Γιόνι Οτο: Ενας ταύρος προς τον ΠΑΟΚ

Γιόνι Οτο: Ενας ταύρος προς τον ΠΑΟΚ

Μια μεταγραφή που λογικά δεν θα γινόταν ποτέ εάν ο εκρηκτικός χαρακτήρας του δεν τον έσπρωχνε με συνοπτικές διαδικασίες προς την πόρτα της εξόδου της Γουλβς

6' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καριέρα του ήταν πάντα ένα μικρός γλωσσοδέτης. Σε κάποιες ομάδες του, η φανέλα έγραφε το όνομα Jonny, σε άλλες Jony, αλλού Joni. Μέχρι που ο ίδιος διάλεξε το επώνυμο της μητέρας του με τις γερμανικές ρίζες και όσοι τον γνωρίζουν από τότε, συνήθισαν να τον φωνάζουν Οτο.

Οι παλιότεροι επιμένουν στο Τζόνι, αλλά εδώ στην Ελλάδα μάλλον θα κερδίσει το Γιόνι, αφού από τις πρώτες φορές που γράφτηκε το όνομά του στο ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ, η ελληνική εκφορά του ονόματός του κατευθύνθηκε μονοκονδυλιά προς το Γιόνι Οτο.

Οπως και να ’χει, σημασία δεν έχει τόσο πολύ το πώς θα συστηθεί στους οπαδούς του ΠΑΟΚ ο Ισπανός μπακ, όσο το πώς θα τον θυμούνται όταν θα έλθει εκείνη η αναπόφευκτη στιγμή του αποχαιρετισμού. Θα πετύχει στην ομάδα της Θεσσαλονίκης; Θα καταφέρει να πάρει τη φανέλα σπίτι του και να δώσει λύσεις σε μια θέση που ο επίδοξος πρωταθλητής ψάχνει για κάτι καλύτερο;

Οι απαντήσεις θα δοθούν μέσα στο γήπεδο κι αν είναι πειστικές, ίσως σύντομα ο Jonny, Jony, Joni, Oto ή όπως αλλιώς τον φωνάζει κανείς, μπορεί να ακούει μόνο στο όνομα… Γιάννης!

Ο Γιόνι Οτο δεν θεωρείται ακόμα παίκτης του ΠΑΟΚ. Εχει συμφωνήσει σε όλα μαζί του, αλλά δεν είναι ελεύθερος για να έχει αυτός τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τη συνέχεια της καριέρας του.

Τον δεσμεύει το συμβόλαιό του (μέχρι το καλοκαίρι του 2025) με τη Γουλβς και απαιτείται να βρεθεί η άκρη με την αγγλική ομάδα ώστε να εκπληρωθεί ίσως το πιο μεγάλο «θέλω» του Ραζβάν Λουτσέσκου στο μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου.

Οι συζητήσεις του με τους «λύκους» πάνε καλά μέχρι στιγμής και κατά τα φαινόμενα θα ρυθμιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για να κλείσει θετικά για όλες τις πλευρές το θέμα της μεταγραφής του, με πιθανότερο σενάριο να εισπράξει μια καλή αποζημίωση και να μείνει από τώρα ελεύθερος.

Αυτή η μεταγραφή λογικά δεν θα γινόταν ποτέ εάν ο εκρηκτικός χαρακτήρας του Γιόνι Οτο δεν τον έσπρωχνε με συνοπτικές διαδικασίες προς την πόρτα της εξόδου από τη Γουλβς. Από ταλέντο άλλο τίποτα.

Σε ηλικία μόλις 29 ετών και με σχεδόν 300 επίσημα παιχνίδια στη Λα Λίγκα και στην Πρέμιερ Λιγκ, η ταπεινή Σούπερ Λιγκ δεν θα ήταν υπό φυσιολογικές συνθήκες μια από τις επιλογές του.

Ως Ισπανός, όμως, μοιάζει με μαινόμενο ταύρο όταν βρεθεί μπροστά σε κάτι που του θυμίζει το κόκκινο πανί. Ενώ τον Ιανουάριο του 2019 η Γουλβς άπλωσε στα πόδια του 21 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από την Ατλέτικο Μαδρίτης, τα περισσότερα χρήματα που είχε δώσει έως τότε στην ιστορία της για μεταγραφή (τώρα είναι στην 8η θέση), άρχισε να συνηθίζει στην ιδέα ότι όχι μόνο θα τον χάσει, αλλά θα χρειαστεί να τον αποζημιώσει και από πάνω για να λυθεί πρόωρα το παχυλό (ύψους 2 εκατ. ευρώ ετησίως) συμβόλαιό του!

Ο λόγος του διαζυγίου δεν είναι κατά βάση αγωνιστικός. Οι απανωτές εκρήξεις θυμού του Γιόνι Οτο τον άφησαν εδώ και σχεδόν δύο μήνες εκτός ομάδας, να γυμνάζεται με την Κ-21 του συλλόγου μέχρι να αποφασίσει η διοίκηση τι θα κάνει με την περίπτωσή του.

Το κατηγορητήριο πολύ βαρύ: έριξε στη διάρκεια της προπόνησης μια αγκωνιά στον Ταουάντα Τσιρέου, έναν νεαρό παίκτη των «λύκων», έφτυσε κατάμουτρα ένα μέλος του προπονητικού τιμ όταν πήγε να τους χωρίσει, ενώ έσπασε και μια τηλεόραση μαζί με ένα τραπέζι πριν φύγει εκτός εαυτού από το γήπεδο.

Οσο φλεγματικοί και αν είναι οι Αγγλοι, όσο και αν έβλεπαν μια μεγάλη επένδυσή τους να πηγαίνει στράφι, όλα αυτά ήταν πάρα πολλά για να τα προσπεράσουν αβασάνιστα και να του δώσουν συγχωροχάρτι.

Κάπου εκεί μπήκε στην ιστορία ο ΠΑΟΚ. Το όνομα του Γιόνι Οτο ήταν καιρό τώρα ψηλά στη λίστα του Ραζβάν Λουτσέσκου και για τα δύο άκρα της άμυνας, αλλά ο λογαριασμός ήταν πολύ τσουχτερός για να τον αντέξει μια ελληνική ομάδα έστω και αν είναι από το πάνω ράφι.

Επρεπε να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή και αυτή δεν ήλθε όταν έχασε τη θέση του ύστερα από δύο σχεδόν απανωτές ρήξεις χιαστού στο ίδιο πόδι, η πρώτη λίγο μετά τον Αύγουστο του 2020 όταν είχε παίξει με τον Ολυμπιακό μεταχρονολογημένα (ελέω Covid) στο Γιουρόπα Λιγκ και η δεύτερη τον Απρίλιο του 2021, σχεδόν με το που επέστρεψε στην αγωνιστική δράση και ενώ νωρίτερα είχε υπογράψει επέκταση του συμβολαίου του με τη Γουλβς.

Δύο τόσο σοβαρές εγχειρήσεις στο ίδιο πόδι σε λιγότερο από έναν χρόνο, μάλλον θα ήταν για τους περισσότερους παίκτες το τέλος της καριέρας τους στο πιο υψηλό επίπεδο. Για τον Γιόνι όμως δεν ήταν, έστω κι αν με την επιστροφή του στα γήπεδα δεν είναι ακόμα αυτός που ήταν πριν οδηγηθεί στο χειρουργείο. Ξεκίνησε ως βασικός, πέτυχε «το γκολ της χρονιάς» με τη Γουλβς στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά έχασε σταδιακά τη θέση του στη βασική ενδεκάδα και από τότε έχασε και το μυαλό του.

Γύρισε στην ομάδα τέλη Φλεβάρη του 2022, έπαιξε την επόμενη περίοδο 18 αγώνες στο πρωτάθλημα, αλλά άρχισε σταδιακά να μένει εκτός αρχικών επιλογών και να κάθεται στον πάγκο. «Ο,τι κάνουμε στη ζωή, αντανακλά στην αιωνιότητα» γράφει προφητικά ένα τατουάζ στο χέρι του και αυτή η αδυναμία του να διαχειριστεί με καθαρό μυαλό αυτήν την ανηφοριά στην καριέρα του, τον οδηγεί κατά πάσα πιθανότητα εκτός του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου.

Θα μπορούσε ο Γιόνι Οτο να επιστρέψει στην Ισπανία και τη Λα Λίγκα; Λογικά ναι, έχει πίσω ένα πλούσιο βιογραφικό που θα του άνοιγε εύκολα τις πόρτες σε αρκετές ομάδες της πατρίδας του, ιδιαίτερα στη Θέλτα που τον θέλει πώς και πώς. Και τότε γιατί επέλεξε τον ΠΑΟΚ;

Γιατί από την αρχή που εμφανίστηκε η ευκαιρία, ο «δικέφαλος του Βορρά» και ο Ραζβάν Λουτσέσκου τον προσέγγισαν με τέτοια θέρμη, που δεν άφησαν και τόσο πολύ χώρο για τους όποιους άλλους ενδιαφερόμενους.

Πολλές φορές ο τρόπος που δείχνει μια ομάδα το πόσο πολύ σε θέλει και το πόσο σημαντικό ρόλο σου ετοιμάζει, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από ένα πιο πλούσιο συμβόλαιο ή ένα πιο λαμπερό πρωτάθλημα. Εκεί ακριβώς πάτησε ο ΠΑΟΚ για να αποκτήσει από την αρχή προβάδισμα στην κούρσα για την υπογραφή του…

Και για του λόγου το αληθές, ένα σύντομο βιογραφικό μπορεί να πείσει τον οποιονδήποτε για την ποιότητα του Γιόνι Οτο. Δεν ήταν ούτε καν 18 χρονών όταν έπαιξε στη Λα Λίγκα με τη Θέλτα, με την οποία κατέγραψε συνολικά 221 εμφανίσεις, με 5 γκολ και 12 ασίστ στο ενεργητικό του. Μικρόσωμος και με χαμηλό κέντρο βάρος, ήταν ένας πολύ γρήγορος και εκρηκτικός πλάγιος μπακ που μπορούσε να παίζει με ευχέρεια και στις δύο πλευρές στα άκρα της άμυνας. Ηταν βασικός στην ομάδα της Ισπανίας που νίκησε την Εθνική μας (των Μπακασέτα, Κουρμπέλη, Μπουχαλάκη, Σταφυλλίδη, Καπίνο, Διούδη, Λυκογιάννη κ.λπ.) στον τελικό του Euro K-19 2012, έγινε βασικός στη Θέλτα το 2013 και το καλοκαίρι του 2018 πήρε μεταγραφή 7 εκατομμυρίων ευρώ στην Ατλέτικο Μαδρίτης, όπου περιέργως ο Ντιέγκο Σιμεόνε τον αγνόησε εντελώς και τον έδωσε τον επόμενο Γενάρη στη Γουλβς.

Εχοντας προλάβει να παίξει υπό τις οδηγίες του Λουίς Ενρίκε στη «μεγάλη» Εθνική Ισπανίας, οι «λύκοι» είδαν στο πρόσωπο του Γιόνι Οτο μια εξαιρετική ευκαιρία και τον αγόρασαν με τα σχεδόν τριπλάσια χρήματα απ’ όσα είχε δώσει η Ατλέτικο Μαδρίτης για να τον πάρει από τη Θέλτα, χωρίς να παίξει ούτε λεπτό με τη φανέλα της!

Τα δύο πρώτα χρόνια με τους «λύκους» στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν εξαιρετικά, μέχρι να έλθουν οι δύο απανωτές εγχειρήσεις που έβαλαν φρένο στην καριέρα του. Δεν τον έχουν πάρει τα χρόνια, όμως. Λίγο πριν κλείσει τα 30 του χρόνια, ο ΠΑΟΚ του προσφέρει την ευκαιρία για ένα restart στην καριέρα του. Τον θέλει πολύ και του το έχει δείξει με κάθε τρόπο.

Αν βρεθεί, όπως αναμένεται, σύντομα η χρυσή τομή και με τη Γουλβς, τότε ο Γιόνι Οτο θα επιχειρήσει να γίνει ο… Γιάννης Οτο, στα χνάρια που χάραξε ο Αντελίνιο Βιεϊρίνια, ο πιο αγαπημένος ποδοσφαιριστής της τωρινής γενιάς στα μάτια των οπαδών του ΠΑΟΚ!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή