Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πασαρέλα ο Σηκουάνας, φρούριο το Παρίσι

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πασαρέλα ο Σηκουάνας, φρούριο το Παρίσι

Η Γαλλία μπαίνει στην τελική ευθεία της διοργάνωσης του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον κόσμο

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία Τελετή Έναρξης που δεν θα μοιάζει με καμία στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι η εκδήλωση που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διοργάνωσης του Παρισιού. 

Η παρέλαση των αποστολών θα γίνει με 180 πλωτά σκάφη που θα σχηματίσουν μία εντυπωσιακή πομπή στον Σηκουάνα, ενώ, την ίδια στιγμή, τα μέτρα προστασίας από τυχόν μια τρομοκρατική επίθεση θα «αδειάσουν» τον ουρανό του Παρισιού από τα αεροπλάνα.

Στις 26 Ιουλίου, στον ποταμό – σύμβολο της Γαλλίας θα σχηματιστεί μία νηοπομπή που θα αποτελείται από τους κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες του κόσμου και τις ομάδες ασφαλείας. 

Για τη μεταφορά των ολυμπιακών αποστολών θα χρησιμοποιηθούν 94 σκάφη και τα άλλα 86 θα διατεθούν στις ομάδες ασφαλείας και τεχνικής υποστήριξης. Την πρωτότυπη πλωτή παρέλαση αναμένεται να παρακολουθήσουν μέχρι 326.000 θεατές. 

Οι 104.000 θα βρίσκονται κοντά στο ποτάμι και θα είναι κάτοχοι εισιτηρίων, ενώ οι υπόλοιποι θα δουν την εντυπωσιακή έναρξη από τις όχθες του Σηκουάνα και θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με την ειδική πρόσκληση. Κανένας τουρίστας δεν θα μπορέσει να παρακολουθήσει την παρέλαση διότι οι προσκλήσεις θα δοθούν σε τοπικούς αθλητικούς συλλόγους κλπ.

Η πλωτή διαδρομή θα είναι μήκους έξι χιλιομέτρων και η υδάτινη παρέλαση θα ολοκληρωθεί στο Τροκαντερό. Κατά τη διάρκεια της πλεύσης οι αθλητές και οι αθλήτριες θα έχουν την ευκαιρία να δουν κάποια από τα εμβληματικά κτίρια του Παρισιού, όπως το Γκραν Παλαί, η Πλατεία Κονκόρντ κ.α., που θα χρησιμοποιηθούν ως αγωνιστικοί χώροι. Στο Τροκαντερό θα διεξαχθεί το τελευταίο μέρος της Τελετής Έναρξης.   

Ογδόντα γιγαντιαίες οθόνες και ηχεία θα τοποθετηθούν σε διαφορετικά σημεία στην Πόλη του Φωτός ώστε η μαγική ατμόσφαιρα της μεγάλης αθλητικής γιορτής να «ηχήσει» σε ολόκληρη την πρωτεύουσα της Γαλλίας. 

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πασαρέλα ο Σηκουάνας, φρούριο το Παρίσι-1
Φωτ.: REUTERS/Benoit Tessier

Όλες οι αποστολές έχουν συμφωνήσει να πάρουν μέρος οι εκπρόσωποί τους σε αυτή την ιδιαίτερη παρέλαση. Αρχικά οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είχαν εκφράσει τους προβληματισμούς τους για το θέμα της ασφάλειας αλλά ύστερα από τις διαβεβαιώσεις που πήραν αποφάσισαν να μετάσχουν.

Πρωτοφανή μέτρα ασφάλειας

Οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν εν μέσω γεωπολιτικών αλλαγών και εξελίξεων. Η Ολυμπιακή Εκεχειρία είναι άγνωστο αν θα ισχύσει στις εμπόλεμες περιοχές ενώ οι φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα είναι διάχυτοι στο Παρίσι. 

Η διαχείριση του πλήθους αναμένεται να αποτελέσει πρόκληση για τις αρχές. Στην Τελετή Έναρξης του Παρισιού θα ισχύσουν πρωτοφανή μέτρα ασφάλειας. Ο εναέριος χώρος, σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων γύρω από το Παρίσι, θα είναι κλειστός από τις 19.00 έως τα μεσάνυχτα

Κανένα αεροπλάνο σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν θα μπορεί να προσγειωθεί ή να απογειωθεί στα αεροδρόμια της πόλης. Οι αρχές του Παρισιού σχεδιάζουν να μην αφήσουν τίποτα στην… τύχη. Όλοι οι συμμετέχοντες στην Τελετή Έναρξης θα υποβληθούν σε ελέγχους.

Υπολογίζεται ότι θα ελεγχθούν 1.000.000 άνθρωποι. Για τους ελέγχους θα χρησιμοποιηθούν 2.000 δημοτικοί αστυνομικοί και από 18.000 έως 24.000 σεκιούριτι. Σε όλο το Παρίσι θα βρίσκονται σε επιφυλακή περισσότεροι από 45.000 αστυνομικοί και μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων.    

Τα αρχικά – φιλόδοξα σχέδια των Γάλλων ανέφεραν ότι την Τελετή θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν 600.000 άνθρωποι. Οι ανησυχίες όμως για την ασφάλεια είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί στο μισό η χωρητικότητα των χώρων. Μάλιστα, τη μείωση φέρεται να τη ζήτησε η κυβέρνηση της χώρας καθώς για πρώτη φορά θα διεξαχθεί Τελετή Έναρξης σε δημόσιο χώρο και η αστυνόμευση είναι περίπλοκη. Υπό έλεγχο θα τεθούν ακόμη και τα drones, τα οποία, όπως ανέφεραν οι αρχές, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως όπλα.

Γύρω από τους χώρους που θα πραγματοποιηθεί η Τελετή θα δημιουργηθεί μία περίμετρος ασφάλειας. Η πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους θα απαγορεύεται για το κοινό αρκετές ημέρες πριν από την έναρξη. Σε αυτή την περίμετρο ασφάλειας θα μπορούν να εισέλθουν μόνο οι κάτοικοι της περιοχής και όσοι εργάζονται σε αυτήν. Όλοι αυτοί θα είναι εφοδιασμένοι με ειδικές κάρτες (με QR κωδικούς) τις οποίες θα επιδεικνύουν στις αρχές.

Οι διοργανωτές έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των θεατών στην Τελετή Έναρξης. Η Γαλλία θα δεχτεί 15.000.000 επισκέπτες και σε συνδυασμό με τα γεωπολιτικά γεγονότα έχει… χτυπήσει συναγερμός. 

«Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου είχαν να υπάρξουν τόσα γεγονότα. Η θεωρία ότι η πολιτική δεν έχει εισχωρήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί μύθο», τονίζουν οι γεωπολιτικοί αναλυτές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή