Ομάρ Μπεράντα: Η κίνηση που μπορεί να αλλάξει το μέλλον της Μάν. Γιουνάιτεντ

Ομάρ Μπεράντα: Η κίνηση που μπορεί να αλλάξει το μέλλον της Μάν. Γιουνάιτεντ

Ο σερ Τζιμ Ράτκλιφ αιφνιδίασε με την πρόσληψη του Γαλλομαροκινού νέου διευθύνοντος συμβούλου, τον οποίο «έκλεψε» από τη Σίτι

5' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη μεγάλη κίνηση του σερ Τζιμ Ράτκλιφ από την ημέρα που εξαγόρασε το 25% των μετοχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ανέλαβε τη διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος, δεν ήταν κάποια ηχηρή μεταγραφή ούτε η αλλαγή προπονητή. Αντίθετα ήταν η πρόσληψη του Ομάρ Μπεράντα για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, στον οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία της «μισητής» αντιπάλου, της Σίτι, τα τελευταία χρόνια.

Ο Μπεράντα πηγαίνει στο «Ολντ Τράφορντ» από τους «Πολίτες» και ήδη στην Αγγλία κάνουν λόγο για «αποστασία», αφού ο Γαλλομαροκινός παράγοντας εργαζόταν στην… άλλη πλευρά της πόλης τα προηγούμενα 13 χρόνια, ενώ από το 2016 ήταν διευθυντής λειτουργίας της ομάδας.
Μπορεί να μην πρόκειται για κάποιο σπουδαίο προπονητή ή ποδοσφαιριστή, όμως η μετακίνησή του θεωρείται κομβική για το μέλλον των «κόκκινων διαβόλων» και όχι απλώς μια κίνηση εντυπωσιασμού εκ μέρους του Ράτκλιφ.

Ποιος είναι

Ο Ομάρ Μπεράντα είναι (ή αν θέλετε ήταν μέχρι και χθες) ο επικεφαλής ποδοσφαιρικών επιχειρήσεων της City Football Group (CFG), στην οποία ανήκουν η Σίτι και άλλες 12 ομάδες σε όλο τον κόσμο. Εντάχθηκε στους «Πολίτες» το 2011, όπου διετέλεσε επικεφαλής της διεθνούς επιχειρηματικής ανάπτυξης, διευθυντής πωλήσεων συνεργασιών και στη συνέχεια ανώτερος αντιπρόεδρος του εμπορικού διευθυντή του ομίλου, προτού γίνει επικεφαλής των λειτουργιών του συλλόγου το 2016. Το 2020, προήχθη σε ανώτερο πόστο στο City Football Group.

Oπως και πολλά άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Σίτι –συμπεριλαμβανομένου του προπονητή Πεπ Γκουαρντιόλα– ο Μπεράντα εργάστηκε αρκετά χρόνια στην Μπαρτσελόνα κατά τη διάρκεια μιας πολύ επιτυχημένης περιόδου για τον σύλλογο.

Γεννημένος στο Παρίσι από Μαροκινούς γονείς, ο Μπεράντα πέρασε από το αμερικανικό σχολικό σύστημα προτού εγκαταλείψει ένα πανεπιστήμιο μηχανικών της Μασαχουσέτης και σπουδάσει στο EU Business School. Ξεκίνησε ως επικεφαλής χορηγίας της Μπαρτσελόνα το 2004 και παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι τον Αύγουστο του 2011, όταν και μετακόμισε στο Μάντσεστερ για να αναλάβει επικεφαλής της διεθνούς επιχειρηματικής ανάπτυξης της Σίτι. Οι προαγωγές ήταν συνεχείς μέχρι να γίνει διευθύνων σύμβουλος το 2016, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2020 ανέλαβε την επίβλεψη των ποδοσφαιρικών λειτουργιών για ολόκληρο το City Group.

Ο ρόλος του

Πόσο σημαντικός είναι όμως ένας διευθύνων σύμβουλος σε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο; Υπάρχουν ουσιαστικά δύο μέρη για τη διοίκηση της επιχείρησης ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου. Το ένα είναι η αθλητική πλευρά, που επιβλέπει τις μεταγραφές και τις διαπραγματεύσεις συμβολαίων. Το άλλο είναι σχεδόν όλα τα υπόλοιπα: χορηγίες, υποδομές και τα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση μιας επιχείρησης που απασχολεί πάνω από 1.000 άτομα. Και στους δύο τομείς, η Μάντσεστερ Σίτι ήταν πολύ καλύτερη από τους αντιπάλους της την τελευταία δεκαετία.

Φαίνεται όμως ότι τώρα η δομή της Γιουνάιτεντ υφίσταται σημαντικές αλλαγές. Από τη στιγμή που η εταιρεία INEOS του σερ Τζιμ Ράτκλιφ συμφώνησε να αγοράσει το 25% των μετοχών του συλλόγου –αν και η αγορά δεν έχει ακόμη επικυρωθεί επίσημα από την Premier League–, η Γιουνάιτεντ αναζητούσε έναν διευθύνοντα σύμβουλο για να διαδεχθεί τον Ρίτσαρντ Αρνολντ, ο οποίος αποχώρησε από το «Ολντ Τράφορντ» τον Νοέμβριο. Ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της Γιουνάιτεντ, Πάτρικ Στιούαρτ, είχε διοριστεί ως αντικαταστάτης του σε προσωρινή βάση.

Ο Μπεράντα εντοπίστηκε από την INEOS, αλλά για να προχωρήσει η πρόσληψή του δόθηκε και η έγκριση της οικογένειας Γκλέιζερ, η οποία εξακολουθεί να κατέχει την πλειοψηφία του συλλόγου.

Το σχέδιο προβλέπει ότι ο Μπεράντα θα αναλάβει την εκτελεστική ηγεσία τόσο του επιχειρηματικού όσο και του αθλητικού τομέα, ενώ θα έχει επίσης θέση στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, καθώς αναφέρεται στους ιδιοκτήτες της Γιουνάιτεντ.

Επιτυχία

Η μετακίνηση του Μπεράντα αποτελεί για τη Γιουνάιτεντ μια πολύ μεγάλη επιτυχία, με δεδομένες άλλωστε τις συνεχείς αποτυχίες εκτός και εντός γηπέδων. Η πρόσληψη ενός αποδεδειγμένα ικανού διευθύνοντος συμβούλου, και μάλιστα από τη μεγάλη της αντίπαλο, ίσως να είναι ένα σημάδι ότι τα πράγματα στον σύλλογο μπορεί να αλλάξουν.

Μάλιστα ο Γαλλομαροκινός παράγοντας είναι ο πρώτος που αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση μετά από πρόσληψη και δεν προάγεται «εσωτερικά» όπως είχε συμβεί με τους προκατόχους του στην ομάδα. Και μπορεί αγωνιστικά η Γιουνάιτεντ να παραπαίει, παραμένει όμως ένας από τους συλλόγους με τους περισσότερους υποστηρικτές παγκοσμίως και τεράστια εμπορικά έσοδα. Αρα τα συστατικά της επιτυχίας υπάρχουν.

Πλήγμα

Από την άλλη, για τη Σίτι πρόκειται ξεκάθαρα για ένα πολύ σημαντικό πλήγμα, καθώς ο Ομάρ Μπεράντα θεωρείτο πιθανός διάδοχος του διευθυντή ποδοσφαίρου, Τσίκι Μπεγκιριστάιν, ο οποίος επίσης προερχόταν από την Μπαρτσελόνα.

Η είδηση της αποχώρησής του αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η επιτυχία της ομάδας και η κυριαρχία της στην Premier League τα τελευταία χρόνια οφείλεται στους ζάπλουτους ιδιοκτήτες και όχι στα –ικανά κατά τα άλλα– στελέχη. Αλλωστε στο «Ετιχαντ», παρά την πρώτη κρυάδα, εμφανίζονταν πεπεισμένοι ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα, παρά την «αποστασία» του Μπεράντα. Oπως, άλλωστε, διέρρεαν, η επιτυχία τους έχει στηριχθεί σε πολύ περισσότερα από ένα μόνο στελέχη και δεν υπάρχει καμία αίσθηση πανικού από την αδυναμία να καλύψουν το κενό που αφήνει ο Μπεράντα.

Εδώ όμως υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά»… Πάνω από τη Σίτι εδώ και καιρό υπάρχει το απειλητικό σύννεφο των 115 κατηγοριών της Premier League για παραβάσεις των οικονομικών κανονισμών σε εννέα σεζόν. Αν και μέχρι στιγμής αγωνιστικά η ομάδα δεν έχει επηρεαστεί από αυτό, η αποχώρηση του Μπεράντα ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά αρνητικών γεγονότων που εντείνουν την αίσθηση ανησυχίας.

Μάλιστα οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στη Σίτι καλύπτουν την περίοδο από το 2009 έως το 2018, τα δύο τελευταία χρόνια της οποίας ο Μπεράντα είχε τον ρόλο του chief operating officer, μια ανώτερη θέση στον σύλλογο, αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία υπόνοια ότι ο εμπλέκεται σε οποιοδήποτε πιθανό αδίκημα.

Μεταγραφή στελεχών

Η μετακίνηση στελεχών στους αγγλικούς συλλόγους δεν είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Το πιο τρανό παράδειγμα μέχρι και σήμερα ήταν η «μεταγραφή» του Πίτερ Κένιον, που από διευθύνων σύμβουλος της Γιουνάιτεντ από το 2000 έως το 2003 μετακινήθηκε στον ίδιο ρόλο στην Τσέλσι, όντας επικεφαλής σε μια περίοδο κυριαρχίας του συλλόγου του δυτικού Λονδίνου υπό τον Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Oσον αφορά τους παίκτες, κάποτε ήταν αρκετά συνηθισμένο για τους παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να καταλήγουν στη Σίτι αργότερα στην καριέρα τους, όταν υπήρχε μεγάλο χάσμα μεταξύ των συλλόγων.

Ωστόσο, τώρα που οι δύο είναι σκληροί αντίπαλοι και η Σίτι έχει ξεπεράσει τη Γιουνάιτεντ σε τρόπαια τα τελευταία χρόνια, αυτό έχει γίνει πολύ σπάνιο. Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι ο Αργεντινός επιθετικός Κάρλος Τέβες, ο οποίος έπαιξε στη Γιουνάιτεντ μεταξύ 2007 και 2009 προτού υπογράψει εντυπωσιακά στη Σίτι, βοηθώντας την να κατακτήσει τον πρώτο της τίτλο στην Premier League το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή