Σερ Τζιμ Ράτκλιφ: Ο δισεκατομμυριούχος Βρετανός που θέλει να απογειώσει τη Γιουνάιτεντ

Σερ Τζιμ Ράτκλιφ: Ο δισεκατομμυριούχος Βρετανός που θέλει να απογειώσει τη Γιουνάιτεντ

Ποιος είναι ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ, ο δισεκατομμυριούχος Βρετανός με έδρα το Μονακό που απέκτησε το 25% της Γιουνάιτεντ.

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άλλαξε σελίδα και ο σερ Τζιμ Ράτκλιφ με το 25% των μετοχών του συλλόγου γίνεται ο άνθρωπος που καλείται να βγάλει την ομάδα από το αδιέξοδο. Ενα σκοτεινό διάστημα, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τα μέλη της οικογένειας Γκλέιζερ βαίνει προς το… τέλος.

Μέχρι πριν μερικούς μήνες η ομάδα ήταν απρόθυμη να αποδεχθεί το «εκτυφλωτικά προφανές», ότι δηλαδή αντιμετώπιζε πρόβλημα σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι που η έκρηξη του κόσμου έβαλε και τέλος στις όποιες ψευδαισθήσεις των Αμερικανών. Ο Ράτκλιφ έρχεται ως η μεγάλη ελπίδα των «Κόκκινων» και ο ίδιος θεωρεί πως με ένα ποσό κοντά στα 5 δισεκατομμύρια λίρες θα κάνει την ομάδα δικιά του. 

Ποιος είναι ο σερ Τζιμ Ράτκλιφ;

Ο 71χρονος είναι από μικρός οπαδός της Γιουνάιτεντ και ζει για να δει τον εαυτό του αφεντικό των «Reds». Φορολογείται στο Μονακό και υποστήριξε το Βrexit. Eνας χημικός μηχανικός που έριξε βάρος στα οικονομικά, αλλά τα τελευταία χρόνια αγοράζει αθλητικές ομάδες και εταιρείες μόδας. Στα 45 του χρόνια ίδρυσε την Ιneos και στην πενταετία που ακολούθησε, με διαδοχικούς δανεισμούς, αγόρασε αρκετές εταιρείες.

Το brand διαθέτει ποικιλία προϊόντων, από συνθετικά έλαια και πλαστικά μέχρι διαλύτες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ινσουλίνης και αντιβιοτικών. Ο Ράτκλιφ εξακολουθεί να κατέχει τα 2/3 της Ineos σήμερα, της οποίας ο τζίρος ξεπερνά τα 80 δισ. δολάρια. Είναι από τους μεγαλύτερους «παίκτες» του κλάδου του σχιστόλιθου του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα πλοία του ήταν τα πρώτα που μετέφεραν αέριο των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Όπως τονίζει το Forbes, η περιουσία του εκτιμάται στα 12.5 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αγγλία.

Ο Ράτκλιφ δηλώνει ότι το πλάνο του είναι «να ξαναβάλει το Μάντστεστερ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Να ξανασυνδέσει το Μάντσεστερ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ».

Η αποτυχία να πάρει την Τσέλσι και ο τίτλος του Σερ

Γιος ξυλουργού, μεγάλωσε στις εργατικές κατοικίες του Ολνταμ, όμως τώρα μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα σε Μονακό, Νέα Υόρκη και Λονδίνο. Ο Ράτκλιφ υποθήκευσε το σπίτι του το 1992 για να ηγηθεί της εξαγοράς μιας επιχείρησης χημικών της BP. Εξι χρόνια αργότερα, αγόρασε ένα εργοστάσιο από αυτή την εταιρεία για να δημιουργήσει την Ineos. 

Ο ίδιος θεωρούσε ότι η Τσέλσι και η Νιούκαστλ ήταν πολύ ακριβές το 2019, οπότε αποφάσισε να αλλάξει τα σχέδια του και αγόρασε τη Νις. Ωστόσο, πριν ένα χρόνο επέστρεψε για τους Λονδρέζους, μπαίνοντας κι αυτός στη μάχη της απόκτησή της. Παρόλα αυτά, η υπερβολική σιγουριά του απέναντι στους Αμερικανούς επενδυτές τον άφησε από νωρίς πίσω στη σχετική κούρσα. Παρά την πρόταση των 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών που τελικά κατέθεσε για την εξαγορά της Τσέλσι, οι Αμερικανοί και συγκεκριμένα ο Τοντ Μπόελι αποδείχθηκαν πολύ δυνατοί για να βγουν… δεύτεροι.

Η τράπεζα Raine είχε καταστήσει σαφές πως όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές πρέπει να συμμορφωθούν με το ορισμένο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο ο Βρετανός αποφάσισε να παρακάμψει τα χρονοδιαγράμματα, κάτι που του στοίχισε.

Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2018 του είχε απονεμηθεί ο τίτλος του σερ για υπηρεσίες σε «επιχειρήσεις και επενδύσεις» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, αυτό δεν τον εμπόδισε να φύγει μερικούς μήνες αργότερα για το Μονακό. Θεωρούσε ότι πλήρωνε πάρα πολλά σε φόρο εισοδήματος και γλίτωσε τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια λίρες.

Ο Ράτκλιφ δεν είναι ο πρώτος Βρετανός που μετακόμισε σε διαφορετική χώρα για φορολογικούς λόγους. Το 2018 η περιουσία του άγγιζε τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο, τα κέρδη των εταιρειών έχουν μειωθεί αισθητά. Γι αυτό και η περιουσία του έχει πέσει στα 12.5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ιδιοκτήτης δυο ποδοσφαιρικών ομάδων

Κατέχει ήδη δύο ποδοσφαιρικές ομάδες: τη Λωζάνη, τον σύλλογο που αγόρασε το 2017 όταν η Ineos είχε ακόμη έδρα την Ελβετία και τη Νις, το άλλο του «τοπικό» κλαμπ στη νότια Γαλλία, 13 μίλια δυτικά του Μονακό. Και οι δυο ομάδες διοικούνται από τον μικρότερο αδερφό του Τζιμ, Μπομπ Ράτκλιφ.

Η Λωζάνη δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί στην 1η κατηγορία της Ελβετίας, έχοντας ήδη δυο υποβιβασμούς. Αντίθετα, η Νις είναι πιο επιτυχημένη, μιας και εξασφάλισε ευρωπαϊκό εισιτήριο στη Ligue 1, αν και έχασε την ευκαιρία να κατακτήσει το κύπελλο στη Γαλλία (για πρώτη φορά από το 1997). Φέτος, είναι στη 2η θέση και δίνει μάχη τίτλου με την Παρί Σεν Ζερμέν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή