Η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Επετειακό Μαραθώνιο

Η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Επετειακό Μαραθώνιο

Το προσεχές Σαββατοκύριακο οι δρόμοι της πρωτεύουσας θα γεμίσουν με δρομείς από όλον τον κόσμο και μνήμες Ιστορίας

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με elite δρομείς και ρεκόρ συμμετοχών, ο 40ός Επετειακός Αυθεντικός Μαραθώνιος θα μετατρέψει την Αθήνα, για δύο ημέρες, σε κέντρο του παγκόσμιου δρομικού κινήματος. 

Στις 11 και 12 Νοεμβρίου οι δρόμοι της πρωτεύουσας θα θυμίζουν μία μεγάλη αθλητική γιορτή. Αποκορύφωμα θα είναι το αγώνισμα του μαραθωνίου (42.195 μέτρα), ένα αγώνισμα που γίνεται συνδετικός κρίκος της αρχαίας Ελλάδος με τη σύγχρονη και διαιωνίζει αξίες και ιδανικά.

«Αγγελιοφόρος» για κάποια από αυτά τα ιδανικά θα είναι και ο Βάντερλεϊ Κορντέιρο ντε Λίμα. Ο Βραζιλιάνος Ολυμπιονίκης του 2004 έχει τους δικούς του συνδετικούς δεσμούς και αναμνήσεις από την κλασική διαδρομή. Κάποιες από αυτές θα αναβιώσουν την προσεχή Κυριακή όταν θα βρεθεί στα βήματα του αρχαίου ημεροδρόμου, προκειμένου να πει το δικό του «νενικήκαμεν». 

Αυτό το «νενικήκαμεν» προσπάθησε να πει το 2004 αλλά ένας Ιρλανδός καθαιρεμένος ιεροκήρυκας, ο Κορνέλιους Χόραν, τον σταμάτησε στο 35ο χιλιόμετρο με αποτέλεσμα να χάσει πολύτιμο χρόνο και να μπει 3ος στο Καλλιμάρμαρο.

Αυτή τη φορά το «νενικήκαμεν» θα είναι διαφορετικό για τον παλαιό αθλητή. «Η συγκεκριμένη διαδρομή αποτελεί μέρος της ζωής και της ιστορίας μου. Η επιστροφή στον μαραθώνιο των Αθηνών αποτελεί μία ιδιαίτερη πρόκληση για εμένα», δήλωσε ο ντε Λίμα, ο οποίος σήμερα είναι 54 ετών. Το 2004, παρά τη δυσάρεστη περιπέτεια, ο Βραζιλιάνος μπήκε με χαμόγελο στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η ιστορία του έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο, τιμήθηκε με το βραβείο «Πιερ ντε Κουμπερτέν» και το 2016 άναψε τον Βωμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της χώρας του.

Ρεκόρ συμμετοχών στα αγωνίσματα

Στην εκκίνηση της κλασικής διαδρομής έχουν δηλώσει ότι θα βρεθούν περισσότεροι από 20.000 δρομείς. Είναι η πρώτη φορά, στην ιστορία της διοργάνωσης, που θα πάρει μέρος ένας τόσο μεγάλος αριθμός αθλητών και αθλητριών, κάτι που δείχνει την αξία που έχει η κλασική διαδρομή για τους λάτρεις του αγωνίσματος.

Αυτή τη χρονιά, στη διαδρομή του αρχαίου ημεροδρόμου, θα βρεθούν και elite μαραθωνοδρόμοι που θα προσπαθήσουν να πετύχουν καλές επιδόσεις ή και να καταρρίψουν το ρεκόρ διαδρομής. Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι οι Κενυάτες Εντουιν Κίπροπ Κιπτόο (2.08.56) και Ρονζάς Λικιτάμ Κιλίμο (2.10.37). Στις γυναίκες την καλύτερη επίδοση, ανάμεσα στις αθλήτριες που θα πάρουν μέρος, έχει η Καρολίν Τζεπτσιρχίρ από την Κένυα με 2.26.11. Τα ρεκόρ της αυθεντικής διαδρομής είναι 2.10.37 (Φέλιξ Κάντι από το 2014) και 2.26.20 (Μιζούκι Νογκούτσι από το 2004).

Παράλληλα, με την ελληνική διοργάνωση θα διεξαχθεί και το βαλκανικό πρωτάθλημα μαραθωνίου αλλά και το πανελλήνιο. Από ελληνικής πλευράς ξεχωρίζουν οι συμμετοχές των Χαράλαμπου Πιτσώλη και Παναγιώτη Καραΐσκου, και των Βασιλικής Κωνσταντοπούλου, Κατερίνας Ασημακοπούλου, Γκλόρια Πριβιλέτζιο και Ράνιας Ρεμπούλη.

Εντυπωσιακός όμως είναι και ο αριθμός των συμμετοχών στα άλλα αγωνίσματα που θα «πλαισιώσουν» τον μαραθώνιο. Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνει αγώνες 10 και 5 χλμ., νυχτερινό αγώνα πανεπιστημίων, τα 1200 μ. Special Olympics και αγώνα παίδων 1.200 μ.       

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης

Ο 40ός Μαραθώνιος, τυπικά, θα αρχίσει με την Τελετή Εναρξης και το άναμμα του Βωμού, που θα πραγματοποιηθούν το μεσημέρι του Σαββάτου στον Μαραθώνα (12.30 -14.10). Το απόγευμα, θα διεξαχθούν ο αγώνας των 10.000 μ. (17.00), στον οποίον συμπεριλαμβάνονται το πανελλήνιο πρωτάθλημα του ΣΕΓΑΣ και το πανελλήνιο 10 χλμ. ΕΟΑ Κωφών και θα ακολουθήσει ο νυχτερινός αγώνας των πανεπιστημίων (18.30). Η γραμμή της εκκίνησης θα στηθεί επί της Λ. Αμαλίας στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη με τερματισμό μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα της Κυριακής θα αρχίσει (08.00) με τα 5.000 μ. (συμπεριλαμβάνεται και το πανελλήνιο 5 χλμ. ΕΟΑ Κωφών). Η εκκίνηση θα πραγματοποιηθεί στο ύψος του Εθνικού Κήπου. Στις 09.00 θα δοθεί το σήμα της εκκίνησης του αυθεντικού μαραθωνίου και, λίγο μετά τις 10.00, στο ύψος της Βουλής, θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες των 1200 μ. Special Olympics και παίδων.  

Στη διοργάνωση έχουν δηλώσει ότι πάρουν μέρος, συνολικά, περισσότεροι από 65.000 δρομείς. Αναμένεται να χρησιμοποιηθούν 470.000 μπουκάλια νερό, 60.000 ηλεκτρολύτες, 60.000 χυμοί, 95.000 μπανάνες και 40.000 τζελ φρούτων. Θα τοποθετηθούν 550 χημικές τουαλέτες και 415 λεωφορεία θα μεταφέρουν τους δρομείς στην εκκίνηση, στον Μαραθώνα.       

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT