Ιτούδης – Φενέρ: Πώς ο ονειρικός γάμος κατέληξε σε οδυνηρό διαζύγιο

Ιτούδης – Φενέρ: Πώς ο ονειρικός γάμος κατέληξε σε οδυνηρό διαζύγιο

Οι αντιρρήσεις για την παρουσία του στο Ευρωπαϊκό με την Εθνική, οι φημολογούμενες κακές σχέσεις με Ντόρσεϊ και Καλάθη και ένα παράξενο εξωαγωνιστικό επεισόδιο με τον επιχειρηματία Μεχμέτ Ακίλ

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 19 Ιουνίου του 2022 η Φενέρμπαχτσε ανακοίνωνε την έναρξη της συνεργασίας με τον Δημήτρη Ιτούδη και έβαζε πλώρη για την κορυφή της Ευρώπης. Αλλωστε, όσοι διαδέχθηκαν τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο της απέτυχαν να σηκώσουν την κούπα. Το τοπίο έμοιαζε ειδυλλιακό, ένας εκ των κορυφαίων τεχνικών της Ευρώπης αναλάμβανε ένα φιλόδοξο κλαμπ, το οποίο όμως βρισκόταν στη σκιά της εντυπωσιακής Εφές. Στις 13 Δεκεμβρίου του 2023 η Φενέρ τάραξε τα νερά της EuroLeague, αφού ανακοίνωσε το «διαζύγιο» με τον Ελληνα προπονητή, παρά το γεγονός πως το συμβόλαιο ολοκληρωνόταν το 2025.

Η χημεία

Ο Δημήτρης Ιτούδης άρχισε ονειρικά τη συνεργασία του με τη Φενέρ. Οι αντιρρήσεις για την παρουσία του στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Εθνική Ελλάδας κάμφθηκαν γρήγορα, ο σύλλογος προέβη σε σημαντική ενίσχυση και τα πρώτα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Η Φενέρμπαχτσε έδειξε πολύ νωρίς εκπληκτική χημεία, οι νίκες διαδέχονταν η μια την άλλη και το ρεκόρ 10-3 στη EuroLeague συνοδεύθηκε από παρουσία στην κορυφή της διοργάνωσης.

Ωστόσο, οι Τούρκοι πληγώθηκαν από τους τραυματισμούς. Σκότι Γουίλμπεκιν, Τζόναθαν Μότλι και Τόνιε Τζεκίρι έμειναν στα πιτς, με συνέπεια να ακολουθήσει ένα διάστημα αρκετών εβδομάδων με έντονα σκαμπανεβάσματα. 

Οι μεταγραφές των Ντόρσεϊ, Αντετοκούνμπο δεν κατάφεραν να κρατήσουν την ομάδα ψηλά, όμως η παρουσία στα Play offs έφερε χαμόγελα. Εκεί, η Φενέρ αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό, την πιο φορμαρισμένη ομάδα της EuroLeague και παρά τα προγνωστικά για εύκολη πρόκριση των Πειραιωτών, οι Τούρκοι έβαλαν δύσκολα, πολύ δύσκολα… Ενα απίθανο τρίποντο του Σλούκα κράτησε τους «ερυθρόλευκους» στο κόλπο, οι οποίοι κατάφεραν να λυγίσουν την ομάδα του Ιτούδη σε πέμπτο ματς. Ο αποκλεισμός δεν προκάλεσε τριγμούς, όμως η παρουσία της ομάδας στο πρωτάθλημα σίγουρα έφερε γκρίνια. 

Η Φενέρ δεν έφθασε καν στους τελικούς του πρωταθλήματος, καθώς στα ημιτελικά συνάντησε την μετέπειτα πρωταθλήτρια Αναντολού Εφές και αποκλείστηκε με 3-1 νίκες, έχοντας πάρει το πρώτο ματς. Το καλοκαίρι η διοίκηση αποφάσισε να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, αν και αρκετοί στον οργανισμό ήταν δυσαρεστημένοι με τη νέα παρουσία του καταξιωμένου τεχνικού στο Μουντομπάσκετ. Βέβαια, δεν υπήρχε κανένας όρος που να έβαζε φρένο στην παράλληλη συνεργασία με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα (ήταν ήδη ομοσπονδιακός πριν προσληφθεί στην Φενέρ).

Το καλοκαίρι του Ιτούδη με την Εθνική δεν ήταν ιδανικό, αφού οι εμφανίσεις δεν… γοήτευσαν! Το διαζύγιο με την Ελλάδα κόπασε και την γκρίνια των Τούρκων, αφού είδαν πως μπορεί να συνεχίσει απερίσπαστος το «χτίσιμο» της ομάδας. Με τις προσθήκες των Παπαγιάννη και Σανλί η Φενέρ δημιούργησε μία πολύ δυνατή τριπλέτα στο καλάθι. Δεν έμεινε εκεί, αφού επένδυσε στον Μάνταρ, που ήταν ο rising star της περσινής σεζόν και το ρόστερ έμοιαζε πολύ δυνατό. Ωστόσο, η πορεία ήταν απογοητευτική, η ομάδα δεν βρήκε ποτέ ρυθμό, δεν έδεσε και οι αποτυχίες έφεραν προβληματισμό. 

Οι δυο ήττες στο τουρκικό πρωτάθλημα, το αρνητικό ρεκόρ στην EuroLeague (12η με 6 νίκες και 7 ήττες, ενώ πέρυσι μετά τη 13η αγωνιστική είχε 10 νίκες και 3 ήττες), έφεραν τον Ιτούδη μια ανάσα από το τέλος της συνεργασίας. Αυτή ήρθε λίγες ώρες μετά την ήττα από τη… μισή Εφές. Ενας ονειρικός γάμος κατέληξε σε ένα οδυνηρό διαζύγιο, αφού οι Τούρκοι διατυμπάνιζαν πως με τον Ελληνα προπονητή θα επιστρέψουν στην κορυφή.  

Τα αγκάθια

  • Τόσο το φετινό ρόστερ όσο και το περσινό ήταν αρκετά δυνατό. Τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν πολλά και οι βλέψεις για κούπα περισσότερες. Ωστόσο, ο Ελληνας τεχνικός δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα σύνολο ικανό να κάνει τη διαφορά και να οδηγήσει τη Φενέρ σε τίτλους. Θυμίζουμε πως ο Ιτούδης δεν πήρε καμία κούπα από το πέρασμά του στην Τουρκία.
  • Οι φημολογούμενες κακές σχέσεις με τον Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι. Ο Ελληνας κόουτς δεν ήθελε παρεμβάσεις στη δουλειά του και λέγεται ότι είχε απομακρυνθεί από τον GM της ομάδας, πράγμα που συνέβαλε στη λύση της συνεργασίας του με τον σύλλογο.
  • Το αρνητικό σερί στη EuroLeague προκάλεσε έντονη γκρίνια, αλλά και δυσπιστία πως η Φενέρ μπορεί να πετύχει κάτι καλό. Οι διοικούντες αναζητούσαν ένα… ξύπνημα, πριν η ομάδα χάσει κι άλλο έδαφος στη μάχη για ένα πλασάρισμα μέσα στην εξάδα.
  • Οι φημολογούμενες κακές σχέσεις με παίκτες (Ντόρσεϊ και Καλάθη) φαίνεται ότι έγειραν την πλάστιγγα προς την πλευρά της άμεσης απομάκρυνσής του από τον πάγκο, χωρίς να του δοθεί μεγαλύτερη πίστωση χρόνου, παρά το γεγονός πως είχε συμβόλαιο μέχρι το 2025!

Οι Τούρκοι τόνισαν πως ένα περσινό εξωαγωνιστικό επεισόδιο μπορεί να ήταν μία από τις αιτίες για την απόλυση. Τι είχε συμβεί; Ο επιχειρηματίας Μεχμέτ Ακίλ κατέθεσε μήνυση ζητώντας διεξαγωγή έρευνας κατά του Δημήτρη Ιτούδη για συκοφαντική δυσφήμιση καταγγέλλοντας ότι ο προπονητής μπάσκετ της Φενέρμπαχτσε χρησιμοποίησε ρατσιστικές εκφράσεις εναντίον του κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης για το πάρκινγκ. «Συνέχισε να βρίζει τη γυναίκα μου και τη χώρα μου. Ηρθε απειλητικά προς εμένα, επενέβη η ασφάλεια» τόνισε ο ίδιος.

Η εισαγγελία αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη και ο Ελληνας προπονητής τόνισε πως ποτέ δεν θα έκανε κάτι τέτοιο, καθώς νιώθει «αγάπη για την Τουρκία». Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως υπήρξε εξέλιξη στην έρευνα για «εξύβριση» και όχι για «προσβολή του τουρκικού έθνους» και γι’ αυτό εικάζει πως η Φενέρ, πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, αποφάσισε να τελειώσει τη συνεργασία της με τον Ελληνα προπονητή. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή