Εντονοι «τριγμοί» στα οικονομικά ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ

Εντονοι «τριγμοί» στα οικονομικά ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ

Αφαιρέθηκαν 10 βαθμοί από την Εβερτον, στο μικροσκόπιο των αγγλικών αρχών οι Σίτι και Τσέλσι

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο σοβαρά φαίνεται ότι λαμβάνουν πλέον στην Αγγλία την οικονομική διάσταση της λειτουργίας των συλλόγων, καθώς πέρα από τη σύσταση ανεξάρτητης ελεγκτικής αρχής για το ποδόσφαιρο έχουν αρχίσει και οι ποινές για μη τήρηση των οικονομικών κανόνων, που «πονούν» τις ομάδες. Αυτό καταδεικνύουν η αφαίρεση 10 βαθμών από την Εβερτον και η απειλή σοβαρής τιμωρίας τόσο για τη Μάντσεστερ Σίτι, που μοιράζει τα αραβικά εκατομμύρια αφειδώς, όσο και για την Τσέλσι για την εποχή Αμπράμοβιτς.

Με περισσότερους από 60 επαγγελματικούς συλλόγους από το 1992 στην Αγγλία να έχουν χρεοκοπήσει και να χρειάζονται… μνημόνιο, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα συσταθεί ανεξάρτητη αρχή, μακριά από τον έλεγχο του κράτους, της ομοσπονδίας ή της λίγκας, ώστε να ελέγχει μεταξύ άλλων τα οικονομικά των συλλόγων και την καταλληλότητα των ιδιοκτητών.

Πριν καν δημιουργηθεί αυτή η επιτροπή, η Πρέμιερ Λιγκ είχε παραπέμψει τον Μάρτιο την Εβερτον για αλλεπάλληλες ζημίες που δηλώνονταν επί πέντε έτη, πράγμα που παραβαίνει τους κανονισμούς στην Αγγλία. Η απόφαση την περασμένη εβδομάδα στέλνει τα «ζαχαρωτά» στη ζώνη του υποβιβασμού, αν και η ομάδα από το Λίβερπουλ σκοπεύει να ασκήσει έφεση. Πρόκειται για την αυστηρότερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ στην Πρέμιερ Λιγκ για οικονομικούς λόγους.

Εχει εδώ σημασία ότι ομάδες που προσφάτως υποβιβάστηκαν, συγκεκριμένα η Λέστερ, η Λιντς και η Μπέρνλι, έχουν προειδοποιήσει εγγράφως τους προσεχείς ιδιοκτήτες της Εβερτον, την 777 Partners, ότι σκοπεύουν να καταθέσουν αγωγή για βλάβη εάν η υπόθεση της Εβερτον τελεσιδικήσει εις βάρος της.

Ακόμη πιο σοβαρά μπορεί να αποδειχθούν τα πράγματα για την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι: Οι αγγλικές αρχές ερευνούν δεκάδες ενδεχόμενες οικονομικές ατασθαλίες (για 115 πιθανές παραβάσεις γίνεται λόγος) και ενδεχομένως να αρκεί η καταδίκη της ομάδας για μερικές από αυτές ώστε να υποχρεωθεί σε υποβιβασμό. Πάντως, υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι δεν πρόκειται εξαντληθεί η αυστηρότητα των Αρχών στη Σίτι.

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ στον βρετανικό Τύπο αποκαλύπτουν ότι η Πρέμιερ Λιγκ έχει ήδη ανοίξει έρευνα για την Τσέλσι μετά την παραδοχή της διοίκησης που διαδέχθηκε αυτή του Ρόμαν Αμπράμοβιτς περί «πιθανώς ατελών οικονομικών δηλώσεων». Ο σύλλογος του Λονδίνου απειλείται με κυρώσεις αναφορικά με κατηγορίες περί μη δηλωμένων πληρωμών μέσω εξωχώριων εταιρειών. Ηδη τον Ιούλιο η UEFA επέβαλε στην Τσέλσι πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ για ανεπαρκή στοιχεία για την περίοδο 2012-2019, επί Αμπράμοβιτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή