Πεπ Γκουαρδιόλα: Κυνηγώντας την τελειότητα

Πεπ Γκουαρδιόλα: Κυνηγώντας την τελειότητα

Το ντοκιμαντέρ του BBC που προσπαθεί να περιγράψει το τι συμβαίνει στο ποδοσφαιρικό μυαλό του κορυφαίου προπονητή

5' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μερικά 24ωρα το BBC προέβαλε το ντοκιμαντέρ που ετοίμασε για τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Οι Αγγλοι χαρακτηρίζουν τον Καταλανό τεχνικό ως τον μεγαλύτερο και πιο επιδραστικό προπονητή που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στους πάγκους, και ίσως να μην έχουν άδικο, καθώς με την παρουσία του έχει καταφέρει να αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ιστορία του ποδοσφαίρου, με παρένθεση ίσως το χρονικό διάστημα που βρέθηκε στην Μπάγερν.

Στα τέσσερα χρόνια που καθοδήγησε την Μπαρτσελόνα κατέκτησε 14 τρόπαια, συμπεριλαμβανομένων τριών πρωταθλημάτων Ισπανίας, δύο Champions League και δύο Copa del Rey.

Στη Μάντσεστερ Σίτι έχει κατακτήσει πέντε τρόπαια της Premier League σε έξι χρόνια και την περασμένη σεζόν έγινε μόλις ο δεύτερος προπονητής στο αγγλικό ποδόσφαιρο, μετά τον σερ Αλεξ Φέργκιουσον, που πανηγύρισε το τρεμπλ, κερδίζοντας την Premier League, το FA Cup και το Champions League.

Ο τρόπος που παίζουν οι ομάδες του, η καθολική κατοχή της μπάλας, το «τίκι τάκα» στην Μπαρτσελόνα, τα συστήματα που «ξεθάβει» από το παρελθόν και τα προσαρμόζει στα σημερινά δεδομένα έχουν επηρεάσει πολλούς άλλους προπονητές, αλλά και τον τρόπο που παίζεται το ποδόσφαιρο πλέον σε όλη την Ευρώπη.

Με το «Chasing Perfection» το BBC προσπάθησε μέσα σε μόλις μία ώρα να μελετήσει έναν ποδοσφαιρικό ιδεαλιστή, μιλώντας με παίκτες όπως ο Πουγιόλ, ο Νόιερ, ο Λεβαντόφσκι και ο Ρόντρι. Μίλησαν επίσης μεταξύ άλλων ο διευθυντής ποδοσφαίρου της Μάντσεστερ Σίτι, Τσίκι Μπεγκιριστάιν , ο πρώην βοηθός προπονητή Ντομενέκ Τόρεντ, αλλά και αρκετοί δημοσιογράφοι.
Από όλη την έρευνα και την κουβέντα υπήρξαν τέσσερα σημεία που ξεχώρισαν και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και του ίδιου του Πεπ Γκουαρδιόλα.

1. Το ρίσκο της Μπαρτσελόνα

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να το φανταστεί κανείς τώρα, αλλά η απόφαση της Μπαρτσελόνα το 2008 να διορίσει ένα σχετικά αδοκίμαστο 37χρονο προπονητή αποτελούσε τότε ένα σημαντικό στοίχημα, όπως και ένα μεγάλο ρίσκο. Μέχρι τότε, ο Γκουαρδιόλα είχε μόλις ένα χρόνο εμπειρίας ως προπονητής στην τρίτη κατηγορία της Ισπανίας με την Μπαρτσελόνα Β.

Ο άλλος υποψήφιος για τη θέση ήταν ο Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος είχε κερδίσει πρόσφατα δύο τίτλους στην Premier League με την Τσέλσι, ενώ νωρίτερα είχε κατακτήσει το Champions League με την Πόρτο το 2004. Παρά το γεγονός ότι ο Πορτογάλος είχε περάσει από το «Καμπ Νου» ως βοηθός των Λουίς φαν Γκάαλ και σερ Μπόμπι Ρόμπσον στα τέλη της δεκαετίας του 1990, στην Μπάρτσα έκριναν ότι δεν ταίριαζε σε αυτό που αποκαλούν DNA της Μπαρτσελόνα. Στα χρόνια που ακολούθησαν η αντιπαλότητά τους ήταν χαρακτηριστική, με τον Καταλανό να έχει συνολικά απέναντι στον Μουρίνιο 12 νίκες, έξι ισοπαλίες και επτά ήττες.

2. Το τρικ με τον Μέσι που άλλαξε την Ιστορία

Υπό τον Φρανκ Ράικαρντ, ο Λιονέλ Μέσι είχε χρησιμοποιηθεί με κάποια επιτυχία ως νούμερο 10, αλλά και στη δεξιά πτέρυγα. Ωστόσο, ο Γκουαρδιόλα ήταν αυτός που αναμφισβήτητα ξεκλείδωσε τις δυνατότητες του οκτώ φορές νικητή της Χρυσής Μπάλας, όταν αποφάσισε να τον χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά ως «ψευδοεννιάρι» σε έναν αγώνα εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης τον Μάιο του 2009.

«Ο Πεπ παρακολουθούσε τα παιχνίδια της Ρεάλ Μαδρίτης και συνειδητοποίησε ότι όταν οι μεσοεπιθετικοί πίεζαν τους μεσοεπιθετικούς της άλλης ομάδας, οι κεντρικοί αμυντικοί έμεναν πίσω, ανοίγοντας έτσι ένα χώρο περίπου 30 μέτρων», λέει στο ντοκιμαντέρ ο ταμίας της Μπαρτσελόνα, Χαβιέρ Σαλάι Μάρτιν, εξηγώντας ότι ο Γκουαρδιόλα κάλεσε αργά το βράδυ στο γραφείο του τον Αργεντινό για να του πει πού να παίξει. «Οχι ακριβώς σε ρόλο σέντερ φορ, αλλά στο κενό αυτό με τα 30 μέτρα για να τρέξει», ιστορία την οποία έχει επιβεβαιώσει και ο ίδιος ο Μέσι.

Ο πρώην βοηθός προπονητή Ντομενέκ Τόρεντ θυμάται ότι αναρωτιόταν «γιατί, στο καλό, το αφεντικό ήθελε να μπερδέψει τα πράγματα σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι». Ομως η έμπνευση του Γκουαρδιόλα σε συνδυασμό με το ταλέντο του Μέσι οδήγησαν την Μπάρτσα σε μια ιστορική νίκη με 6-2 μέσα στο «Μπερναμπέου», με τον Αργεντικό να σκοράρει δύο φορές.

Το ματς αυτό ουσιαστικά σφράγισε την κατάκτηση του τίτλου από τους Καταλανούς, που ολοκλήρωσαν τη σεζόν με άλλα δύο τρόπαια, το Κύπελλο και το Champions League. Ηταν η ημέρα που για πολλούς άλλαξε η Ιστορία του ποδοσφαίρου, η Ιστορία της Μπαρτσελόνα και η Ιστορία του Μέσι.

3. Το λάθος στην Μπάγερν

Τον Απρίλιο του 2014, έχοντας αναλάβει την Μπάγερν, ο Γκουαρδιόλα βρέθηκε απέναντι στους παλιούς του αντιπάλους, τη Ρεάλ, στον ημιτελικό του Champions League. Οι πρωταθλητές Γερμανίας είχαν κατακτήσει το τρόπαιο την προηγούμενη χρονιά, υπό τον Γιουπ Χάινκες, και υπήρχε πίεση στον Καταλανό να επαναλάβει την επιτυχία. Αλλωστε για αυτό είχε προσληφθεί… Στο πρώτο ματς στη Μαδρίτη η Μπάγερν κυριάρχησε στην κατοχή της μπάλας, αλλά έχασε με 1-0.
Στο ντοκιμαντέρ, ο αρχηγός των Βαυαρών, Μάνουελ Νόιερ, αποκαλύπτει ότι ο Γκουαρδιόλα είχε μια πρωτοφανή για αυτόν ανασφάλεια για το πώς θα έπρεπε να προσεγγίσει το δεύτερο ματς και έτσι αποφάσισε να βολιδοσκοπήσει τις σκέψεις των παικτών του.

Ο Νόιερ πιστεύει ότι ο ίδιος και οι συμπαίκτες του δεν έπρεπε να πείσουν τον Γκουαρδιόλα να παρεκκλίνει από τις αρχές του. Οι παίκτες τον πίεσαν να παίξει επιθετικά και τελικά γνώρισε βαριά ήττα με 4-0.

Πεπ Γκουαρδιόλα: Κυνηγώντας την τελειότητα-1
Φωτ.: AP Photo/Manu Fernandez

«Ξεφύγαμε από τη φιλοσοφία που είχαμε όλη τη χρονιά», λέει ο Νόιερ. «Μετά συνειδητοποιήσαμε ότι δεν έπρεπε να το κάνουμε. Δεν άκουσε τον εαυτό του, και αυτό ήταν κάτι που τελικά οδήγησε στον αποκλεισμό, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να βρεθούμε για δεύτερη σερί χρονιά στον τελικό της διοργάνωσης».

Για τον Πεπ αυτό ήταν ένα σημείο καμπής, καθώς αποφάσισε ότι στο εξής θα εμπιστευόταν τις δικές του ποδοσφαιρικές ιδέες.

4. Ο Ρόντρι και οι δύο τελικοί

Το 2021, ο Γκουαρδιόλα οδήγησε τη Μάντσεστερ Σίτι στον πρώτο τελικό Champions League της ιστορίας της με αντίπαλο την Τσέλσι. Παράλληλα και ο ίδιος είχε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τροπαίου για δέκα χρόνια, καθώς η τελευταία φορά ήταν το 2011 με την Μπαρτσελόνα. Ο Καταλανός πήρε μια αρκετά περίεργη απόφαση, καθώς άφησε εκτός ενδεκάδας και τους δύο ανασταλτικούς μέσους, τον Ρόντρι και τον Φερναντίνιο. Ο Ρόντρι αποκαλύπτει στο ντοκιμαντέρ ότι ο προπονητής του «δεν εξήγησε γιατί έμεινε εκτός, λέγοντας ότι είχε ήδη αποφασίσει την ενδεκάδα του δύο ή τρεις ημέρες πριν από τον τελικό». Οι Λονδρέζοι νίκησαν τελικά με 1-0 χάρη στο γκολ του Κάι Χάβερτζ, με τους επικριτές του Γκουαρδιόλα να αναφέρουν ότι ο Καταλανός «πνίγηκε μέσα στις ιδέες του και την τακτική του».

Αντίθετη άποψη έχει πάντως ο Ιλκάι Γκουντογκάν, που υπερασπίστηκε τον προπονητή του: «Ηταν πάντα έτσι», λέει ο Γερμανός και προσθέτει: «Δεν νομίζω ότι ήταν κάτι που έκανε ειδικά για το Champions League ή τα μεγάλα παιχνίδια. Πάντα έψαχνε τον τρόπο να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο, όποιος και αν ήταν αυτός και σε οποιαδήποτε διοργάνωση».

Το 2023, η Σίτι έφτασε σε έναν ακόμη τελικό του Champions League. Ο Ρόντρι έπαιξε αυτή τη φορά. Σκόραρε το μοναδικό γκολ του αγώνα και χάρισε στους «πολίτες» τον πολυπόθητο τίτλο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή