταθμούς του μετρό και των λεωφορείων στο Παρίσι η αφίσα του δεσπόζει σε φυσικό μέγεθος, αλλά χωρίς το… κεφάλι του, αφού δεν χωράει σε αυτές τις διαστάσεις.

Το συμβόλαιο που υπέγραψε με τους Σπερς ανέρχεται στα 54 εκατ. δολάρια στη ρούκι χρονιά του, ενώ ήδη ξεκίνησε προσωπική συνεργασία με τη Nike για τα παπούτσια του από τα χρόνια που έπαιζε στη Μετροπολιτάν. Μάλιστα, μόλις ετοιμάστηκε και το νέο παπούτσι του που φέρει την υπογραφή του, όπως συνηθίζουν οι NBAers.

Τα χρήματα που θα λάβει από τη συνεργασία με την εταιρεία υπολογίζονται σε 100 εκατ. δολάρια, ξεπερνώντας έτσι τα 90 εκατ. του υψηλότερου συμβολαίου, που είχε ο «βασιλιάς» Λεμπρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή