Κάντο όπως ο Σερ Αλεξ

Ενα «ξαφνικό» αντίο φαντάζει η πιο σοφή απόφαση για τον Καταλανό στην περίπτωση του τέταρτου σερί τίτλου

5' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα παιχνίδια πρωταθλήματος, ένας βαθμός πίσω από την κορυφή και ένας τελικός Κυπέλλου. Πέντε αγώνες ίσως είναι να είναι η απόσταση που χωρίζει τον Πέπ Γκουαρδιόλα από το τέλος του στο Μάντσεστερ έπειτα από μια οκταετία που κέρδισε τα πάντα.

Μπορεί στο Λίβερπουλ να προετοιμάζονται για το επίσημο αντίο στον Κλοπ όμως κανείς μην αποκλείσει να έχουμε και στη Σίτι τον μεγάλο αποχαιρετισμό.

Γυρίζοντας πίσω το ρολόι κατά 11 χρόνια, η απόφαση του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον να φύγει από την Γιουνάϊτεντ ήταν τόσο απροσδόκητη αλλά και απολύτως λογική.

Μέχρι το 2013, ο Φέργκιουσον σάρωσε όλους τους τίτλους. Είχε πάει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα 20 πρωταθλήματα, δύο μόνο λιγότερα από τη Λίβερπουλ. Ηταν η κατάλληλη στιγμή, και όμως κανείς δεν είχε καν σκεφτεί ότι ένας 71χρονος προπονητής μετά από μια 13ετία στην ίδια ομάδα, θα μπορούσε να πει το αντίο μια μέρα.

Και τώρα, για τον πιο επιτυχημένο προπονητή του αγγλικού ποδοσφαίρου μετά τον Φέργκιουσον, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να ακολουθήσει το παράδειγμά του.

Σε περίπτωση που η Σίτι του Γκουαρδιόλα κερδίσει τη φετινή Πρέμιερ Λιγκ , δεν θα μείνει τίποτα άλλο να πετύχει ο Ισπανός. Αυτός θα είναι ο τέταρτος συνεχόμενος τίτλος του συλλόγου στο πρωτάθλημα. Θα είναι η πρώτη φορά που κάποιο αγγλικό κλαμπ θα κερδίσει τέσσερις τίτλους στην σειρά. Η Χάντερσφιλντ (1924, 1925, 1926), η Άρσεναλ (1933,1934,1935), η Λίβερπουλ (1982,1983, 1984) και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1999, 2000, 2001) έχουν καταφέρει από τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα.

Τα τέσσερα θα είναι μοναδικό κατόρθωμα και θα συνδυαζόταν και με τα άλλα ιστορικά επιτεύγματα του Γκουαρδιόλα. Κέρδισε την Premier League το 2018 με ρεκόρ πόντων (100), το πρώτο τρεμπλ της χώρας αλλά και το δεύτερο τρεμπλ την περασμένη σεζόν που περιείχε και το Champions League. Δεν κέρδισε απλά τρόπαια, αλλά τα κέρδισε αμείλικτα και με άνευ προηγουμένου τρόπο. Με έναν ακόμη τίτλο, η κυριαρχία του Γκουαρδιόλα στο αγγλικό ποδόσφαιρο θα έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά.

Χαμένα κίνητρα και κίνδυνοι

Τι άλλο θα μπορούσε να κερδίσει με μια παραμονή; Ένα πέμπτο στη σειρά, σίγουρα, αλλά κανείς δεν μπορεί πλέον να ισχυριστεί πως αυτό θα είναι ένα ισχυρό κίνητρο τόσο για τον προπονητή όσο και για τον σύλλογο. Και φυσικά δεν θα είναι το τρόπαιο – ορόσημο όσο το πιθανολογούμενο φετινό, με το οποίο θα γίνει η πρώτη αγγλική ομάδα που θα κερδίσει τέσσερις σερί τίτλους.

Ενα δεύτερο Ευρωπαϊκό Κύπελλο θα ήταν καλοδεχούμενο, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη διάκριση από αυτή της Ρεάλ που έχει τα τρία συνεχόμενα Champions League (2016, 2017, 2018); Κι όταν μιλάμε για την Ρεάλ, η αναφορά της έχει σημειολογικό χαρακτήρα αφού πρόκειται για την ομάδα που τελείωσε το όνειρο της Σίτι στα προημιτελικά τον περασμένο μήνα.

Μια παραμονή επίσης, εγκυμονεί κινδύνους που δεν είναι τόσο ευδιάκριτοι. Εάν η Άρσεναλ συνεχίσει να είναι ο κύριος αντίπαλος της Σίτι και την επόμενη χρονιά, μοιραία θα επιφέρει συγκρίσεις με τον πρώην βοηθό του Μικέλ Αρτέτα, κυρίως αν οι Λονδρέζοι κατακτήσουν τον τίτλο.

Από την άλλη πλευρά, εάν ο Γκουαρδιόλα φύγει έχοντας ως παράσημο το τέταρτο και η Αρσεναλ του Αρτέτα πάρει του χρόνου το πρωτάθλημα, αυτό θα αντανακλούσε ως μια «χρυσή» παρακαταθήκη που έχει αφήσει συνολικά στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Και αν υπάρξει κάποιος άλλος που θα κερδίσει τον τίτλο από τον Γκουαρδιόλα -για παράδειγμα ο νέος προπονητής της Λίβερπουλ, Αρνε Σλοτ – τότε ίσως να αρχίσει να φαντάζει ξεπερασμένος. Ειδικά από την στιγμή που το όμορφο ποδόσφαιρο είναι θέμα γούστου. Είναι λογικό να μην αρέσει σε όλους η προσέγγιση του Γκουαρδιόλα που βασίζεται στην κατοχή, ακόμη και στην κορύφωση της Μπαρτσελόνα, παρά το γεγονός πως είναι γενικά αποδεκτό ότι οι ομάδες του έπαιξαν συνήθως ανοιχτό, ελκυστικό ποδόσφαιρο με πολλούς δημιουργικούς παίκτες. Προσπάθησε να πάει το ποδόσφαιρο σε διαφορετική κατεύθυνση, περισσότερο με βάση τεχνικές και τακτικές πτυχές.
Τις προηγούμενες δύο σεζόν, ωστόσο, για να διακριθεί στο Champions League, ενίσχυσε την ομάδα του παίζοντας με πεντάδα στην άμυνα παραμερίζοντας το φουτουριστικό ποδόσφαιρο για το οποίο ήταν κάποτε γνωστός.

Και ενώ ο ίδιος έχει εκφράσει τη βεβαιότητα ότι η Σίτι θα απαλλαγεί από τις 115 κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν σχετικά με υποτιθέμενες οικονομικές παρατυπίες μεταξύ 2009 και 2018, στο πίσω μέρος του μυαλού του δεν γίνεται να μην ανησυχεί για το ενδεχόμενο ο συλλογος να κριθεί ένοχος. Εάν το μαντάτο γίνει γνωστό μετά την αναχώρησή του, τότε δεν θα είναι πραγματικά δικό του το πρόβλημα. Αυτός θα έχει φύγει θριαμβευτής της σεζόν και ανέγγιχτος.

Ιδανικό τάιμινγκ για πάγκο εθνικής

Η παραίτηση του Φέργκιουσον το 2013 ήταν η δεύτερη σχετική ανακοίνωσή του. Η πρώτη ήρθε στα μέσα της σεζόν 2001-02, όταν δήλωσε ότι θα άφηνε τη Γιουνάιτεντ στο τέλος της σεζόν. Αργότερα παραδέχτηκε ότι αυτό ήταν λάθος γιατί επέτρεψε στους παίκτες του να «σβήσουν» αγωνιστικά. Η φόρμα της Γιουνάιτεντ υπέφερε, ο Φέργκιουσον πήρε πίσω την απόφασή του και κατέληξε να μείνει άλλα 11 χρόνια.

Αναλυτές στην Αγγλία θεωρούν πως ο Γκουαρδιόλα έχει διδαχθεί τόσο από την εμπειρία του Φέργκιουσον και του Κλοπ τώρα, έχοντας πειστεί πως μια ξαφνική ανακοίνωση στο τέλος της σεζόν είναι η καλύτερη προσέγγιση για το μέλλον του.

Ο Καταλανός έχει συζητήσει ανοιχτά τη φιλοδοξία του να προπονήσει μια εθνική ομάδα στο μέλλον και η αποχώρησή του αυτό το καλοκαίρι θα του έδινε πολλές επιλογές – και μια διετία, εάν το επιθυμούσε, για να προπονήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2026, που θα φιλοξενηθεί στα γήπεδα της Αμερικής.  

Ο Γκουαρδιόλα είναι εραστής της Νέας Υόρκης, από την εποχή που είχε περάσει εκεί μια χρονιά μεταξύ της θητειας του σε Μπαρτσελόνα και Μπάγερν. Θα ήταν περιζήτητος από οποιοδήποτε εθνική ομάδα αυτό το καλοκαίρι, προκειμένου να την οδηγήσει από τα προκριματικά στο μεγάλο ραντεβού. Αντίθετα, το επόμενο καλοκαίρι, μόλις ένα χρόνο από το τουρνουά, οι εθνικές ομοσπονδίες μπορεί να αισθάνονται λιγότερο διατεθειμένες να κάνουν μια αλλαγή.

Οι λόγοι για να μείνει

Υπάρχουν βέβαια αρκετοί λόγοι για να μείνει στο Μάντσεστερ. Ο Γκουαρδιόλα αισθάνεται ξεκάθαρα ότι η Σίτι είναι ένα περιβάλλον λιγότερο πιεσμένο από τη Μπάρτσα ή την Μπάγερν, και πάνω του δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια της κούρασης που ένιωσε ο Κλοπ τους τελευταίους μήνες. Αυτός και η οικογένειά του είναι ευτυχισμένοι που ζουν στο Μάντσεστερ. Πληρώνεται αδρά και η ομάδα του θα ξεκινήσει το 2024-25 ως φαβορί για να κερδίσει ξανά τον τίτλο.

Μπορεί επίσης να είναι απρόθυμος να φύγει από το σύλλογό του χωρίς προφανή αντικαταστάτη. Σε μια διαφορετική κατάσταση, ο Αρτέτα μπορεί να είχε παραμείνει ως βοηθός του και να ήταν έτοιμος τώρα να τον διαδεχθεί ή ο πρώην αρχηγός του Βενσάν Κομπανί που τα πήγε εξαιρετικά με την Μπέρνλι και σε ανύποπτο χρόνο ο Γκουαρδιόλα του είχε δώσει το χρίσμα του αντικαταστάτη του.

Παρ΄όλο που ο Γκουαρδιόλα έχει ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιο, λίγοι στη Σίτι θα τον αποδοκίμαζαν αν έφευγε τώρα. Σε αυτό το στάδιο, ο Γκουαρδιόλα τα έχει δει όλα, τα έχει κάνει όλα, τα έχει κερδίσει όλα. Οι ιδιοκτήτες ως επιχειρηματίες νοιάζονται πάντα για την υστεροφημία τους.
Και αν ο Γκουαρδιόλα νοιάζεται για την δική του, η έξυπνη κίνηση μπορεί να σημαίνει ότι θα σταματήσει τώρα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT