Ομοσπονδίες: Τρία νέα δικαιολογητικά με στόχο την απόλυτη διαφάνεια

Ομοσπονδίες: Τρία νέα δικαιολογητικά με στόχο την απόλυτη διαφάνεια

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης πρόσθεσε ακόμη τρεις δικλείδες ασφαλείας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την απόλυτη διαφάνεια, ο φάκελος των Ομοσπονδιών για την καταβολή των επιχορηγήσεών τους από το 2024 κι έπειτα θα περιέχει και τρία νέα δικαιολογητικά. Κάθε χρόνο, το ποσό που δίνει η Πολιτεία στις αθλητικές ομοσπονδίες και τα ερασιτεχνικά σωματεία ανέρχεται στα 50.000.000 ευρώ. Ετσι, προκειμένου να υπάρχει χρηστή διοίκηση ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης πρόσθεσε ακόμη τρεις δικλείδες ασφαλείας.

Από το 2024, ο φάκελος που θα υποβάλλουν οι Ομοσπονδίες για την καταβολή των επιχορηγήσεων (τακτικής και εκτάκτων) θα πρέπει να περιέχει: Α) Πιστοποιητικό ελέγχου ετήσιων οικονομικών καταστάσεων από ορκωτούς λογιστές, εφόσον ο προϋπολογισμός της Ομοσπονδίας υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ – για χρήση 2024 και εφεξής. Β) Βεβαίωση περί ρύθμισης οφειλών χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων έως 31/12/2023, αλλά και περί μη ληξιπρόθεσμης οφειλής για το 2024. Γ) Τριμηνιαία στοιχεία εκτέλεσης Προϋπολογισμού, έως την 25η ημέρα του επόμενου μήνα.

«Η επιχορήγηση των εποπτευόμενων φορέων από το υπουργείο Αθλητισμού, για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της αθλητικής κοινότητας στη χώρα μας, είναι εναρμονισμένη με τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού και οι Ομοσπονδίες οφείλουν να ασκούν χρηστή διοίκηση και οικονομική διαχείριση προς την κατεύθυνση συνεχούς βελτίωσης των δημοσιονομικών τους αποτελεσμάτων», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Τα τρία δικαιολογητικά έρχονται να προστεθούν, στην προηγούμενη απόφαση του υπουργού για τα τριμελή κλιμάκια που θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους σε Ομοσπονδίες, σωματεία και Ενώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι νόμοι. Οι έλεγχοι θα διενεργούνται οποιαδήποτε ώρα και ημέρα, καθ′ όλη τη διάρκεια τους έτους, και θα διακρίνονται σε προγραμματισμένους και έκτακτους. «Τα χρήματα, που ετησίως διατίθενται απευθείας στις Ομοσπονδίες και στα ερασιτεχνικά σωματεία από την κυβέρνησή μας, ανέρχονται πλέον σε περίπου 50 εκατ. ευρώ. Η αύξηση σε σχέση με την περίοδο πριν από το 2020 ανέρχεται σε 200% και είναι χρέος όλων μας να πιάνει τόπο το κάθε ευρώ, με απόλυτη διαφάνεια», υπογράμμισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή