Στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τα δικά της κλιματιστικά η Ελλάδα

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τα δικά της κλιματιστικά η Ελλάδα

Η «Κ» αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο μια πρωτοφανούς υπόθεσης

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με φορητά κλιματιστικά θα ταξιδέψει από την Ελλάδα στο Παρίσι η ολυμπιακή αποστολή της χώρας μας. Οι οικοδεσπότες της 33ης διοργάνωσης επέλεξαν για περιβαλλοντικούς λόγους να μην τοποθετήσουν μηχανήματα ψύξης στα δωμάτια των αθλητών αλλά οι προβλέψεις για υψηλές θερμοκρασίες χτύπησαν… καμπανάκι στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα αγοράσει ή θα ζητήσει από χορηγό της έναν αριθμό κλιματιστικών που θα καλύπτει τις ανάγκες της αποστολής.

«Σέβομαι την άνεση των αθλητών αλλά σκέφτομαι περισσότερο την επιβίωση της ανθρωπότητας», είχε δηλώσει πριν από λίγους μήνες η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό και είχε προτρέψει τους αθλητές να ανακαλύψουν τα «πλεονεκτήματα» του «φυσικού κλιματισμού».

Η δήλωση της «οικοδέσποινας» των Ολυμπιακών Αγώνων είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στις ολυμπιακές επιτροπές, με κάποιες εξ αυτών να απειλήσουν ότι δεν θα αφήσουν τους αθλητές τους να μείνουν σε «ζεστά δωμάτια» και θα αποχωρήσουν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο βρίσκεται κοντά στον Σηκουάνα στη βόρεια πλευρά του Παρισιού, έχει σχεδιαστεί με πυλώνες την οικολογία και τη βιωσιμότητα. Η θερμοκρασία στα δωμάτια αναμένεται να είναι έξι βαθμούς λιγότερη σε σχέση με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος αλλά εάν το θερμόμετρο δείξει 40ο C αυτό δεν θα επαρκεί.

Μία από τις πρώτες ολυμπιακές επιτροπές που πήραν μέτρα ήταν η ελληνική. Ήδη, εκπρόσωποι της ΕΟΕ έχουν μεταβεί τρεις φορές στο Παρίσι προκειμένου να ελέγξουν τους χώρους που θα παραχωρηθούν στην αποστολή και τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε οι αθλητές και οι αθλήτριές μας να έχουν άριστες συνθήκες διαμονής.

350 ευρώ για ενοικίαση!

Σύμφωνα με τους διοργανωτές όποιος επιθυμεί να ενοικιάσει κλιματιστικό θα πρέπει να καταβάλει 350 ευρώ όταν η αγορά του στοιχίζει 250 ευρώ. «Εμείς θα αγοράσουμε ή θα βρούμε από τους χορηγούς μας. Θέλουμε οι αθλητές και οι αθλήτριές μας να αγωνιστούν με τις καλύτερες συνθήκες. Δεν φειδόμαστε έξοδα όταν πρόκειται για τους αθλητές μας. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να διεκδικήσουν απερίσπαστοι το όνειρό τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος στην «Κ».

Ο κ. Καπράλος αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού εξέφρασε την ελπίδα του ότι η χώρα μας θα έχει μία από τις μεγαλύτερες αποστολές των τελευταίων ετών.

«Ήδη έχουν προκριθεί η ανδρική και η γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα διεκδικήσει την πρόκριση και το ομαδικό της συγχρονισμένης. Τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα ένα από τα προολυμπιακά τουρνουά μπάσκετ. Θα πάρει μέρος η εθνική μας κι εφόσον καταφέρει να κατακτήσει την πρώτη θέση θα εξασφαλίσει και την πρόκριση. Επίσης, στην διεκδίκηση μίας θέσης για το Παρίσι βρίσκεται και το ανσάμπλ. Ελπίζουμε ότι από το παγκόσμιο υγρού στίβου που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Κατάρ θα πάρουν «ολυμπιακά εισιτήρια» και πολλοί κολυμβητές ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα διεκδικήσουν προκρίσεις και αθλητές μας από άλλα αθλήματα».

Καύσωνας απειλεί 

Και μπορεί η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να έχει μεριμνήσει για τους εκπροσώπους μας όμως οι προβλέψεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, σε ότι αφορά τη θερμοκρασία, δεν είναι ευοίωνες. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 35ο C και, μάλιστα, έχουν ενημερώσεις και την Οργανωτική Επιτροπή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η «Πόλη του Φωτός» ενδέχεται να ζήσει ένα καλοκαίρι πιο θερμό από αυτό του 2003. Εκείνη τη χρονιά οι θερμοκρασίες για εννέα ημέρες υπερέβησαν τους 35ο C με αποτέλεσμα, σύμφωνα με κρατική μελέτη που δημοσιοποιήθηκε το 2007, να υπάρξουν 19.490 νεκροί σε όλη τη Γαλλία. Οι προβλέψεις τον επιστημόνων αναφέρουν ότι το εφετινό καλοκαίρι θα είναι πιο ζεστό από αυτό του 2003 κατά 4ο C.

Αυτές οι προβλέψεις ενδέχεται να οδηγήσουν τους διοργανωτές σε αλλαγές προγράμματος των αθλημάτων που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν σε ανοικτούς χώρους. Κάτι ανάλογο είχε πραγματοποιηθεί και στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, στους οποίους έχουν καταγραφεί οι υψηλότερες θερμοκρασίες από το 1952 που υπάρχουν στατιστικά μέχρι σήμερα.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT