Ενα ερώτημα που ποτέ δεν θα απαντηθεί

Ενα ερώτημα που ποτέ δεν θα απαντηθεί

Ο τετραετής αποκλεισμός του Πολ Πογκμπά γεννά την απορία που θα μπορούσε αλήθεια να φτάσει αν είχε αξιοποιήσει τις πραγματικές του δυνατότητες...

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατέκτησε Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Γαλλία, Γιουρόπα Λιγκ και Κύπελλο Αγγλίας με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πρωτάθλημα στην Ιταλία με τη Γιουβέντους. Και όμως ο Πολ Πογκμπά θα φύγει, όπως όλα δείχνουν, από το ποδόσφαιρο, χωρίς να τον θυμάται σχεδόν κανείς…

Η είδηση του τετραετούς του αποκλεισμού από τα γήπεδα δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς είχε δρομολογηθεί από τον περασμένο Αύγουστο, όταν ύστερα από αντιντόπινγκ κοντρόλ βρέθηκε θετικός στην ουσία δεϋδροεπιανδροστερόνη, και απλώς επιβεβαιώθηκε την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου από το Εθνικό Δικαστήριο αντιντόπινγκ της Ιταλίας (Nado).

Ο Πογκμπά δήλωσε ότι η ετυμηγορία ήταν «λανθασμένη» και ότι «ποτέ δεν είχε ντοπαριστεί συνειδητά ή σκόπιμα». Η τιμωρία μοιάζει να σηματοδοτεί και το τέλος της καριέρας του 30χρονου Γάλλου παίκτη, ο οποίος πιθανώς να εγκαταλείψει τα γήπεδα, αφήνοντας την αίσθηση ότι δεν αξιοποίησε ποτέ τις πραγματικές του δυνατότητες. Η τελευταία του ελπίδα είναι το Ανώτατο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), αλλά αν δεν καταφέρει να αλλάξει και εκεί την απόφαση, μέχρι τη στιγμή που θα έχει δικαίωμα να παίξει ξανά –τον Αύγουστο του 2027– θα είναι 34 ετών και χωρίς σύλλογο…

Ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα

Από όταν ήταν 15 χρονών είχε χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως απόλυτη ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα. Το μυαλό του τον βοήθησε να πανηγυρίσει τίτλους σε ανώτατο επίπεδο, όμως από την άλλη δεν επιβεβαίωσε εκείνους που πίστευαν ότι μπορεί να γίνει ακόμα και ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο.

Σύμφωνα με την ιστορία που κυκλοφορεί, ο Πογκμπά είχε έναν φίλο που είναι γιατρός στο Μαϊάμι, ο οποίος και του έδωσε κάποια συμπληρώματα διατροφής. Τα πήρε, όμως, χωρίς να γνωρίζει τι περιέχουν και από εκεί ξεκίνησαν όλα.

Ενώ μέσα στο γήπεδο έμοιαζε άτρωτος, έξω από αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτερα αφελής, κυρίως από τη στιγμή που έφυγε από τη ζωή ο Μίνο Ραϊόλα, ο οποίος δεν ήταν μόνο ατζέντης του Γάλλου σταρ, αλλά κάτι σαν πατρική φιγούρα. Οσο ήταν στο πλευρό του, ο Πογκμπά κατάφερε να κάνει καριέρα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Γιουβέντους. Κατάφερε να πλουτίσει, κατάφερε να έχει σχεδόν όλο τον κόσμο στα πόδια του. Οταν ο Ραϊόλα «έφυγε», αυτός ο κόσμος τραβήχτηκε σαν χαλί για τον Πογκμπά.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στην Ιταλία, η Γιουβέντους φαίνεται να έχει ήδη μειώσει τον μισθό του σε περίπου 2.000 λίρες τον μήνα, το ελάχιστο που λαμβάνουν οι παίκτες στο πλαίσιο συλλογικής συμφωνίας μεταξύ των συλλόγων και του συνδικάτου των ποδοσφαιριστών. Πολύ λιγότερα σαφώς από τα 6,9 εκατ. λίρες που κέρδιζε τον χρόνο. Το επόμενο βήμα που πιθανώς θα κάνει η ομάδα του Τορίνο θα είναι να σπάσει το συμβόλαιο του Πογκμπά το οποίο λήγει τον Ιούνιο του 2026, αν και επίσημα από τον σύλλογο τονίστηκε ότι θα περιμένουν το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας, δηλαδή και το αποτέλεσμα της έφεση στο CAS.

Ενα ερώτημα που ποτέ δεν θα απαντηθεί-1

Η καριέρα του

Ξεκίνησε την καριέρα του το 2011 στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν μετακομίσει ύστερα από έναν χρόνο στη Γιουβέντους, όπου κέρδισε τη Serie A σε καθεμία από τις τέσσερις πρώτες του σεζόν στον σύλλογο – συμπεριλαμβανομένων δύο νταμπλ. Στη συνέχεια, επέστρεψε στη Γιουνάιτεντ έναντι του ρεκόρ των 89 εκατ. λιρών το καλοκαίρι του 2016. Στην πρώτη του (νέα) σεζόν στο «Ολντ Τράφορντ» κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ και το Κύπελλο Αγγλίας.

Ο Πογκμπά, ο οποίος είχε 91 συμμετοχές και με τη Γαλλία, ήταν καταλυτικός στην πορεία των «μπλε» να φτάσουν μέχρι την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα γήπεδα της Ρωσίας το 2018, πετυχαίνοντας μάλιστα ένα γκολ στον τελικό, στο 4-2 επί της Κροατίας. Στις δύο σεζόν εκατέρωθεν αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είχε συμμετοχή σε 38 γκολ στην Premier League για τη Γιουνάιτεντ (έξι γκολ και 10 ασίστ το 2017-18 και 13 γκολ και εννέα ασίστ το 2018-19). Αλλά για έναν παίκτη που προοριζόταν για θρύλος –δεν πλησίασε ποτέ τη Χρυσή Μπάλα– αυτά τα δύο τρόπαια το 2017 με τη Γιουνάιτεντ θα αποδειχθούν τα τελευταία της καριέρας του στον σύλλογο.

Ενα ερώτημα που ποτέ δεν θα απαντηθεί-2

Οι αρκετοί τραυματισμοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη φθίνουσα πορεία που είχε και η επιστροφή του ως ελεύθερου στη Γιουβέντους πριν από 18 μήνες έμοιαζε να είναι η τελευταία του ευκαιρία για μια νέα αρχή, η οποία όμως ποτέ δεν ήρθε. Αντίθετα, ήρθαν νέοι τραυματισμοί, καθώς και η τιμωρία, κάτι που σημαίνει ότι από το ξεκίνημα της σεζόν είχε προλάβει να αγωνιστεί μόλις 213 λεπτά για τον ιταλικό σύλλογο. Η επανένωση και η επιστροφή του ασώτου στο Τορίνο δεν είχαν τη θετική εξέλιξη που εύχονταν και οι δύο πλευρές, γεννώντας πάντα στο τέλος την απορία πού θα μπορούσε αλήθεια να φτάσει ο Πολ Πογκμπά αν είχε αξιοποιήσει τις πραγματικές του δυνατότητες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή