Γιούργκεν Κλοπ: Ο φιλόσοφος του ποδοσφαίρου που μεταμόρφωσε τη Λίβερπουλ

Γιούργκεν Κλοπ: Ο φιλόσοφος του ποδοσφαίρου που μεταμόρφωσε τη Λίβερπουλ

Η ζωή ποτέ δεν είναι τέλεια και η λάμψη του ποδοσφαίρου μπορεί να είναι παροδική. Ο Γερμανός προπονητής έχτισε έναν μύθο και αποχωρεί από τη Λίβερπουλ ως… θρύλος

8' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιούργκεν Κλοπ ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα του στη Μάιντς το 2001, την ομάδα που είχε υπηρετήσει για πολλά χρόνια ως ποδοσφαιριστής.

Ο 38χρονος μάνατζερ από τον Μέλανα Δρυμό, το «σκοτεινό« δάσος της Γερμανίας, έκλεινε τις συμφωνίες μόνος του, χωρίς μεσάζοντες. Είχε μόνο έναν δικηγόρο – δεν είχε ατζέντη καθώς δεν θεωρούσε τον εαυτό του αρκετά σημαντικό. Φορούσε πάντα τζιν και μπλούζα με κουκούλα. Γενικά δεν έμοιαζε με τυπικό προπονητή ποδοσφαίρου. 

Το 2008 ανέλαβε την Μπορούσια Ντόρτμουντ, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2011, το νταμπλ το 2012 και την οδήγησε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, στον οποίο ηττήθηκε από την Μπάγερν.

Το 2018 βρέθηκε στον πάγκο της παραπαίουσας Λίβερπουλ.

Επειτα από 18 χρόνια δεν άλλαξε τίποτα στον χαρακτήρα του και στο ντύσιμό του. Κατάφερε όμως να αλλάξει τη μοίρα ενός εκ των πιο ιστορικών συλλόγων του πλανήτη.

Η ανακοίνωση της αποχώρησής του από τη Λίβερπουλ συγκλόνισε τους οπαδούς της, που είδαν στο πρόσωπό του τον άνθρωπο που έβαλε ξανά την ομάδα στο χάρτη των κορυφαίων.

Ο Κλοπ έδωσε πνοή στους Reds, όμως… ξέμεινε -όπως δήλωσε- από ενέργεια, αφού για οκτώ και πλέον χρόνια έδωσε τα πάντα για τον σύλλογο του «Μερσεϊσάιντ».

Ετσι άρχισαν όλα…

Το ραντεβού με τον ισχυρό άνδρα της Λίβερπουλ, Μάικ Γκόρντον, δόθηκε στο Μανχάταν. Ο Κλοπ έλεγε σε όλους στο Μόναχο πως πήγαινε στη Νέα Υόρκη για διακοπές και να παρακολουθήσει αγώνες του ΝΒΑ, παρά το γεγονός πως το πρωτάθλημα δεν είχε αρχίσει ακόμα.

Οι δυο τους «έδεσαν». Φιλελεύθερα πνεύματα, μίλησαν αρκετά, ο Γερμανός άκουγε προσεκτικά και έπειτα απαντούσε. Ο φόβος του Γκόρντον για την έντονη προσωπικότητα του Κλοπ εξαφανίστηκε.

Ο Κλοπ μίλησε ανοιχτά, αποθέωσε τη δομή, έθιξε το θέμα των τραυματισμών και ανέλυσε το πλάνο για το πώς ο σύλλογος θα κάνει το τεράστιο βήμα. «Δεν κάνεις μόνο για τη Λίβερπουλ, θα σου έδινα τα κλειδιά για όποια επιχείρηση έχω», του είπε ο ισχυρός άνδρας των Reds και κάπως έτσι άρχισαν όλα…

Η βόλτα, ύστερα, στο Central Park, στα Strawberry Fields και στο ιστορικό κτίριο «The Dakota» ήταν η πιο… ανέμελη της ζωής του. Αυτό που δεν είχε μάθει ο Κλοπ, είναι πως την προηγούμενη μέρα ο Κάρλο Αντσελότι είχε ραντεβού με τον σύλλογο. 

Το πρώτο πράγμα που ζήτησε ήταν… καφετιέρα

Oσοι γνωρίζουν τον Κλοπ ξέρουν καλά πως δεν λειτουργεί, αν το πρωί δεν πιει εσπρέσο με τη συνοδεία ενός τσιγάρου. Σκεφτείτε λοιπόν την αντίδρασή του, όταν η καφετιέρα στο προπονητικό κέντρο δεν τον… κέρδισε.

«Πρέπει να αγοράσουμε νέα καφετιέρα» τόνισε και άρχισε να γελά με τους υπαλλήλους και τους υπεύθυνους ακαδημιών.

Στην πρώτη γνωριμία με τους ανθρώπους της ομάδας, τους ζητούσε να φωνάξουν δυνατά τον ρόλο τους, ενώ απαίτησε από κάθε παίκτη να μάθει τα ονόματα των υπαλλήλων.

Οι προπονήσεις ήταν ο καθρέπτης, ζητούσε τα πάντα από τους ποδοσφαιριστές του και ήθελε το καλύτερο γι’ αυτούς. Μάλιστα, είχε παραπονεθεί για τη… δερμάτινη επένδυση κάποιων μηχανημάτων, επειδή δεν απορροφούσε τον ιδρώτα των παικτών.

Η πρώτη δύσκολη σεζόν

Την πρώτη σεζόν του Κλοπ η Λίβερπουλ τερμάτισε στην 8η θέση, από τις χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών.

Παρ’ όλα αυτά, όταν ανέλαβε η ομάδα ήταν στη 10η θέση, οπότε ήταν μια… μικρή βελτίωση. Δεν υπήρξε η παραμικρή κριτική, άλλωστε η διοίκηση ήξερε πως η προσπάθεια ανοικοδόμησης απαιτούσε σκληρή δουλειά. Η ομάδα έφτασε στον τελικό του League Cup και του Europa League, όμως δεν πήρε κανένα τρόπαιο.

Μετά την ήττα από τη Σεβίλλη, ο Κλοπ πήρε το μικρόφωνο και είπε: «Αυτή ήταν μόνο η αρχή».

Ο Γερμανός ήθελε οι οπαδοί να εμπιστευθούν ξανά την ομάδα. Πίστευε ότι αν μπορούσε να εκμεταλλευθεί το πάθος της κερκίδας, η θεωρία για έναν 12ο παίκτη θα αποδεικνυόταν ακριβής και όχι… θολή ιδέα. Πρώτα, όμως, έπρεπε η ομάδα να μπει στον σωστό δρόμο.

Αλλαγές σε όλα τα επίπεδα

Μανέ, Μάτιπ, Βαϊνάλντουμ ήρθαν στην ομάδα, καλές μεταγραφές, όχι όμως εκείνες που εντυπωσίασαν την Ευρώπη. Ο ίδιος είχε διαφορετική άποψη…

Εγιναν αλλαγές και εντός της ομάδας. Η διατροφολόγος Μόνα Νέμερ πήρε μεταγραφή από την Μπάγερν, έβαλε χυμούς στα αποδυτήρια και έκοψε τα γλυκά στο ημίχρονο. Ο νέος υπεύθυνος φυσικής κατάστασης, Αντρέας Κορνμάγιερ συμπεριφερόταν σαν λοχίας στον στρατό.

Γιούργκεν Κλοπ: Ο φιλόσοφος του ποδοσφαίρου που μεταμόρφωσε τη Λίβερπουλ-1

Εδεσε με όλους, άλλαξε τα πάντα

Αν και ο Κλοπ φορούσε τζιν και Converse και ο Γκόρντον κοστούμι, οι δυο τους έδεσαν άμεσα και σε οκτώ μήνες ο Κλοπ είχε νέο συμβόλαιο. Ο Γερμανός άκουγε και εμπιστευόταν τους συνεργάτες του, όπως ακριβώς συνέβη και με την περίπτωση του Μο Σαλάχ.

Ο Ανρί έβγαινε στις εκπομπές και τόνιζε πως ο Αιγύπτιος ήταν υπερεκτιμημένος για τα 40 εκατ. λίρες που ζητούσε η Ρόμα. Ο Κλοπ ήθελε τον Μπραντ της Λεβερκούζεν, ωστόσο εμπιστεύθηκε τον αθλητικό διευθυντή, Εντουαρντς και πήρε τον Σαλάχ στην ομάδα. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

Ο Κλοπ εμπιστευόταν τη δομή, τους ανθρώπους που ήταν υπεύθυνοι για τις μεταγραφές, κάτι που για χρόνια δεν γινόταν στη Λίβερπουλ. Για πολλούς, ήταν αναζωογονητικό να τον ακούνε να επαινεί ανοιχτά τον Εντουαρντς, τον Ντέιβ Φάλοους (τον επικεφαλής των ακαδημιών) και τον Μπάρι Χάντερ (αρχισκάουτερ).

Ποιος θα ξεχάσει το σίριαλ με τον Κουτίνιο… Ο Βραζιλιάνος άδειασε σύλλογο και Κλοπ, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της παραμονής του.

Είπε πως θέλει να παίξει απεγνωσμένα στην Μπαρτσελόνα. Ο Γερμανός το χειρίστηκε άψογα, έβαλε πάνω από τον εγωισμό του το καλό της ομάδας, τον εκτόξευσε κι ένα εξάμηνο αργότερα τον πούλησε.

Η σεζόν 2017-18 έκλεισε με παρουσία σε τελικό Champions League έπειτα από 11 χρόνια, αλλά και παρουσία στην τετράδα της Premier League για πρώτη φορά έπειτα το 2009. Δεν τα κατάφεραν απλά οι «Κόκκινοι» χωρίς τον Κουτίνιο, είχαν κάνει τεράστιο άλμα. Aλλωστε, ο Βραζιλιάνος άφησε τεράστια προίκα 142 εκατ. λιρών.

Ο Κλοπ είδε την ευκαιρία με τη φυγή του, έδωσε στους παίκτες κίνητρα και η ομάδα εκτοξεύθηκε. Η Λίβερπουλ πέτυχε 135 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, κάτι που μόλις μια φορά είχε συμβεί στο παρελθόν.

Η τριπλέτα Σαλάχ, Φιρμίνο και Μανέ συνέβαλε με 91 τέρματα και έγινε η πιο hot της Ευρώπης. «Σας έχουμε αγοράσει για πέντε χρόνια και όχι για πέντε μήνες» έλεγε σε παίκτες με κακό ξεκίνημα και τους κέρδιζε!

Είπαμε, ο Γερμανός είδε μια τεράστια επιχειρηματική ευκαιρία και την εκμεταλλεύθηκε. Εφερε στην ομάδα τον Βίρτζιλ Φαν Ντάικ και έκανε την άμυνά του απροσπέλαστη.

Ακόμα και σε βραδιές όπως ο χαμένος τελικός στο Κίεβο, ο Κλοπ είχε τις απαντήσεις. Υπερασπίστηκε τους παίκτες του, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Ράμος «βάναυσο παλαιστή» και να στηρίξει τον Κάριους.

Γιούργκεν Κλοπ: Ο φιλόσοφος του ποδοσφαίρου που μεταμόρφωσε τη Λίβερπουλ-2

Κλοπ, ο άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα της Λίβερπουλ

Ο Γιούργεν Κλοπ είναι καινοτόμος. Είναι ηγέτης που δεν ντρέπεται να πει ότι δεν τα ξέρει όλα και είναι πρόθυμος να ακούσει τους ανθρώπους που έχουν τη γνώση για να προχωρήσουν τον σύλλογο.

Αυτό είναι ο Γερμανός, ο άνθρωπος που παίρνει το 100% από τους παίκτες του. Αυτό συνέβη και στη χρονιά που επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης.

Αλήθεια, πόσες φορές να κάνει μια ομάδα την ανατροπή κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Να χάσει ο Μέσι με 4-0;

Ο ίδιος παραμονές του ημιτελικού του Champions League αποκαλούσε τους παίκτες του «f@#@# mentality monsters», με τον Αρνολντ να τονίζει: «Αυτό το πνεύμα και η ενότητα είναι έργο του Κλοπ».

Η Λίβερπουλ κέρδισε την Τότεναμ στον τελικό και έχασε το πρωτάθλημα για ένα βαθμό, παρά το ρεκόρ συλλογής πόντων.

Ολα είχαν μπει στον δρόμο τους. Η σεζόν 2019-20 ήταν κόκκινη, αφού η Λίβερπουλ με κεκτημένη ταχύτητα νίκησε και τα… άδεια γήπεδα λόγω κορωνοϊού.

Ο Κλοπ είναι μεγάλος ψυχολόγος. Αυτός που ακούει, βελτιώνεται και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο του λάθους. Ξέρει τον τρόπο να δημιουργεί μια κατάσταση, όπου όλοι αισθάνονται σημαντικοί και απολαμβάνουν τη δουλειά τους.

Σέβεται, τον σέβονται και γνωρίζει πώς πρέπει να είναι η ζωή του!

Υπάρχουν πάντα εξηγήσεις και απαντήσεις για τον Κλοπ, ο οποίος ποτέ δεν κρύφτηκε! Αλλωστε, όπως λέει και ο ίδιος: «Υπάρχει πάντα το επόμενο παιχνίδι για να το κάνετε σωστά».

Ενας βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος

Ο Κλοπ ξέρει να χρησιμοποιεί την προσωπική επαφή. Την επικοινωνία με το χιούμορ του για να βοηθάει τους παίκτες του.

Αυτά τα στοιχεία τα δείχνει και στις συνεντεύξεις του. Είναι ένας βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος με υψηλό δείκτη ευφυΐας και χιούμορ. Οταν μιλάει για τους παίκτες του είναι σαν πατέρας με τους γιους του.

«Είμαι κάτι σαν θετός πατέρας. Κοιτάξτε, είμαι ένας απόλυτα φυσιολογικός άνθρωπος αλλά κάποιες φορές πρέπει να γίνω φίλος με τους παίκτες. Αλλες φορές να γίνω δάσκαλος. Δεν είναι τόσο δύσκολο να βρεις φορές να είσαι φίλος τους και άλλες να είσαι Βορειοκορεάτης δικτάτορας», είχε τονίσει.

Το μεγάλο του όπλο είναι οι κανόνες. Ποτέ δεν θα γίνει συζήτηση ή… διαπραγμάτευση το πόση προπόνηση θα κάνει. Αν δεν έχει λύση θα προσπαθήσει να τη βρει. Στο γήπεδο αυτό αποδίδει. Το ποδόσφαιρο χωρίς διασκέδαση δεν είναι το ίδιο καλό.

«Κανένας δικός μου άνθρωπος δεν πίστευε πως θα τα κατάφερνα. Πώς λοιπόν εγώ να στεναχωριέμαι περισσότερο απ’ όσο αξίζει για το ποδόσφαιρο ή πολύ περισσότερο για την απώλεια ενός παίκτη;» λέει ο ίδιος και οι αριθμοί υποκλίνονται.

Ο Γερμανός κέρδισε ένα πρωτάθλημα, ένα κύπελλο, ένα League Cup, ένα Champions League (δυο φορές ήταν φιναλίστ και μια στο Europa League), ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, ένα παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων.

Τα ρεκόρ του

⇒ Ο Κλοπ έχει τον υψηλότερο συντελεστή νικών από κάθε άλλον τεχνικό στην ιστορία της Λίβερπουλ σε όλες τις διοργανώσεις. Είναι ποσοστό στο 60,7% σε 50+ παιχνίδια και είναι ο μόνος που έχει κατάκτηση σε κάθε επίπεδο, με ευρωπαϊκό Κύπελλο, FA Cup και League Cup.


Μεταξύ Φεβρουαρίου 2019 και Ιουλίου 2020 ο Κλοπ είχε 24 σερί νίκες για τη Λίβερπουλ στο Ανφιλντ. Το πιο μεγάλο σερί στην ιστορία στην τοπ κατηγορία της Αγγλίας.


⇒ Τα πέντε πιο μεγάλα σερί νικών από προπονητές στην Premier:

18 – Κλοπ (Οκτώβριος του 2019 με Φεβρουάριο του 2020)
18 – Γκουαρδιόλα (Αύγουστος με Δεκέμβριο 2017)
17 – Κλοπ (Μάρτιος με Οκτώβριο του 2019)
15 – Γκουαρδιόλα (Φεβρουάριος με Αύγουστο του 2019)
15 – Γκουαρδιόλα (Δεκέμβρης 2020 με Μάρτιο του 2021)


⇒  Οι επιδόσεις του Κλοπ στη Λίβερπουλ

  • 466 παρουσίες στον πάγκο
  • 283 νίκες
  • 105 ισοπαλίες
  • 78 ήττες
  • 60,7% ποσοστό νικών

  • ⇒ Η τοπ τετράδα στην Premier από το πρώτο ματς του Κλοπ στον θεσμό και μετά (17 Οκτωβρίου του 2015):

    716 πόντοι – Μάνστεστερ Σίτι

  • 671 πόντοι – Λίβερπουλ
  • 583 – Τότεναμ
  • 576 – Αρσεναλ

⇒ 148 πόντοι. Από το πρώτο ματς του Κλοπ στη Λίβερπουλ τον Οκτώβριο του 2015 και μετά, η Λίβερπουλ έχει κερδίσει περισσότερους πόντους από κάθε άλλη ομάδα στα τοπ 5 πρωταθλήματα της Ευρώπης.


⇒ 7-0 και 5-0: Ο Κλοπ πέτυχε την πιο μεγάλη νίκη επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εντός έδρας (7-0 τον Μάρτιο του 2023) αλλά και την πιο μεγάλη νίκη στο Ολντ Τράφορντ με 5-0 τον Οκτώβριο του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή