Αγωνιστικό déjà vu στη Σούπερ Λιγκ

Αγωνιστικό déjà vu στη Σούπερ Λιγκ

Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έπεσαν στο «νήμα» του α΄ γύρου και υπόσχονται ακόμη ένα φινάλε - θρίλερ

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγους μήνες μετά το φινάλε του πιο συγκλονιστικού πρωταθλήματος των τελευταίων χρόνων όπου όλα κρίθηκαν κυριολεκτικά στο νήμα, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν πως με τη φετινή Σούπερ Λιγκ 1 θα βιώσουμε ένα… déjà vu. Δεν είναι αίσθηση, αλλά πραγματικότητα, και μάλιστα πιο έντονη, με βάση τα όσα εκτυλίχθηκαν στο χορτάρι από το Big-4 στον πρώτο γύρο που ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα. Ο Παναθηναϊκός για δεύτερη συνεχή χρονιά αναδείχθηκε πρωταθλητής χειμώνα. Οι τέσσερις ομάδες τερμάτισαν έχοντας την ίδια κατάταξη, έστω κι αν οι βαθμολογικές διαφορές ήταν άλλες, κι αυτό φαντάζει ως το μεγαλύτερο εχέγγυο πως θα ζήσουμε έντονες συγκινήσεις μέχρι το τέλος και των φετινών play off. Και μόνο το γεγονός πως οι «πράσινοι» πέρυσι είχαν κλείσει το πρώτο μισό με οκτώ βαθμούς διαφορά από την πρωταθλήτρια ΑΕΚ, ενώ φέτος βρίσκονται μόλις στο +1, τα λέει όλα. Η «Κ» κάνει έναν απολογισμό και μια σύγκριση του φετινού με τον περυσινό πρώτο γύρο. Και οι αριθμοί, που σπανίως λένε ψέματα, συμφωνούν πως ελάχιστα είναι αυτά που χωρίζουν το καρέ των μονομάχων.

Αγωνιστικό déjà vu στη Σούπερ Λιγκ-1

Παναθηναϊκός: Βελτιωμένος, αλλά «χλωμός» στα ντέρμπι

Δεν είναι τόσο ο άτυπος τίτλος του πρωταθλητή χειμώνα που κάνει τους «πράσινους» να αισιοδοξούν για τη συνέχεια, όσο η πραγματικότητα που αποτυπώνεται και μέσω των στατιστικών πως ήταν η καλύτερη ομάδα στις 13 πρώτες αγωνιστικές.

Με τις περισσότερες νίκες (10), την καλύτερη επίθεση και άμυνα, την καλύτερη διαφορά τερμάτων (+28 με την κατακύρωση του υπέρ τους 3-0 επί του Ολυμπιακού), με πρωτιά στις ασίστ και πιο αποτελεσματικοί από τον καθέναν, δείχνουν αποφασισμένοι να μην επαναλάβουν τα λάθη που έκαναν στον περυσινό β΄ γύρο.

Μπορεί η διαφορά από την ΑΕΚ να ήταν πέρυσι πολύ μεγαλύτερη, όμως η εικόνα της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι σαφώς βελτιωμένη. Και σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσει κανείς τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, που την προηγούμενη σεζόν δεν υπήρχαν.

Ο Παναθηναϊκός πείθει περισσότερο, πετυχαίνει νίκες με μεγάλα σκορ, έχει μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ και εκτός του Φώτη Ιωαννίδη παίκτες που είναι σταθερά βελτιωμένοι και επιδραστικοί είναι ο Παλάσιος (4 γκολ – 4 ασίστ), ο πιο καθοριστικός Σπόραρ, ο δημιουργικός Μπερνάρ, ο ακούραστος Τσέριν στα χαφ αλλά και ο Αϊτόρ που επανεντάχθηκε πλήρως. Παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ενόψει play off είναι η προσώρας αδυναμία του να νικήσει σε ντέρμπι.

ΑΕΚ: Παραμένει πιεστική, αν και συχνά «άστοχη»

Οσοι εκτιμούσαν πως η φετινή ΑΕΚ θα δείξει διαφορετικά πράγματα στο χορτάρι κυρίως λόγω και της ευρωπαϊκής της επιβάρυνσης, δεν έπεσαν έξω. Παρά το γεγονός πως έχουμε να κάνουμε σχεδόν με την ίδια ομάδα, η οποία κατέπληξε πέρυσι με το ποδόσφαιρο που έπαιξε, η εικόνα των παικτών του Ματίας Αλμέιδα δεν είναι ίδια και αυτό έως ένα βαθμό είναι κάτι το φυσιολογικό.

Οι «κιτρινόμαυροι» έχουν χάσει μέρος της αποτελεσματικότητας του πιεστικού παιχνιδιού τους, ενώ στην αρχή της σεζόν δέχονταν συνεχώς γκολ και μάλιστα πρώτοι, κάτι που στην πορεία φαίνεται πως διόρθωσαν. Η Ενωση είχε δύο στραβοπατήματα (1-1) με Κηφισιά και Πανσερραϊκό που της στοίχισαν βαθμολογικά και έχασε από τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο κάνοντας τη χειρότερη εμφάνισή της με τον Αλμέιδα στον πάγκο. Είναι το ίδιο αναποτελεσματική με πέρυσι σε σχέση με τις πολλές φάσεις που δημιουργεί στην αντίπαλη εστία, αλλά βρήκε τον τρόπο να πετυχαίνει τέρματα από στατικές φάσεις σε ένα ποσοστό που πλησιάζει το 40%. Η μάστιγα των τραυματισμών δεν την έχει εγκαταλείψει, απόρροια και των δυνατών προπονήσεων, με μεγάλο θύμα μέχρι στιγμής τον παίκτη-βαρόμετρο στην επίθεση, Λιβάι Γκαρσία. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στον Στάνκοβιτς, ο οποίος με τις επεμβάσεις του διόρθωνε τις αμυντικές αστοχίες της ομάδας, που φέτος δίνει δικαιώματα και δέχεται περισσότερες φάσεις.

ΠΑΟΚ: Προοδεύει και υπόσχεται εκπλήξεις

Ο ΠΑΟΚ είναι βελτιωμένος σε όλα τα επίπεδα σε σχέση με τον περυσινό πρώτο γύρο και αυτό είναι εμφανές και με γυμνό μάτι.

Ισως μόνο ο Ραζβάν Λουτσέσκου το καλοκαίρι να πίστευε πως η ομάδα του θα έχει αυτή την εικόνα λίγους μήνες μετά, έχοντας εξασφαλίσει την πρόκρισή της στους «16» του Conference League με ένα αήττητο 11 παιχνιδιών, ευρισκόμενη δύο βαθμούς πίσω από την κορυφή και παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο.

Εχοντας σημειώσει δέκα γκολ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, ο «Δικέφαλος του Βορρά» αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό το ροτέισον που γίνεται από τον προπονητή του. Ολοι οι παίκτες του ΠΑΟΚ έχουν ενεργοποιηθεί από τον Ρουμάνο τεχνικό, κανείς δεν νιώθει «παγκίτης» και άπαντες έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η διαχείριση του ρόστερ είναι το ένα «όπλο», ενώ το άλλο, που φυσικά θεωρείται αλληλένδετο, είναι το κλίμα στ’ αποδυτήρια που θυμίζει πολύ εκείνο της ομάδας του 2019 η οποία είχε κατακτήσει το νταμπλ. Πέραν του Ζίβκοβιτς που είναι αρχηγός σε όλα του, οι εμφανίσεις του Γιάννη Κωνσταντέλια δίνουν άλλο χρώμα στο παιχνίδι των «ασπρόμαυρων», συνδυάζοντας θέαμα και ουσία. Καθοριστική και φέτος είναι η παρουσία του Κοτάρσκι κάτω από τα δοκάρια, ενώ οι προσθήκες του Οζντόεφ στα χαφ και των Ντεσπόντοφ και Σαμάτα στην επίθεση έχουν συμβάλει σημαντικά στην παραγωγή φάσεων.

Ολυμπιακός: Δεν πείθει, άλλαξε και προπονητή

Μέσω και των στατιστικών αλλά και της συνολικής εικόνας της ομάδας επιβεβαιώνεται το καλύτερο φετινό πρόσωπο σε σχέση με αυτό του περυσινού πρώτου γύρου. Ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να συνεχίσει ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ στον πάγκο, αφού οι «ερυθρόλευκοι» προχώρησαν στην αντικατάστασή του. Μια κίνηση που σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα αποτελεί ρίσκο εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων. Εκτός του Κώστα Φορτούνη, μπροστάρης στο δυνατό και αήττητο ξεκίνημα ήταν ο Ελ Κααμπί που απέδειξε την εκτελεστική του δεινότητα. Ο Μαροκινός φορ παρά τη στειρότητα των τελευταίων αγωνιστικών, με τα επτά τέρματα που έχει σημειώσει βρίσκεται στην πρώτη θέση των σκόρερ του πρωταθλήματος. Εκεί οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και το ποσοστό 53% ευστοχίας (62 τελικές στον στόχο, εκ των οποίων οι 33 έγιναν γκολ).

Σε γενικές γραμμές πάντως και φέτος, τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ευρώπη, οι Πειραιώτες δεν πείθουν. Αν εξαιρέσει κανείς τον δημιουργικό οίστρο του Φορτούνη, η ομάδα δυσκολεύεται να κάνει ορθολογικό παιχνίδι από τον άξονα, ενώ η γενικότερη ανασταλτική λειτουργία της είναι προβληματική. Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον το βατό πρόγραμμα που είχε στην εκκίνηση, με αρκετά εντός έδρας ματς, φτιάχνοντας ένα αήττητο σερί, το οποίο διακόπηκε αρχικά στα… δικαστήρια έπειτα από το επεισοδιακό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και εν συνεχεία στο χορτάρι με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ.

Αγωνιστικό déjà vu στη Σούπερ Λιγκ-2
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT