Αυστραλία: Χωρίς άγχος και προσδοκίες

Αυστραλία: Χωρίς άγχος και προσδοκίες

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αυστραλία είχε την ατυχία να κληρωθεί με δύο εκ των κορυφαίων ομάδων παγκοσμίως στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τόσο η Ισπανία όσο και η Ολλανδία, αναμένεται να πάρουν εύκολα ή δύσκολα την πρόκριση ενώ και η Χιλή είναι μια υπολογίσιμη δύναμη.

Η ομάδα του γεννημένου στην Αθήνα, Αγγελου Ποστέκογλου, έχει ως στόχο να διασκεδάσει τα παιχνίδια που θα δώσει στο Μουντιάλ, απολαμβάνοντας την εμπειρία. Ο Ποστέκογλου έπαιξε σε όλη του την ποδοσφαιρική καριέρα στη Σάουθ Μέλμπουρν, την οποία υπηρέτησε για 11 χρόνια από την θέση του αμυντικού. Εχει περάσει και από την Ελλάδα ως προπονητής το 2008, όταν βρέθηκε στον πάγκο της Παναχαϊκής.

Οι παίκτες μεγάλης αξίας λείπουν από το τωρινό ρόστερ, στην 4η παρουσία της Εθνικής Αυστραλίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Αρχηγός της ομάδας είναι ο Λούκας Νιλ που παίζει στη Γουότφονρτ της Αγγλίας, όντας πλέον 35 ετών. Θα συμμετάσχει στο τρίτο μουντιάλ της καριέρας του μετά το 2006 και το 2010. Ο Μαρκ Σβάρτσερ της Τσέλσι θα είναι εκτός απροόπτου ο βασικός τερματοφύλακας στην προσπάθεια των Αυστραλών, πιθανότατα στην τελευταία του παράσταση ως διεθνής. Είναι πρώτος σε συμμετοχές, έχοντας αγωνιστεί σε 109 παιχνίδια με τους Σόκερους, όπως είναι το προσωνύμιο της ομάδας. Από τους πιο αναγνωρίσιμους ποδοσφαιριστές είναι ο Τιμ Κέιχιλ των Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς, που είχε κάνει μεγάλη καριέρα στην Αγγλία παίζοντας για την Εβερτον. Στα 34 του χρόνια, δεν θα απουσιάσει από τη γιορτή του ποδοσφαίρου. Αποτέλεσε μέλος και της ομάδας που συμμετείχε στα τελικά του 2006, με την Αυστραλία να φθάνει στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου, επίδοση που αποτελεί την καλύτερη στην ιστορία της χώρας.

Η Αυστραλία συμμετέχει στη ζώνη της Ασίας όσον αφορά τις προκριματικές φάσεις και προκρίθηκε αρχικά από τον τέταρτο όμιλο, αντιμετωπίζοντας την Ταϊλάνδη, το Ομάν και τη Σαουδική Αραβία. Είχε 5 νίκες και μόλις μία ήττα, εκτός έδρας από το Ομάν. Στη συνέχεια, κατόπιν της συγχώνευσης των ομίλων αντιμετώπισε την Ιαπωνία (αντίπαλο της εθνικής μας ομάδας), το Ομάν, την Ιορδανία και το Ιράκ. Τερμάτισε δεύτερη αποφεύγοντας τα μπαράζ, που φέρνουν αντιμέτωπη την ασιατική ζώνη με αυτήν της Νοτίου Αμερικής. Πρώτος της σκόρερ με πέντε γκολ ήταν ο Τζόσουα Κέντι, που έχει και το καλύτερο ποσοστό γκολ ανά εμφάνιση, έχοντας σκοράρει 17 τέρματα σε 33 συμμετοχές.

Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η Εθνική Αυστραλίας είναι μια ομάδα με μεγάλους σε ηλικία ποδοσφαιριστές, η πλειονότητα των οποίων συμμετέχει στην τελευταία μεγάλη διοργάνωση της καριέρας τους. Τελευταίος αγώνας της ομάδας ήταν η νικηφόρος αναμέτρηση με την Κόστα Ρίκα (1-0) τον Νοέμβριο του 2013, με σκόρερ τον Τιμ Κέιχιλ.

Χρήσιμες πληροφορίες ( από το ένθετο «Παγκόσμιο κύπελλο 2014)

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ο Άγγελος Ποστέκογλου δεν έχει πολλές εμπειρίες έξω από το αυστραλιανό ποδόσφαιρο, και αυτό μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο πρόβλημα στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία. Έχει μπολιάσει πάντως τους παίκτες του με έντονα επιθετικά χαρακτηριστικά. Αν μπορέσει να «αναστήσει» το μαχητικό πνεύμα των «Καγκουρό», θα μείνει για πολύ καιρό στον πάγκο της εθνικής ομάδας της Αυστραλίας. Γιατί όλοι πρέπει να δικαιούνται στον επαγγελματικό τους βίο και μια καλή ευκαιρία.

Άγγελος Ποστέκογλου

Ημερομηνία Γέννησης: 27/8/1965

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Πολλοί πίστευαν ότι ο Τιμ Κέιχιλ θα έπαιρνε το περιβραχιόνιο του αρχηγού μετά την υπόδειξη του Ποστέκογλου, ο Λούκας Νιλ όμως διατήρησε το προνόμιο, έχοντας αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια των προκριματικών του Μουντιάλ. Ο Ποστέκογλου δεν θέλει να ταράξει τα νερά, αλλά σίγουρα θα ανακατέψει την τράπουλα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Βραζιλία. Ωστόσο, λίγοι από τους παίκτες του μπορούν να ασκήσουν θετική επιρροή στους συμπαίκτες τους και να παίξουν πιο ψυχωμένα απ’ ό,τι ο Νιλ.

Λούκας Νιλ

Ημερομηνία Γέννησης: 9/3/1978

Σύλλογος: Ελεύθερος

Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Η συνταξιοδότηση του Μαρκ Σβάρτσερ έφερε τον Άγγελο Ποστέκογλου αντιμέτωπο με το πρώτο πραγματικό πρόβλημα από τότε που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας της Αυστραλίας: θα επιλέξει έναν τερματοφύλακα που αγωνίζεται σε μια μεγάλη ομάδα, αλλά είναι συνήθως αναπληρωματικός, ή έναν λιγότερο γνωστό παίκτη που είναι βασικός και δείχνει να βρίσκεται σε σχετικά καλή φόρμα; Πιστεύουμε πως θα επιλέξει τον Μάθιου Ράιαν που αγωνίζεται στην Μπριζ και πληροί και τις δύο τελευταίες προϋποθέσεις.

Μάθιου Ράιαν

Ημερομηνία Γέννησης: 8/4/1992

Σύλλογος: Μπριζ

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Αυστραλία: Χωρίς άγχος και προσδοκίες-1

Το 2004 μεταγράφηκε στην Έβερτον αφού απέρριψε πρόταση της Κρίσταλ Πάλας. Το 2006 συμπεριλήφθηκε στους 50 κορυφαίους παίκτες του πλανήτη. Ο 34χρονος Τιμ Κέιχιλ μπορεί να βρίσκεται στο δύση της καριέρας του, αλλά παραμένει  ένα από τα πολύτιμα εργαλεία της ομάδας της Αυστραλίας. Είναι ένας κεντρικός μέσος με πολύ καλή αίσθηση του γκολ, εξαιρετικός στον αέρα και πάρα πολύ ανταγωνιστικός. Ο Κέιχιλ αυτή τη στιγμή κατέχει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στη σύντομη ιστορία του αυστραλιανού ποδοσφαίρου. Είναι γνωστός ως «αόρατος άνθρωπος», χάρη στην ικανότητά του να τρυπώνει στην αντίπαλη περιοχή. Αν δεν παίξει καλά αυτό το καλοκαίρι, η Αυστραλία σύντομα θα ετοιμάσει τις βαλίτσες για την επιστροφή της.

Τιμ Κέιχιλ

Ημερομηνία Γέννησης: 6/12/1979

Σύλλογος: Ρεντ Μπουλς Νέας Υόρκης

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Η Αυστραλία είναι η μόνη ομάδα που έχει φτάσει σε Παγκόσμιο Κύπελλο μέσω της διαδικασίας των πέναλτι. Ήρθε 1-1 με την Ουρουγουάη τον Νοέμβριο του 2005 και κέρδισε στα πέναλτι 4-2, με τον Τζον Αλοΐζι να βάζει το κρίσιμο πέναλτι.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Ακόμα κι αν ξεπεράσουν τον εαυτό τους στους 3 συνεχόμενους αγώνες που θα δώσουν, δύσκολα θα τους δούμε στην επόμενη φάση. Εκτός κι αν γίνει κάποιο θαύμα.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

14/6 Χιλή (Κουιάμπα 01:00)

18/6 Ολλανδία (Πόρτου Αλέγκρε 19:00)

23/6 Ισπανία (Κουριτίμπα 19:00)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή