«Ευχαριστούμε την “Καθημερινή”»

«Ευχαριστούμε την “Καθημερινή”»

Ο κορυφαίος ανερχόμενος παλαιστής του κόσμου, Γιώργος Κουγιουμτσίδης, και ο προπονητής του, Θέμης Ιακωβίδης, μιλούν στην «Κ» για τον μεγάλο στόχο των Ολυμπιακών Αγώνων

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα υπόγειο, με μοναδική θέα τα όνειρά του, άρχισε να χτίζει την καριέρα του ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης, ο αθλητής που πριν από δύο ημέρες αναγνωρίστηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Πάλης ως ο κορυφαίος ανερχόμενος αθλητής του κόσμου.

Σαν ένας σύγχρονος ήρωας από το «Υπόγειο» του Ντοστογιέφσκι, ο 22χρονος παλαιστής δεν δίστασε να έρθει σε αντίθεση με όλες τις αντιξοότητες και να χτίσει μια δική του πραγματικότητα, στην οποία κατάκτησε μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Η δημοσιοποίηση του τρόπου προπόνησης του αθλητή, πριν από δύο χρόνια, από την «Κ», είχε αποτέλεσμα να παρέμβουν οι αθλητικές αρχές της χώρας. Τώρα, ο Γιώργος, αλλά και όλα τα παιδιά του Παλαιστικού Συλλόγου Ευκαρπίας, διαθέτουν ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο.

«Ευχαριστούμε την “Καθημερινή”»-1
Χάρη σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» η Πολιτεία κινητοποιήθηκε και οι μικροί παλαιστές βρήκαν στέγη προετοιμασίας.

Τον Γιώργο Κουγιουμτσίδη τον εντοπίσαμε να προετοιμάζεται στην Οσετία στον Καύκασο. Τα όνειρα δεν… δελεάζονται από γιορτές και από αργίες. Και το όνειρο του νεαρού παλαιστή δεν είναι άλλο από τη διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. «Το όνειρό μου είναι να κατακτήσω το χρυσό μετάλλιο. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να το πετύχω. Μέχρι το καλοκαίρι το πρόγραμμα έχει μόνο δουλειά», μας είπε μετά την προπόνηση ο κορυφαίος εν ενεργεία Ελληνας παλαιστής. Η σχέση του Γιώργου Κουγιουμτσίδη με τα ταπί άρχισε από την ηλικία των έξι ετών. Από την αρχή φάνηκε, όπως μας είπε ο έμπειρος προπονητής του, Θέμης Ιακωβίδης, το ταλέντο του.

Με πειθαρχία, ευστροφία, καλά αντανακλαστικά και, πάνω από όλα, αγάπη για το άθλημα άρχισε να χτίζει την καριέρα του με πρωτιές σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Γρήγορα όλη η ελληνική πάλη άρχισε να μιλάει γι’ αυτό το ταλέντο που προπονείται στο υπόγειο ενός σχολείου στη Σταυρούπολη.

Οι διακρίσεις έρχονταν η μία μετά την άλλη, αλλά η σεμνότητα αποτελούσε -και αποτελεί- παρτενέρ του παλαιστή μας. Εξάλλου, μια ματιά στον χώρο όπου έκανε προπόνηση έφτανε για να τον… προσγειώσει στην πραγματικότητα.

«Είναι γεννημένος πρωταθλητής» «Από μικρό παιδί ήταν πολύ δραστήριος, αλλά και με πειθαρχία. Δεν του άρεσε να χάνει αγώνες. Πάντα ήθελε να βγαίνει πρώτος. Τον έβλεπα από τότε που ήταν παιδάκι με πόση ευκολία καταλάβαινε και εφάρμοζε τις τεχνικές του αθλήματος. Του άρεσε η πάλη. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που βάζει στόχο και δεν σταματάει εάν δεν τον πετύχει. Εχει την ψυχολογία του πρωταθλητή. Μπαίνει μέσα στο ταπί και δεν κοιτάζει ποιος είναι ο παλαιστής που είναι απέναντί του. Δεν τον νοιάζει εάν είναι ολυμπιονίκης ή παγκόσμιος πρωταθλητής. Θα αγωνιστεί με στόχο τη νίκη. Είναι μόλις 22 ετών κι έχει κερδίσει σπουδαίους αθλητές. Εχει γυρίσει αγώνα από 10-2. Παλεύει για τη νίκη μέχρι το τελευταίο λεπτό. Γι’ αυτό και η παγκόσμια ομοσπονδία του έδωσε αυτόν τον τίτλο. Είναι πολύ τιμητικό να σε αναγνωρίζει η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματός σου», τόνισε ο προπονητής του, Θέμης Ιακωβίδης.

«Ευχαριστούμε την “Καθημερινή”»-2
Ο Γιώργος προπονείται στο Βλαδικαβκάζ απέναντι στους καλύτερους παλαιστές στον κόσμο μέσα σε εξαιρετικές εγκαταστάσεις.

Ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης προπονείται με τον Θέμη Ιακωβίδη από τα πρώτα αθλητικά βήματά του. Σε αυτό το υπόγειο του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου Σταυρούπολης, παρέα με άλλα 100 παιδιά, μυήθηκε στις τεχνικές της ελευθέρας πάλης κι έφτασε στην… κορυφή της Ευρώπης.

Χάρη στο δημοσίευμα της «Καθημερινής»

«Το δημοσίευμα της “Καθημερινής” με τίτλο “Χρυσό μετάλλιο από ένα υπόγειο” μας βοήθησε πολύ. Αναδημοσιεύτηκε σε πολλές χώρες, ακόμα και στην περιοχή του Καυκάσου. Μας τηλεφώνησε ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, και μας βοήθησε με τα διαδικαστικά για να πάμε σε ένα κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που υπήρχε κοντά μας. Στη συνέχεια, μας υποστήριξε και ο Δήμος Παύλου Μελά. Τους εσωτερικούς χώρους τους φτιάξαμε μόνοι μας. Θα θέλαμε, αρχικώς, να ευχαριστήσουμε την εφημερίδα “Κ” και τους συντάκτες της που βρίσκονται πάντα δίπλα στον αθλητισμό και μας υποστηρίζουν, αλλά και σε όλους όσοι μας βοήθησαν για να γίνει το όνειρο της στέγασης πραγματικότητα», υπογράμμισε ο κ. Ιακωβίδης. Ο προπονητής και ο πρωταθλητής μας βρέθηκαν για λίγες ημέρες στο Βλαδικαβκάζ για προετοιμασία εν όψει των αγωνιστικών υποχρεώσεων της νέας χρονιάς.

«Εδώ βρίσκονται οι καλύτεροι παλαιστές στον κόσμο. Οι εγκαταστάσεις είναι εκπληκτικές και η προετοιμασία ήταν δυνατή. Στις 27 Δεκεμβρίου θα πάμε σε άλλο ένα προπονητικό καμπ στον Καύκασο και ο πρώτος αγώνας της χρονιάς θα είναι από τις 10 έως τις 13 Ιανουαρίου, στην Κροατία. Πρόκειται για μια διοργάνωση που δίνει βαθμούς κατάταξης και θέλουμε να συγκεντρώσουμε βαθμούς προκειμένου να έχουμε καλύτερη κλήρωση στους Ολυμπιακούς του Παρισιού», μας είπαν ο αθλητής και ο προπονητής του.

Οι Ολυμπιακοί του Παρισιού αποτελούν την πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον παλαιστή που έχει στην κατοχή του χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια από ευρωπαϊκά πρωταθλήματα διαφορετικών ηλικιακών κατηγοριών. Μέχρι το καλοκαίρι του 2024 θα παραμείνει αφοσιωμένος σε αυτό τον σκοπό. Για να το πετύχει αυτό, έκλεισε ακόμα και τα προφίλ του στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτό που κατάλαβα είναι ότι αποσπούν την προσοχή. Ας πετύχω αυτό που θέλω και μετά βλέπουμε», μας είπε γελώντας ο Γιώργος.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT