Τα μυστικά επιτυχίας της Μπάγερ Λεβερκούζεν

Τα μυστικά επιτυχίας της Μπάγερ Λεβερκούζεν

Η Μπάγερ Λεβερκούζεν είναι πρωταθλήτρια στην Bundesliga, το μεγαλύτερο επίτευγμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αυτή τη σεζόν και ίσως για κάποια χρόνια ακόμα

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μπάγερ Λεβερκούζεν εξασφάλισε τον τίτλο στην Bundesliga με το 5-0 επί της Βέρντερ Βρέμης με μία επίδοση 25 νικών και 4 ισοπαλιών σε 29 αγώνες. Μία ομάδα που είναι αήττητη σε όλες τις διοργανώσεις παρουσιάζοντας παράλληλα ελκυστικό ποδόσφαιρο.

Μία Λεβερκούζεν που έχει την ευκαιρία για τρεμπλ: έχει μία θέση για τον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας τον Μάιο και είναι ένα ματς μακριά από τα ημιτελικά του Europa (νίκησε 2-0 τη Γουέστ Χαμ στο πρώτο ματς).

Η Μπάγερν Μονάχου, η «Βασίλισσα» του γερμανικού ποδοσφαίρου, με 11 σερί τίτλους τέθηκε εκτός έχοντας μπάτζετ διπλάσιο από αυτό της νυν πρωταθλήτριας.

Ο Τσάμπι Αλόνσο, που είναι μόλις 18 μήνες τεχνικός της Λεβερκούζεν, είναι ο άνθρωπος που στρέφει πάνω του όλα τα βλέμματα.

Τον Οκτώβριο του 2022, η Λεβερκούζεν ήταν 17η στην Bundesliga σε σύνολο 18 ομάδων. Τώρα στέφθηκε πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Πώς έφθασε όμως τόσο γρήγορα στην κορυφή;

Το στοίχημα με τον Τσάμπι Αλόνσο

Ενας από τους καλύτερους μέσους στην κορυφαία γενιά των Ισπανών χαφ ήταν ο Αλόνσο. Ενας πανέξυπνος ποδοσφαιριστής, με τρομερή αντίληψη και ένταση στο παιχνίδι.

Λάτρευε το πρέσινγκ ψηλά, του άρεσε η κατοχή μπάλας, είχε γρήγορες επιστροφές και ήθελε να «εγκλωβίζει» τον αντίπαλο. Ενα στιλ κοντά σε αυτό της Μπαρτσελόνα στα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Η μεταμόρφωση μιας πολλά υποσχόμενης και καλά «χτισμένης» ομάδας σε μια από τις τοπ της Ευρώπης αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προπονητικές… αναβαθμίσεις ενός συλλόγου εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Αλόνσο είχε την επιτυχία του με την ομάδα της πατρίδας του, με τη β΄ ομάδα της Ρεάλ Σοσιεδάδ, κερδίζοντας μια άνοδο στη δεύτερη κατηγορία το 2021.

Η διοίκηση της Λεβερκούζεν αισθανόταν την ανάγκη μιας μεγάλης αλλαγής. Η δυναμική που είχε αποκτήσει η ομάδα το 2021 είχε ξεθωριάσει.

Ο Αλόνσο ήταν ένας πολλά υποσχόμενος υποψήφιος και στον σύλλογο άρεσε η ιδέα ενός νεαρού προπονητή και τόσο τεχνικά ικανού που μπορούσε να δείξει στους παίκτες το τι έπρεπε να κάνουν στο γήπεδο.

Το μεγάλο ερώτημα που είχε τεθεί αρχικά για εκείνον ήταν: θα ήταν έτοιμος για μια μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού;

Το ξεκίνημα της σεζόν 2022-23 ήταν απογοητευτικό, με τις «ασπιρίνες» να μετρούν πέντε βαθμούς έπειτα από οκτώ στροφές.


Ο σύλλογος διοικείται από έναν μικρό κύκλο στελεχών: υπάρχει ο αθλητικός διευθυντής, Σίμον Ρόλφες. Ο επικεφαλής του τμήματος για τη λήψη αποφάσεων – επιλογών προσώπων και έχοντας περισσότερο έναν ρόλο επιτελικού στελέχους (τεχνικού διευθυντή) Κιμ Φάλκενμπεργκ. Ο Ισπανός Φερνάντο Κάρο, διευθύνων Σύμβουλος. Ολα αυτά υπό την επίβλεψη του προέδρου Βέρνερ Βένινγκ.

Ο Βένινγκ είναι μια σημαντική προσωπικότητα προερχόμενος από τη γερμανική βιομηχανία και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Bayer AG, του φαρμακευτικού κολοσσού από τον οποίο ξεπήδησε ο σύλλογος πριν από 120 χρόνια.

Ο Ρόλφες ήταν Γερμανός διεθνής και για μία δεκαετία στόπερ στη Λεβερκούζεν. Περίπου στο διάστημα που ο Αλόνσο ήταν στο τοπ σημείο της καριέρας του.

Ο Φάλκενμπεργκ βγήκε από την Ακαδημία της Λεβερκούζεν, επίσης στόπερ παίζοντας βέβαια στη 2η κατηγορία.

Σταμάτησε νωρίς το ποδόσφαιρο για να εξελιχθεί ως στέλεχος στη Λεβερκούζεν. Τελικά βρέθηκε στην κορυφή ενός πολύ καλά σχεδιασμένου διοικητικού οικοδομήματος.

Ο Τιμ Στέιντεν ήταν εκείνος που έφυγε για να αναλάβει τεχνικός διευθυντής στη Γουέστ Χαμ το περασμένο καλοκαίρι. Ο Ρόλφες έβαλε τον Φάλκενμπεργκ ως διάδοχό του. Η τελευταία απόφαση του Ρόλφες ήταν να κλείσει τον Αλόνσο τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι Αλόνσο, Ρόλφες και Φάλκενμπεργκ έφτιαξαν μία πολύ δυνατή ομάδα με ένα μισθολόγιο που είναι περίπου το ένα τρίτο της αξίας της Μπάγερν.

Το καθεστώς της Λεβερκούζεν ως μία εταιρεία περιορισμένης ευθύνης σημαίνει ότι τα οικονομικά της είναι σε άλλο πλαίσιο από εκείνα των συλλόγων που υπάγονται σε μέλη.

Τα έσοδά της εκτιμάται πώς ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ και είναι ανάλογα με την περαιτέρω ευρωπαϊκή πορεία της χωρίς όμως να αναφερθεί η παράμετρος του ελέγχου της Deloitte (επί των εσόδων της ομάδας).

Το τέταρτο μπάτζετ της Bundesliga

Το μπάτζετ της Λεβερκούζεν είναι το 4ο ψηλότερο στην Bundesliga: περίπου 143 εκατομμύρια ευρώ. Πίσω από τους δύο μεγάλους της γερμανικής Λίγκας (Μπάγερν, Ντόρτμουντ) και τη Λειψία.

Η Μπάγερν Μονάχου κατατάσσεται στην έκτη θέση στον κόσμο με ετήσια έσοδα για φέτος που είναι στα 744 εκατομμύρια ευρώ. Οσον αφορά στους μισθούς της Μπάγερν, εκτιμάται πως φθάνουν στα 348 εκατ. ευρώ. Η Μπορούσια Ντόρτμουντ είναι 12η με ετήσια έσοδα στα 420 εκατ. ευρώ και ένα μισθολογικό κόστος στα 231 εκατ. ευρώ.

Η υποστήριξη της Bayer AG στον σύλλογο που φέρει το όνομά της σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι γνωστά, φτάνει στα 25 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Κάποιες φορές μπορεί αυτό το ποσό μπορεί να είναι πιο μικρό.

Ο Κάρο είναι ένα από τα λίγα στελέχη του γερμανικού ποδοσφαίρου που είναι ενάντια στο καθεστώς του «50+1».

«Δεν βρισκόμαστε σε έναν απομονωμένο κόσμο», είχε πει πρόσφατα στους Financial Times, τονίζοντας πως «το να επιβάλλεις κάτι τέτοιο μέσω κανονισμών δεν μπορεί να ισχύει πλέον».

Οι Ρόλφες και Φάλκενμπεργκ εστιάζουν στα ποδοσφαιρικά θέματα και ο Κάρο στη γενική επίβλεψη.

Οταν όλα λειτουργούν καλά σημαίνει πως οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν γρήγορα και σωστά μέσω των ανθρώπων αυτής ομάδας. Αλλωστε από τον Οκτώβριο του 2022 το project λειτούργησε πραγματικά πολύ καλά.

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή