Ολυμπιακοί Αγώνες: 300.000 προφυλακτικά σε 14.000 αθλητές, αθλήτριες και προπονητές

Ολυμπιακοί Αγώνες: 300.000 προφυλακτικά σε 14.000 αθλητές, αθλήτριες και προπονητές

Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση που ξεκίνησε το 1988 (Σεούλ) προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος του αθλητισμού για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την Έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024» προσπαθούν να διευθετήσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες προκειμένου όλα να είναι έγκαιρα έτοιμα για τη μεγάλη αθλητική γιορτή του καλοκαιριού.

Η Οργανωτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι από τη στιγμή που δεν θα ισχύουν τα μέτρα προφύλαξης από την Covid-19 θα μοιραστούν και πάλι χιλιάδες προφυλακτικά στους συμμετέχοντες. Συνολικά θα διατεθούν 300.000 προφυλακτικά σε 14.000 αθλητές, αθλήτριες και προπονητές.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο οι διοργανωτές είχαν διαθέσει μόνο 150.000 προφυλακτικά διότι, εξαιτίας της πανδημίας, υπήρχε περιορισμός στις κοινωνικές συναναστροφές. Στο Παρίσι αυτές οι απαγορεύσεις δεν θα ισχύουν και θα διανεμηθούν 300.000 προφυλακτικά. Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση που ξεκίνησε το 1988 (Σεούλ) προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος του αθλητισμού για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Η κίνηση είχε επιτυχία και έκτοτε καθιερώθηκε. Από το 1988 μέχρι σήμερα το ρεκόρ σε προφυλακτικά κατέχουν οι Ολυμπιακοί του Ρίο. Στη Βραζιλία είχαν διανεμηθεί περισσότερα από μισό εκατομμύριο προφυλακτικά.

Στο Παρίσι θα μοιραστούν 300.000 προφυλακτικά, αριθμός που θα αντιστοιχεί σε περισσότερα από 20 προφυλακτικά ανά κάτοικο του Ολυμπιακού Χωριού. Ο διευθυντής του Ολυμπιακού Χωριού Λορέν Μισό, σε συνέντευξή του στο «SkyNews», μίλησε για τις ανέσεις που θα υπάρχουν στο Χωριό. «Θα έχουμε έναν μπουφέ μεγαλύτερο από 350 μέτρα με διεθνές φαγητό. Η ποικιλία θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες των αθλητών. Είμαι σίγουρος όμως ότι εκτός από το διεθνές φαγητό θα απολαύσουν και τις γαλλικές σπεσιαλιτέ που θα υπάρχουν», τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι σε κανένα μπαρ δεν θα υπάρχει αλκοόλ.

Τελετή Εναρξης και «πολιτικοποίηση του αθλητισμού»

Οι «αθάνατοι» αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στην Τελετή Εναρξης αθλητές και αθλήτριες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, άναψαν «πράσινο» φως για τη Γουατεμάλα και κατηγόρησαν τη Ρωσία για πολιτικοποίηση του αθλητισμού.

Μέχρι τώρα «εισιτήρια» για τη διοργάνωση της Γαλλίας έχουν εξασφαλίσει 12 εκπρόσωποι της Ρωσίας και επτά της Λευκορωσίας. Υπολογίζεται ότι ο τελικός αριθμός θα φτάσει τους 36 από Ρωσία και τους 22 από Λευκορωσία. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο Τόκιο συμμετείχαν 330 Ρώσοι και Ρωσίδες και 104 Λευκορώσοι και Λευκορωσίδες. Οι αθλητές και οι αθλήτριες από Ρωσία και Λευκορωσία ενδέχεται να πάρουν το… πράσινο φως για να συμμετάσχουν στην Τελετή Λήξης καθώς εκεί όλες οι αποστολές μπαίνουν μαζί, σε μία εορταστική ατμόσφαιρα.

Με τα χρώματα της χώρας τους και τη σημαία τους θα μπορέσουν να παρελάσουν στο Παρίσι οι αθλητές και οι αθλήτριες από τη Γουατεμάλα. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να άρει προσωρινά την κύρωση προς την Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας. Η κύρωση είχε τεθεί σε ισχύ από τις 15 Οκτωβρίου 2022 και είχε επιβληθεί εξαιτίας κρατικών παρεμβάσεων στο καταστατικό της Ολυμπιακής Επιτροπής Γουατεμάλας. Μέχρι τώρα «εισιτήρια» για το Παρίσι έχουν κατακτήσει 10 αθλητές και αθλήτριες από τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.  

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έβαλε στο… στόχαστρο και τους «Αγώνες Φιλίας» που σχεδιάζουν να διοργανώσουν οι Ρώσοι τον προσεχές Σεπτέμβριο. Οι «αθάνατοι» κατηγόρησαν τη χώρα ότι «πολιτικοποιεί τον αθλητισμό» και ζήτησαν από τις χώρες που έχουν προσκληθεί να μην υποστηρίξουν τη διοργάνωση.

«Πρόκειται για μία προσπάθεια της Ρωσίας να πολιτικοποιήσει τον αθλητισμό. Παρακάμπτουν τους αθλητικούς οργανισμούς και απευθύνονται σε κυβερνήσεις. Αυτό αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Ολυμπιακού Χάρτη», ανέφεραν, χαρακτηριστικά, οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ και υπενθύμισαν ότι η Ρωσική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ δεν έχει «συμμορφωθεί με τον παγκόσμιο κώδικα αντιντόπινγκ».

Η Ρωσία έχει προγραμματίσει τον προσεχές Σεπτέμβριο να διοργανώσει τους «Αγώνες Φιλίας» στη Μόσχα και την Αικατερινούπολη. Οι αντίστοιχοι χειμερινοί θα διεξαχθούν το 2026, στο Σότσι. Οι συγκεκριμένες δύο διοργανώσεις έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν σε χρονιές Ολυμπιακών Αγώνων. Πριν από λίγες ημέρες διεξήχθησαν στο Καζάν οι «Αγώνες του Μέλλοντος», οι οποίοι συνδύαζαν τον παραδοσιακό με τον ηλεκτρονικό αθλητισμό. Σύμφωνα με τους διοργανωτές υπήρξαν περισσότερες από 3,2 δισεκατομμύρια προβολές σε διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες. Τη διοργάνωση παρακολούθησαν περισσότεροι από 300.000 καλεσμένοι ενώ 2.000 εθελοντές από διάφορες χώρες βοήθησαν για την ομαλή έκβασή της.

Στο… καναβάτσο η ολυμπιακή πυγμαχία

Τους… τίτλους τέλους στη διοίκηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας «έγραψε» ο Κιτ ΜακΚόνελ, διευθυντής αθλητισμού της Δ.Ο.Ε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υπογράμμισε ότι για να υπάρξει πυγμαχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες (2028) θα πρέπει το άθλημα να διαθέτει ένα «νέο όργανο που να συνεργάζεται με τη Δ.Ο.Ε.».  

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού θα διεξαχθεί τουρνουά πυγμαχίας αλλά τους προκριματικούς αγώνες τους διαχειρίζεται επιτροπή της Δ.Ο.Ε.. Η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Δ.Ο.Ε και το θέμα έχει παραπεμφθεί στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο αλλά ακόμα δεν έχει βγει κάποια απόφαση.        

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή