Φραντς Μπεκενμπάουερ: Ποδοσφαιρικό σημείο αναφοράς

Φραντς Μπεκενμπάουερ: Ποδοσφαιρικό σημείο αναφοράς

Εσβησε στα 78 χρόνια του ο σπουδαίος «Κάιζερ»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τελευταίος Γερμανός αυτοκράτορας, ο «Κάιζερ» Γουλιέλμος Β΄, απογοήτευσε τους Γερμανούς στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και πέθανε στην εξορία. Ενας άλλος με την επωνυμία «Κάιζερ», όμως, δεν τους απογοήτευσε ποτέ και πλέον ετοιμάζονται να τον τιμήσουν όπως του αρμόζει στο τελευταίο «αντίο»: πρόκειται για τον κορυφαίο Γερμανό ποδοσφαιριστή, τον Φραντς Μπεκενμπάουερ, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.

Επονομαζόμενος «Κάιζερ» για το αρχοντικό του στυλ, με το οποίο έγινε η επιτομή του ρόλου του λίμπερο στο διεθνές ποδόσφαιρο, ήταν θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου κατακτώντας τα πάντα με την Μπάγερν Μονάχου και την εθνική Γερμανίας, τόσο μέσα στο χορτάρι όσο και έξω από αυτό.

Ο άνθρωπος που έκανε την Μπάγερν κυρίαρχη δύναμη στο γερμανικό και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και τη Γερμανία να ξεπερνάει ακόμη και το «Τόταλ Φούτμπολ» των Ολλανδών του Κρόιφ, θα μείνει αξέχαστος για το ευφυές παιχνίδι του στη μεσαία γραμμή, τόσο σε ανασταλτικά όσο και σε δημιουργικά καθήκοντα, ένας πραγματικός στρατηγός του γηπέδου.

Αφού εντάχθηκε στην Μπάγερν το 1964, την οδήγησε σε τέσσερα πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα Γερμανίας από το 1966 έως και το 1974, αλλά και σε τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών. Στα 64 έτη της πριν από τον Μπεκενμπάουερ, η Μπάγερν είχε κατακτήσει μόλις ένα πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο.

Παγκόσμια ήταν η λάμψη του «Κάιζερ» με την εθνική της Δυτικής Γερμανίας. Ο Μπεκενμπάουερ οδήγησε τη «Νάτσιοναλμανσαφτ» στην κατάκτηση Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης το 1972 και δύο χρόνια μετά σε αυτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1974, κόντρα στα προγνωστικά που είχαν επικρατέστερη την Ολλανδία. Ηταν αρχηγός και ρέκορντμαν συμμετοχών της εθνικής ομάδας (103 φορές διεθνής).

Εγχώριους τίτλους κατέκτησε ακόμη με τον Κόσμο της Νέας Υόρκης αλλά και το Αμβούργο, και αναδείχθηκε δύο φορές κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη.

Φραντς Μπεκενμπάουερ: Ποδοσφαιρικό σημείο αναφοράς-1
A.P. PHOTO / MARKUS SCHREIBER, FILE

Αργότερα ο Μπεκενμπάουερ έγινε προπονητής σημειώνοντας εξίσου μεγάλες επιτυχίες, πράγμα πολύ σπάνιο για παίκτη που γίνεται μετά τεχνικός. Κατέκτησε και πάλι το Παγκόσμιο Κύπελλο, ως τεχνικός της Γερμανίας το 1990, ενώ έφερε την Μπάγερν στην κατάκτηση ενός ακόμη πρωταθλήματος και ενός Κυπέλλου UEFA.

Αργότερα εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους παράγοντες στην Μπάγερν, στη γερμανική ομοσπονδία και στην οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ του 2006.

Μοναδική κηλίδα στην καριέρα μισού αιώνα στο ποδόσφαιρο ήταν το πρόστιμο από την επιτροπή δεοντολογίας της FIFA επειδή δεν συνεργάστηκε για την έρευνα σχετικά με την ανάθεση των Μουντιάλ του 2018 και του 2022.

«Ηταν πιο πολύ Βραζιλιάνος παρά Γερμανός»

Τον Μπεκενμπάουερ θρηνεί όλος ο κόσμος του ποδοσφαίρου, φίλοι και αντίπαλοι: «Ηταν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Γερμανίας», είπε ο Γερμανός εκλέκτορας Γιούλιαν Νάγκελσμαν, προσθέτοντας: «Η ερμηνεία του ρόλου του λίμπερο άλλαξε το άθλημα». «Ηταν ένας από τους πραγματικά μεγάλους του αθλήματος, που κατέκτησε τα πάντα με χάρη», είπε ο Γκάρι Λίνεκερ, που με τα χρώματα της Αγγλίας ήταν αντίπαλος της Γερμανίας με προπονητή τον Μπεκενμπάουερ το 1990. Για τον «Κάιζερ» έχουν ειπωθεί σπουδαίοι έπαινοι, τόσο για την ποδοσφαιρική του ικανότητα όσο και για την προσωπικότητά του. Ο Πελέ είχε δηλώσει ότι «ως ποδοσφαιριστής ο Μπεκενμπάουερ ξεχώριζε για την εξυπνάδα του περισσότερο παρά για τη δύναμή του. Ηταν πιο πολύ Βραζιλιάνος παρά Γερμανός ως ποδοσφαιριστής». Ο σπουδαίος Αγγλος προπονητής Μπράιαν Κλαφ είχε σχολιάσει πως «μια φορά είδα τον Φραντς Μπεκενμπάουερ να μπαίνει σε ένα εστιατόριο όπως ακριβώς έπαιζε ποδόσφαιρο: με ανώτερη ποιότητα και επιβλητικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή