Βυθίζεται στη βία η ποδοσφαιρική Τουρκία

Βυθίζεται στη βία η ποδοσφαιρική Τουρκία

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στη γειτονική χώρα πρωταγωνιστές των επεισοδίων είναι οι ποδοσφαιριστές και οι παράγοντες

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια διαφορετική έξαρση γηπεδικής βίας από αυτή της Ελλάδας βιώνει ολοένα και περισσότερο η γειτονική Τουρκία, προκαλώντας αποστροφή στους υγιείς φιλάθλους και πονοκέφαλο στις Αρχές, που φέρουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης με τη σειρά τους.

Σε αντίθεση με τη βία μέσα κι έξω από τις κερκίδες στην Ελλάδα, που οφείλεται κατά βάση σε οπαδούς που εγκληματούν, η βία στην Τουρκία εμφανίζεται από τους πρωταγωνιστές του αθλήματος, δηλαδή τους ποδοσφαιριστές και τους παράγοντες. Επιπλέον, ενώ στην Ελλάδα τα φαινόμενα έχουν κατά κύριο λόγο κοινωνικές προεκτάσεις και άπτονται του ευρύτερου ποινικού δικαίου, στη γείτονα χώρα υπάρχει σημαντικό πολιτικό υπόβαθρο στη βία που εκδηλώνεται εντός των αγωνιστικών χώρων.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι εικόνες του προέδρου της ομάδας Ανκαραγκιουτσού, που ξυλοφόρτωσε τον διαιτητή του αγώνα με τη Ρίζεσπορ. Ο (πρώην πια) πρόεδρος Φαρούκ Κότσα έγινε… «Τούρκος» και ξάπλωσε τον Χαλίλ Ουμούτ Μελέρ με μια γροθιά. Το πρωτάθλημα διεκόπη για μία εβδομάδα, αλλά όταν ξανάρχισε ένας άλλος πρόεδρος, αυτός της Ιστανμπούλσπορ, πήρε την ομάδα του και έφυγε στο 74΄ του αγώνα με την Τράμπζονσπορ γιατί ο διαιτητής δεν καταλόγισε ένα πέναλτι…

Οι αιτίες εντοπίζονται κατά πρώτον στη μεγάλη διαφθορά που υπάρχει στο τουρκικό ποδόσφαιρο και έχει επανειλημμένα οδηγήσει σε ποινές αποκλεισμού ομάδων από ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Δεν σπανίζουν τα φαινόμενα επηρεασμού αποτελεσμάτων, διαιτητών, ποδοσφαιριστών κ.ά. από το τουρκικό ποδόσφαιρο, στο οποίο έχει εισρεύσει πολύ χρήμα τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Η κακή ποιότητα της διαιτησίας, πολλές φορές χωρίς δόλο, συμβάλλει επίσης στην προβληματική (πρώτα για τους ίδιους τους φιλάθλους) εικόνα των τουρκικών διοργανώσεων.

Κρίσιμο στοιχείο είναι ο σφετερισμός του ποδοσφαίρου για πολιτικούς λόγους από την κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όποια πόλη της τουρκικής επαρχίας κι αν μεταβαίνει για πολιτική ομιλία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φροντίζει να περνάει στον λαιμό του το κασκόλ της τοπικής ομάδας, ακόμη κι αν δεν έχει καμία σχέση ο ίδιος μ’ αυτήν. Το ίδιο κάνουν και πολιτικοί της αντιπολίτευσης. Ετσι, πριν από τις εκλογές μπορεί να δει κανείς τον ίδιο πολιτικό σε μια μέρα να φοράει τρία διαφορετικά κασκόλ ομάδων, που συχνά έχουν και τοπική αντιπαλότητα, προερχόμενες από τις γειτονικές πόλεις στις οποίες ο υποψήφιος μπορεί να περιοδεύει αυθημερόν.

Στις περιπτώσεις όμως αυτές υπάρχει πολύ έντονο το αίσθημα της ασυλίας για παράγοντες που αισθάνονται ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτή είναι και η περίπτωση του τέως πια προέδρου της Ανκαραγκιουτσού, που ήταν και βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η βία επίσης προκαλείται και από άλλους πολιτικούς λόγους, που σχετίζονται με τον προαιώνιο ζυγό των Τούρκων επί των Κούρδων και ήταν η πραγματική αιτία για τα επεισόδια σε αγώνα γ΄ κατηγορίας στην Προύσα την περασμένη Τρίτη μεταξύ ποδοσφαιριστών της τοπικής Μπούρσασπορ και της Ντιάρμπακιρσπορ, ομάδας του τουρκικού Κουρδιστάν. Οι πέντε αποβολές φάνηκαν λίγες, σε μια ακόμη περίπτωση επεισοδίων σε αγώνα της πάλαι ποτέ κραταιάς Μπούρσασπορ κατά κουρδικής ομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή