Σαν έτοιμος από καιρό ο Παναθηναϊκός

Σαν έτοιμος από καιρό ο Παναθηναϊκός

Η άμυνα επιτρέπει στον Παναθηναϊκό να ονειρεύεται το έβδομο αστέρι στην φανέλα του, μετά την επιβλητική του νίκη επί της Φενέρμπαχτσε στον πρώτο ημιτελικό

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός ηθοποιός Μπιλ Μάρεϊ, γνωστός μεταξύ άλλων για τον ρόλο του στους «Ghostbusters», παρακολουθούσε χαμογελαστός από τα court seats της «Uber Arena» το αμυντικό ρεσιτάλ του Παναθηναϊκού, ο οποίος… ξόρκισε μεμιάς τα φαντάσματα που τον κυνηγούσαν στην Euroleague εδώ και δώδεκα ολόκληρα χρόνια.
 
Ιδανική διαχείριση από τον Εργκίν Αταμάν, εξουθενωτική (για τον αντίπαλο) άμυνα και επιθετικές λύσεις από πολλούς παίκτες οδήγησαν το Τριφύλλι στον όγδοο τελικό του σε δώδεκα συμμετοχές σε Φάιναλ Φορ. Μια ομάδα που φέτος είχε νέο προπονητή και δώδεκα νέους παίκτες!
 
Υπό το βλέμμα του ιδανικού παρτενέρ του Μάικλ Τζόρνταν στους Σικάγο Μπουλς, Σκότι Πίπεν, αλλά και του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος έδωσε το παρών για πρώτη φορά σε Φάιναλ Φορ για να βρεθεί στο πλευρό του αδελφού του Κώστα, ο Κέντρικ Ναν έδωσε το σύνθημα στην ομάδα του με τρίποντο με το «καλημέρα».
 
Και μπορεί ο Αμερικανός να μην σκόραρε στα επόμενα λεπτά, αλλά σε συνδυασμό με την άμυνά του και τα υψηλά ποσοστά ευστοχίας, ο Παναθηναϊκός έκανε ένα ονειρεμένο ξεκίνημα (12-0) που του έδειξε τον δρόμο για την συνέχεια του ημιτελικού.
 
«Κλειδί» σε αυτό το ξεκίνημα ο Τζέριαν Γκραντ. Το περασμένο καλοκαίρι, η μεταγραφή του έμπειρου Αμερικανού γκαρντ πέρασε σχεδόν στα… ψιλά, αφού την επισκίασαν τα «μπαμ» με Κώστα Σλούκα, Χουάντσο Ερνάνγκομεθ και Ναν, μεταξύ των υπολοίπων.
 
Είναι όμως, ο παίκτης που δίνει ισορροπία σε άμυνα και επίθεση για το Τριφύλλι, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο πιο σημαντικό ματς της χρονιάς… μέχρι το επόμενο βεβαίως. «Συγχαρητήρια στον Τόμας Γουόκαπ, αλλά δικαιούμουν το βραβείο του αμυντικού της χρονιάς» δήλωνε παραμονές του ημιτελικού ο Γκραντ, ο οποίος άφησε στην άκρη την πικρία για την μη βράβευση του και φρόντισε να «μιλήσει» εκεί που έχει σημασία: Στο παρκέ.
 
Αναμενόταν η αντίδραση της Φενέρ και αυτή ήρθε σταδιακά, με σημείο αναφοράς τον Νικ Καλάθη. Κόντρα στην ομάδα που τον έφερε στην Ευρώπη και τον καθιέρωσε ως έναν από τους κορυφαίους πλέι μέικερ στην Γηραιά Ήπειρο, ο ομογενής από την Φλόριντα επιβεβαίωσε ότι, στα 35 του, το παιχνίδι του έχει φτάσει στο πικ της ωριμότητάς του.
 
Στην άμυνα, περιόρισε σημαντικά την δράση του Ναν και στην επίθεση, έδωσε τον κατάλληλο ρυθμό στην ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβιίτσιους, ο οποίος έχει βρει στο πρόσωπό του τον ιδανικό ηγέτη. Και να σκεφτεί κανείς ότι, όταν προσλήφθηκε ο Λιθουανός αντί του Δημήτρη Ιτούδη τον περασμένο Δεκέμβριο, υπήρξαν φήμες για κακές σχέσεις των δύο ανδρών από την κοινή τους, μη αποδοτική θητεία τους στην Μπαρτσελόνα.
 
Η άμυνα του Παναθηναϊκού, μετά από ένα ασφυκτικό (για την Φενέρ) πρώτο δεκάλεπτο, χαλάρωσε φυσιολογικά και, εξαιτίας και των νεκρών διαστημάτων που παρουσιάζει σταθερά η ομάδα του Εργκίν Αταμάν σε όλη την διάρκεια της σεζόν, επέτρεψαν στην τουρκική ομάδα να πλησιάσει στους δύο πόντους, με το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.
 
Η επιστροφή της Φενέρ προανήγγειλε μια σκληρή μάχη μέχρις εσχάτων στο δεύτερο εικοσάλεπτο. Η άμυνα του Παναθηναϊκού, όμως, είχε διαφορετική άποψη. Και, αφού το πρώτο καλάθι του (άφαντου) Τάιλερ Ντόρσεϊ έφερε τους Τούρκους στο -1, ένα τρίποντο ζωής του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη, από το βάθος του πάγκου, έδωσε το έναυσμα στους Πράσινους για την τελική αντεπίθεση και την (πολύ άνετη σε τελική ανάλυση) νίκη.

 
Ο συγκινητικός κάτω από τα καλάθια Ματίας Λεσόρ έβαλε κρίσιμες βολές, ο Αταμάν παρέδιδε μαθήματα ροτέισον των παικτών του και ο Παναθηναϊκός κατάφερνε να καλύψει ακόμα και την… απουσία του Σλούκα, ο οποίος ήταν ξεκάθαρα εκτός ρυθμού, επηρεασμένος από τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε τις τελευταίες εβδομάδες.
 
Η πράσινη άμυνα έριξε στα… Τάρταρα την ευστοχία της Φενέρ στα τρίποντα και ένα επιμέρους σκορ 14-2 έβαλε πρόωρο τέλος στην σεμνή τελετή, με τους φίλους του Παναθηναϊκού να κυριαρχούν πλέον με τα τραγούδια τους στις εξέδρες της «Uber Arena» όπου οι Τούρκοι, στην πλειοψηφία τους ομογενείς που διαμένουν στην Γερμανία, ήταν πάνω από έξι χιλιάδες.
 
Ένα τρίποντο του Ναν, όπως αυτό που άνοιξε το ματς, έδωσε διαστάσεις θριάμβου και έκλεισε τυπικά την πράσινη επιστροφή σε τελικό Euroleague μετά από 13 ολόκληρα χρόνια. Την Κυριακή (26/05), εκεί όπου το 2009 κατέκτησε το πέμπτο από τα έξι στέμματά του, ο Παναθηναϊκός θα ψάξει να γίνει επτάστερος. Και στον ημιτελικό με την Φενέρ απέδειξε ότι έχει όλα τα φόντα για να τα καταφέρει.
 
Υ. Γ.: Οι Γερμανοί έχουν διοργανώσει δεκάδες, εκατοντάδες αθλητικά event. Το 2009, το Φάιναλ Φορ του Βερολίνου ήταν άψογο και, μάλιστα, είχε ελάχιστα επεισόδια, παρά την παρουσία οπαδών Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Περιέργως, 15 χρόνια αργότερα, οι οικοδεσπότες έδειξαν εντελώς απροετοίμαστοι για τις… ορδές φιλάθλων από Ελλάδα και Τουρκία.
 
Αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας η καθυστέρηση 25 λεπτών (!) στο τζάμπολ του πρώτου ημιτελικού η οποία, μαζί με τα οργανωτικά λάθη, όπως η ανακοίνωση εσφαλμένης αρχικής πεντάδας της Φενέρ, σπίλωσαν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επισκιάσουν το υψηλό μπασκετικό θέαμα που προσφέρεται εντός παρκέ. Αυτό, άλλωστε, έχει την μεγαλύτερη σημασία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT