Ισπανία: Η υπεράσπιση του «θρόνου»

Ισπανία: Η υπεράσπιση του «θρόνου»

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εθνική ομάδα της Ισπανίας είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα όλων των εποχών. Καμία άλλη στην ιστορία του ποδοσφαίρου δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει τρεις συνεχόμενες διοργανώσεις στις οποίες συμμετείχε. Αρχής γενομένης από το 2008, οπότε κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, συνεχίζοντας με το Μουντιάλ του 2010 και το Εuro του 2012, στο οποίο συνέτριψε στον τελικό την Ιταλία με 4-0.

Με τον ίδιο προπονητή, σχεδόν τους ίδιους παίκτες, απαλλαγμένη από το άγχος της επιτυχίας, φιλοδοξεί να επαναλάβει άλλη μια εξαιρετική πορεία στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε συνεχίζει να προπονεί την ομάδα, που απαρτίζεται από μερικούς εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών του κόσμου.

Το θετικό της συγκεκριμένης ομάδας είναι πως δεν θα έχει τρομερές  διαφοροποιήσεις  σε  σχέση με αυτήν του 2012. Αυτό το θετικό, ωστόσο, μετατρέπεται και σε αρνητικό, καθώς η ραχοκοκαλιά της, δηλαδή η μεσαία γραμμή  της ομάδας, έχει επιπλέον δύο χρόνια στην πλάτη της.

Οι Τσάμπι Αλόνσο και Τσάβι είναι πλέον 32 και 34 ετών, αντίστοιχα, συνεπώς έχει μεγάλη σημασία το αν θα μπορούν να είναι στο ίδιο επίπεδο με τις προηγούμενες διοργανώσεις. Χάβι Μαρτίνες  και  Κόκε  είναι σίγουρα  το  μέλλον  της  μεσαίας γραμμής, αλλά το ερώτημα είναι αν μπορούν  να επωμιστούν το βάρος  της  τωρινής  ομάδας. Bέβαια, υπάρχει  ακόμα  ο  Αντρές  Ινιέστα, ο  οποίος  στα  30  του  χρόνια διανύει μια ακόμα εξαιρετική περίοδο.

Στην άμυνα, ο Σέρχιο Ράμος είναι ο ηγέτης, ενώ ο Ικερ Κασίγιας αναμένεται να είναι η βασική επιλογή του Βιθέντε ντελ Μπόσκε για να υπερασπιστεί την εστία των «φούριας ρόχας» παρά τον αγωνιστικό του παραγκωνισμό στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Φάμπρεγκας θα έχει εκ νέου πρωταγωνιστικό ρόλο, πλαισιωμένος λογικά από τον Χεσούς Νάβας. Επίσης, η αποκάλυψη της φετινής χρονιάς με τη Μάντσεστερ Σίτι, ο Αλβαρο Νεγρέδο, φωνάζει «παρών», έτοιμος να δώσει λύσεις. Αντιστοίχως και ο Γιορέντε, που συναρπάζει με τη Γιουβέντους. Σταθερή αξία για την Ισπανία, ανεξαρτήτως της παρουσίας του σε συλλογικό επίπεδο, είναι και ο Φερνάντο Τόρες της Τσέλσι.

Η πληρότητα σε όλες τις γραμμές είναι εμφανής για την ομάδα του Βιθέντε ντελ Μπόσκε με ένα ρόστερ που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από κανέναν.

Ιδιαίτερα θετικό για τους Ισπανούς είναι η παρουσία τους στο περυσινό Κύπελλο Συνομοσπονδιών, όπου και προσαρμόστηκαν στα γήπεδα της Βραζιλίας, συνεπώς θα χρειαστούν σαφώς λιγότερο χρόνο προσαρμογής σε σχέση με άλλες ομάδες. Πήραν την πρόκριση αήττητοι από τον 9ο όμιλο των προκριματικών της Ευρώπης.

Χρήσιμες πληροφορίες ( από το ένθετο «Παγκόσμιο κύπελλο 2014)

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Λόγω των πολλών και καλών παικτών που έχει στη διάθεσή του, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι απλά τυχερός ή ότι οποιοσδήποτε στη θέση του θα τα κατάφερνε. Πάντως, ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε δεν είναι τυχαίος προπονητής. Είναι όσο χρειάζεται αλαζόνας για να επιβιώσει ανάμεσα σε αυτόν τον γαλαξία αστέρων, αλλά και λάτρης της πειθαρχίας, που είναι το Α και το Ω για τη λειτουργία μιας ομάδας. Επίσης, έχει καταφέρει να ανοίξει την όρεξη των παικτών του για να κατακτήσουν για δεύτερη συνεχόμενη φορά το Μουντιάλ.

Βιθέντε ντελ Μπόσκε

Ημερομηνία Γέννησης: 23/12/1950

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Φοράει το περιβραχιόνιο μόνον όταν ο Κασίγιας δεν αγωνίζεται. Εμείς όμως, επειδή τον εκτιμάμαι και τον σεβόμαστε για τις απίστευτες ενέργειές του εντός γηπέδου, του απονέμουμε τον τίτλο του αρχηγού για τις ανάγκες του ανά χείρας οδηγού. Ο Τσάβι Ερνάντεθ ελέγχει απόλυτα τον αγωνιστικό χώρο και, φυσικά, την μπάλα, αι οι μεταβιβάσεις του είναι μαγικές. Τελευταία έχει χάσει κάτι από την επιθετική σπιρτάδα του, αλλά η ευφυΐα και η έμπνευση εξακολουθούν να τον συνοδεύουν.

Τσάβι Ερνάντεθ

Ημερομηνία Γέννησης: 25/01/1980

Σύλλογος: Μπαρτσελόνα

Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Ρέκορντμαν συμμετοχών με την εθνική ομάδα της Ισπανίας, τερματοφύλακας

υψηλής κλάσης, εμβληματική ποδοσφαιρική

φυσιογνωμία. Ο Ίκερ Κασίγιας πέτυχε

ένα μοναδικό ρεκόρ το 2012. Σήκωσε στα

ουράνια με τους συμπαίκτες του το έπαθλο

για το Euro 2012 και πήρε μαζί του το Χρυσό

Γάντι, διότι δέχτηκε μόλις δύο γκολ σε όλη τη

διάρκεια του τουρνουά. Φέτος δεν τα πήγε

τόσο καλά με τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά δεν

υπάρχει κανείς μέχρι στιγμής που μπορεί να

τον κατεβάσει από τον θρόνο του.

Ίκερ Κασίγιας

Ημερομηνία Γέννησης: 20/5/1981

Σύλλογος: Ρεάλ Μαδρίτης

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Ισπανία: Η υπεράσπιση του «θρόνου»-1

Τον προκρίναμε γι’ αυτόν τον τίτλο, χάρη στη μοναδική ικανότητά του να αποδιοργανώνει τους αντίπαλους αμυντικούς με τις πάσες ακριβείας του, αλλά και γιατί κινείται πολύ έξυπνα στους ελεύθερους χώρους, ώστε να βρίσκεται πάντα σε θέση βολής. Πέτυχε το νικητήριο γκολ στον τελικό ενάντια στην Ολλανδία στο Παγκόσμιο του 2010 και αναδείχθηκε «Παίκτης του Τουρνουά» όταν η Ισπανία κατέκτησε το τρίτο τρόπαιό της και στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2012. Επίσης, ψηφίστηκε τρεις φορές ως ο καλύτερος παίκτης του αγώνα, ακόμα και στον τελικό, όταν οι «Φούριας Ρόχας» σκόρπισαν στους τέσσερις ανέμους τη Σκουάντρα Ατζούρα. Ο απόλυτος επιτελικός μέσος, αυτός που μπορε να οδηγήσει την Ισπανία σε άλλον έναν τελικό άλλης μιας μεγάλης διοργάνωσης.

 

Άντρες Ινιέστα

Ημερομηνία Γέννησης: 11/5/1984

Σύλλογος: Μπαρτσελόνα

Βιθέντε ντελ Μπόσκε

Ημερομηνία Γέννησης: 23/12/1950

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

13/6 Ολλανδία (Σαλβαντόρ 22:00)

18/6 Χιλή (Ρίο ντε Ζανέιρο 22:00)

23/6 Αυστραλία (Κουριτίμπα 19:00)

 

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Μέχρι η Ισπανία να νικήσει τη Γερμανία με 1-0 στον τελικό του Euro 2008 (το είχε κατακτήσει και το 1964 στην ίδια διοργάνωση), τη συνόδευε ο τίτλος της ομάδας που δεν τα κατάφερνε ποτέ. Τώρα, όλοι αναρωτιούνται πότε θα κατέβει από το τρένο των επιτυχιών.

 

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Η Ισπανία μπορεί να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά, αλλά και γιατί όχι μέχρι τον τελικό της 13ης Ιουλίου. Είναι τόσο πλούσιο το ταλέντο των παικτών της, που μοιάζει πιθανόν αυτό το σενάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή