Απόφαση – σταθμός για το ποδόσφαιρο: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τη European Super League

Απόφαση – σταθμός για το ποδόσφαιρο: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τη European Super League

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η European Super League δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο απεφάνθη πως η UEFA και η FIFA έδρασαν παράνομα στην προσπάθεια να μπλοκάρουν τη δημιουργία και τη λειτουργία της.

«Ούτε η UEFA ούτε η FIFA μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις σε συλλόγους που συμμετέχουν σε εναλλακτικές διοργανώσεις», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ετυμηγορία, η οποία δρομολογεί ραγδαίες εξελίξεις στο ευρωπαϊκό αλλά και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Το δικαστήριο τόνισε πως και οι δύο ομοσπονδίες καταχράστηκαν τη δεσπόζουσα θέση τους στο άθλημα. Σημειώνεται ότι η απόφαση δεν σημαίνει πως η ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη δίνει το «πράσινο φως» για τη δημιουργία της ESL. Απλώς, επί της ουσίας, αφαιρεί από τις διεθνείς ομοσπονδίες το μονοπώλιο επιλογής των ομάδων που θα συμμετέχουν σε διοργανώσεις.

Βάσει των όσων έγιναν γνωστά, η απόφαση στηρίζεται στο σκεπτικό ότι οι κανονισμοί της UEFA και το μονοπώλιο που ασκεί αντιτίθενται στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η εταιρεία αθλητικής ανάπτυξης A22, που ιδρύθηκε για να προωθήσει τη δημιουργία της ESL, είχε ισχυριστεί ότι η UEFA και η FIFA κατείχαν μονοπωλιακή θέση που παραβίαζε τον νόμο περί ανταγωνισμού και ελεύθερης κυκλοφορίας της Ε.Ε. «Κερδίσαμε το δικαίωμα να αγωνιζόμαστε. Το μονοπώλιο της UEFA τελείωσε. Το ποδόσφαιρο είναι δωρεάν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της A22 Μπερντ Ράιχαρτ και κατέληξε: «Οι ομάδες είναι πλέον απαλλαγμένες από την απειλή των κυρώσεων και ελεύθερα μπορούν να καθορίσουν το μέλλον τους».

Δύο σερί… νίκες κόντρα σε UEFA και FIFA

Για να φτάσουμε σε αυτή την κομβική ημέρα, είχε προηγηθεί η δικαίωση των ιδρυτικών μελών της ESL, αφού η έφεση που άσκησαν έγινε δεκτή και τέθηκαν υπό καθεστως προστασίας από ενδεχόμενες τιμωρίες της UEFA της FIFA. Οι νομικοί που έχουν την ευθύνη να υποστηρίξουν το εγχείρημα των δύο προέδρων (Πέρεθ και Λαπόρτα) είχαν ενεργοποιηθεί εκ νέου, μια και πίστευαν ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρόκειται να ακυρώσει με απόφασή του την πράξη της UEFA να εμποδίσει τη δημιουργία της ευρωπαϊκής λίγκας.

«Η European Super League θα είναι ελεύθερη να δημιουργήσει τη δική της ανεξάρτητη ποδοσφαιρική διοργάνωση, παράλληλα όμως οι σύλλογοι που συμμετέχουν σε αυτή δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις των FIFA και UEFA χωρίς την έγκρισή τους», ανέφερε η απόφαση της δικαίωσης, που άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για μια νέα νίκη.

«Ανοιχτή Λίγκα για όλους»

Πώς θα γίνει ένα ανοιχτό πρωτάθλημα για όλους; Δεν θα κάνουν μόνο επικοινωνία που θα στοχεύει να πλήξει την UEFA, παρουσιάζοντάς την ως «κακό μονοπώλιο». Στην ESL σχεδιάζουν να ανακοινώσουν την απόφασή τους να προχωρήσουν με αλλαγμένο σχέδιο για να δίνουν την ευκαιρία σε όλες τις ομάδες που θα διακρίνονται στα εγχώρια πρωταθλήματα των χωρών να παίρνουν θέση στη Superleague.

Πώς θα το κάνουν αυτό; Αυξάνοντας τον αριθμό των ομάδων και χωρίζοντας το νέο πρωτάθλημα σε δύο κατηγορίες των 20 ομάδων. Δηλαδή, καταργούν το καθεστώς της μόνιμης, κλειδωμένης συμμετοχής των ιδρυτικών μελών-ομάδων και αφήνουν ανοιχτές προς διεκδίκηση και τις 40 θέσεις στις δύο κατηγορίες της European Superleague.

Δεν σκοπεύουν όμως να πουν μόνο αυτά. Προκειμένου να δώσουν κίνητρα τους ποδοσφαιρόφιλους, σκοπεύουν να ανακοινώσουν και την πρόθεση της European Super League να χρηματοδοτεί ή να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης για να επιτρέπει στους ποδοσφαιρόφιλους να μετακινούνται για να παρακολουθούν τους αγώνες των αγαπημένων τους ομάδων.

Το σχέδιο της European Super League, συνεπώς, παραμένει «ζωντανό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή