Ο Ουκρανός μαχητής της «βασίλισσας»

Ο Ουκρανός μαχητής της «βασίλισσας»

Ο Αντρέι Λούνιν έπαψε να ζητάει τη βοήθεια της Ρεάλ για τη χώρα του και με επιμονή έγινε ο θεματοφύλακάς της  

6' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από δύο χρόνια, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο Αντρέι Λούνιν έμοιαζε να έχει μόνο ένα ρόλο στη Ρεάλ: Αυτόν του άτυπου πρεσβευτή της χώρας του. Ηταν αυτός που προσπαθούσε να αφυπνίσει τους Μαδριλένους. Να τους κάνει να δείξουν την αλληλεγγύη τους και να νοιαστούν για το δράμα των συμπατριωτών του. Το αγωνιστικό περνούσε σε δεύτερη μοίρα.

Και ο ίδιος άλλωστε είχε πειστεί πως δύσκολα θα έβρισκε θέση κάτω από τα δοκάρια, έχοντας να υπερπηδήσει τα ανυπέρβλητα εμπόδια του Κουρτουά αλλά και του Κέπα, που μετέπειτα ερχόταν δανεικός από την Τσέλσι στο Μπερναμπέου.

Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να δώσει τη διεύθυνση ενός ουκρανικού σούπερ μάρκετ στη Μαδρίτη, το «Ucramarket», δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό «Atocha Renfe». Εκεί καλούσε τους οπαδούς των «Μερένχες», και όχι μόνο, να προσφέρουν ό,τι βοήθεια μπορούσαν, προκειμένου αυτή στη συνέχεια να φτάσει στην Ουκρανία.

«Αγαπητοί Ισπανοί και όλοι όσοι θέλουν να βοηθήσουν την Ουκρανία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Στο Calle Méndez Álvaro No.8, Ucramarket, από τις 11.00 έως τις 17.00, χρειάζονται κονσερβοποιημένα τρόφιμα, βαμβάκι, ελαστικές ταινίες, επίδεσμοι, ιατρικές γάζες, παυσίπονα (Ibuprofen, Aspirin) και ζεστές κάλτσες» ήταν το SOS μήνυμα που είχε αναρτήσει ο Λούνιν στα social και το οποίο, όπως αποδείχθηκε, βρήκε ιδιαίτερη ανταπόκριση.

Τη σκυτάλη πήρε η ίδια η Ρεάλ, που δώρισε ένα εκατ. ευρώ και 20 ηλεκτρογεννήτριες στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ολα με την Ουκρανία», συμβάλλοντας επίσης στην υποδοχή προσφύγων στην Ισπανία.

Ανταπόκριση, και μάλιστα άμεση, βρήκε και ο Αντσελότι από τον Ουκρανό, όταν οι τραυματισμοί άρχισαν να «χτυπούν» τον Τιμπό Κουρτουά. Ο 25χρονος κίπερ άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και κόντρα στην Σίτι βροντοφώναξε πως είναι πλέον ο Νο1 τερματοφύλακας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Με τις αποκρούσεις του στη διαδικασία των πέναλτι χάρισε την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League στη Ρεάλ, υπενθυμίζοντας το βάρος που κουβαλά αυτή η φανέλα. 

Στην παρθενική του εμφάνιση σε νοκ άουτ ματς, αυτό κόντρα στην Λειψία, ο «γίγαντας» των 192 εκατοστών κατέγραψε εννέα επεμβάσεις, κρατώντας το προβάδισμα πρόκρισης της Ρεάλ στα προημιτελικά του Champions League.

Ο Ουκρανός μαχητής της «βασίλισσας»-1
Φωτ.: REUTERS/Juan Medina

Η επίδοσή του ισοφάρισε αυτήν του Βέλγου στον τελικό της διοργάνωσης με τη Λίβερπουλ το 2022 στο Παρίσι, με τους δυο τους να είναι πλέον οι μοναδικοί τερματοφύλακες της «βασίλισσας» που φτάνουν σε τόσο υψηλό αριθμό επεμβάσεων δίχως να δεχθούν γκολ, τουλάχιστον την τελευταία 20ετία.

Απέναντι στους «Πολίτες» οι επεμβάσεις του ήταν οκτώ και, όταν χρειάστηκε, δηλαδή στη… ρωσική ρουλέτα των πέναλτι, ο Λούνιν ήταν πραγματικός Ουκρανός.

Εστησε τείχος στον Μπερνάντο Σίλβα και στον Ματέο Κόβατσιτς στέλνοντας τη Ρεάλ στα ημιτελικά και κατά πολλούς και στον τελικό…

«Είχα τρεις επιλογές. Η μία ήταν να μείνω στο κέντρο με τον Μπερνάρντο Σίλβα, αυτό αποφάσισα κι ευτυχώς μου βγήκε. Σε αυτές τις περιπτώσεις λέω ότι υπάρχουν αυτά τα παιχνίδια που υποφέρεις, που πρέπει να ξεπεράσεις τα όριά σου, που δεν μπορείς πάντα να έχεις την μπάλα και να είσαι η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο. Για μένα είναι μια σπουδαία εμπειρία αλλά η ομάδα υπέφερε πολύ. Δεν μπορώ να τρέξω για πέντε λεπτά κι αυτοί έτρεξαν 120 λεπτά», παραδέχθηκε, εξιστορώντας το πώς εκτυλίχθηκε το happy end της πρόκρισης μέσα στο «Etihad».

Το «χρυσό» ταλέντο από το Κράσνοχραντ

Γεννημένος στο Κράσνοχραντ, πρωτοφόρεσε τα γάντια σε ηλικία 13 ετών στη Μέταλιστ του Χαρκόβου. Υστερα έκανε το βήμα για την Ντνίπρο, όπου στα 17 του έγινε ο βασικός της τερματοφύλακας, μετρώντας 25 παιχνίδια στην Ουκρανική Πρέμιερ Λιγκ, δεχόμενος λιγότερο από ένα γκολ ανά αγώνα. Ολοι είχαν πειστεί πως ήταν ο τερματοφύλακας της επόμενης 20ετίας και δικαιωματικά κατέκτησε τον τίτλο του «χρυσού» ταλέντου. Η οικονομική κατάρρευση της ομάδας από τον Δνείπερο και ο υποβιβασμός στη δεύτερη κατηγορία, ένα χρόνο μετά τον τελικό του Europa League με τη Σεβίλλη, τον οδήγησε στο Λουχάνσκ και στην ανερχόμενη Ζόρια, με την οποία έκανε και το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο του σε μια ήττα από την Εστερσουντς για τη φάση των ομίλων του Europa League.

Ο Ουκρανός μαχητής της «βασίλισσας»-2
Φωτ.: ΑP Photo/Michal Dyjuk

Τα μάτια των «Los Blancos» στην Ανατολική Ευρώπη δεν άργησαν να εντοπίσουν τον πιτσιρικά τερματοφύλακα. Αλλωστε οι περίπου 60 συμμετοχές σε ηλικία 18 ετών σε πρωτάθλημα και Ευρώπη ήταν από μόνες τους εχέγγυο σιγουριάς για περαιτέρω εξέλιξη.

Τον Ιούνιο του 2018 η Ρεάλ Μαδρίτης πλήρωσε τη Ζόρια 8,5 εκατ. ευρώ για να  αποκτήσει τον πρώτο Ουκρανό ποδοσφαιριστή στην ιστορία της και μετέπειτα προχώρησε σε δανεισμούς του σε Λεγανές, Βαγιαδολίδ και Οβιέδο. Στις δύο πρώτες, οι ευκαιρίες που του δόθηκαν ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού και η απογοήτευση ήταν έκδηλη.  

Οι ικανότητές του του όμως γίνονταν εμφανέστατες αλλού. Οπως στο παγκόσμιο πρωτάθλημα U-21 όπου κατέκτησε τον τίτλο με την εθνική του, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις, που τον έβαλαν στη λίστα των υποψηφίων για το βραβείο Golden Boy 2019, μαζί με τους Ζοάο Φέλιξ, Χάαλαντ, Φόντεν, Βινίσιους, Σάντσο και Χάβερτς.

Οι 20 συμμετοχές στην Οβιέδο της δεύτερης κατηγορίας έκανε τον Ζιντάν να κάνει νεύμα επιστροφής του, με τον Λούνιν να «κλωτσάει» αφού θεωρούσε πως θα ήταν μια άσκοπη επιστροφή και στα μάτια του Γάλλου μια τρίτη επιλογή. Μάλιστα η πίεσή του ώστε να φύγει ήταν μεγάλη, αλλά ευτυχώς γι’ αυτόν δεν απέδωσε.

Η εμφάνιση που του έδωσε δικαίωμα στην ελπίδα ήταν κόντρα στην Κάντιθ (1-1) και στον πρώην προπονητή του Σέρχιο Γκονζάλες που δεν του έδωσε ούτε μία ευκαιρία στη Βαγιαδολίδ. Το αποκορύφωμά της ήταν η απόκρουσή του στο πέναλτι του Αλβάρο Νεγκρέδο στο δεύτερο ημίχρονο.

Ντύθηκε γαμπρός με… φόρμες  

Ενας γάμος κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για επαγγελματική καταξίωση δεν φαντάζει ποτέ καλή ιδέα, ωστόσο στην περίπτωση του Λούνιν τα δεσμά του με την Αναστασία Ταμάζοβα τον… απελευθέρωσαν.  

Οπως αποδείχθηκε, η Ουκρανή influencer, με την οποία απέκτησαν μία κόρη, έπαιξε σημαντικό ρόλο με τις αναρτήσεις της στο Instagram, πιέζοντας τη Ρεάλ ώστε να δώσει τις αγωνιστικές ευκαιρίες που είχε ανάγκη ο σύντροφός της.

Οταν στις αρχές της σεζόν ο Κουρτουά τραυματίστηκε και ο Αντσελότι πήρε την απόφαση να πάρει τον Κέπα, η Αναστασία έγραψε: «Εάν βρει μια ομάδα που θα τον αφήσει να παίξει, πιστεύω πως θα φύγουμε από τη Ρεάλ». Ο τραυματισμός και του Κέπα άναψε το «πράσινο φως» της συμμετοχής στον άντρα της και από τότε όλα πήραν τον δρόμο τους.

Το ζευγάρι έκανε αίσθηση όταν το 2021 αποφάσισε να παντρευτεί φορώντας τις… φόρμες του. Γαμπρός και νύφη αντάλλαξαν όρκους αιώνιας πίστης στο δημαρχείο ντυμένοι ο μεν πρώτος με μια γαλάζια φόρμα, η δε επιλέγοντας ένα λευκό φούτερ και ένα λευκό παντελόνι φόρμας. Ο casual γάμος έγινε θέμα συζήτησης στα ισπανικά ΜΜΕ, που πλέον ασχολούνται με άλλα ζητήματα…

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andrii_Lunin (@lunin_andrey)

Το συμβόλαιο της επόμενης δεκαετίας

Το συμβόλαιο του τερματοφύλακα που λήγει το άλλο καλοκαίρι και η αλλαγή μανατζερικής στέγης έχουν κινητοποιήσει όλο τον οργανισμό της Ρεάλ στο πιο κρίσιμο σημείο. Ειδικά από τη στιγμή που ο αντίπαλος των Μαδριλένων στα ημιτελικά του Champions League, η Μπάγερν, δεν έβγαλε ποτέ από το μυαλό της μια κίνηση ματ με την απόκτησή του.

Η ένταξή του στην «Polaris», το πρακτορείο που ανήκει στον διάσημο Πορτογάλο ατζέντη Χόρχε Μέντες, ήταν μια κίνηση που θέλοντας και μη για κάποιους θα μπορούσε να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου». Ιδιαίτερα υπό το φως της περίπλοκης και ταραχώδους σχέσης της διοίκησης της Ρεάλ με τον Μέντες, την οποία προκάλεσε το αντίο του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Πάντως στη Μαδρίτη δεν δείχνουν να ανησυχούν, καθώς θεωρείται πως έχει υπάρξει επανασύνδεση του Φλορεντίνο Πέρεθ με τον ισχυρό ατζέντη για έναν σπουδαίο λόγο.

Ο λόγος που γεφυρώνεται η σχέση έχει όνομα και επίθετο: Λένι Γιορό. Η Ρεάλ θέλει σαν τρελή να αποκτήσει τον 18χρονο κεντρικό αμυντικό της Λιλ, βλέποντας σε αυτόν τον νέο Σέρχιο Ράμος. Ο πανέξυπνος Μέντες προείδε τα σημάδια, πρόλαβε και έκλεισε στο γραφείο του και τον Γιορό, προκειμένου να έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις, έχοντας πλέον και με τον Λούνιν δύο ισχυρά ατού μαζί του.  

Σε ηλικία μόλις 25 ετών, ο Λούνιν είναι έτοιμος να μεταβεί από τα 8,5 εκατ. ευρώ τη σεζόν σε ένα συμβόλαιο που συμβαδίζει με τα 16 εκατομμύρια που τον κοστολογεί το transfermarkt. Θα είναι ο άνθρωπος που θα φυλάει τα μετόπισθεν της «βασίλισσας». σε ένα ταξίδι όπου με υπομονή και πίστη στον εαυτό του έγινε από μια δευτερεύουσα επιλογή σε πρώτη. όπου πάνω της θα χτίσουν αρκετοί τις φιλοδοξίες τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή