Το μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού

Το μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σημαντικότερο κεφάλαιο της ιστορίας του καλείται να γράψει την Τετάρτη το βράδυ ο Ολυμπιακός. Στο «θέατρο των ονείρων» θα επιχειρήσει να κάνει πραγματικότητα το όνειρο της πρόκρισης για δεύτερη φορά στον προημιτελικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Με σύμμαχο τη νίκη με 2-0 στο πρώτο παιχνίδι του Φαλήρου, οι παίκτες του Μίτσελ φιλοδοξούν να προσπεράσουν το εμπόδιο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η παράδοση, ωστόσο, δεν είναι με το μέρος των πρωταθλητών Ελλάδας, αφού σε έντεκα επισκέψεις τους στην Αγγλία γνώρισαν ισάριθμες ήττες. Ομως, οι παραδόσεις είναι για «σπάνε». Κάτι που έγινε στις 25 Φεβρουαρίου στο Καραϊσκάκη, όπου ο Ολυμπιακός πέτυχε την πρώτη του νίκη επί των «κόκκινων διαβόλων», αφού στις προηγούμενες τέσσερις συναντήσεις για τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ είχε γνωρίσει μόνο ήττες.

Θυμίζουμε πως οι «ερυθρόλευκοι» φιλοδοξούν να προκριθούν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους στον προημιτελικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης. Η πρώτη ήταν την περίοδο 1998-99, όταν οι «Πειραιώτες» έχασαν στις λεπτομέρειες από τη Γιουβέντους την είσοδό τους στην τετράδα.

Στη φετινή διοργάνωση, η Γιουνάιτεντ αξιοποίησε στον απόλυτο βαθμό την έδρα της. Στους ομίλους νίκησε τη Λεβερκούζεν, τη Ρεάλ Σοσιεδάδ και τη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Στο «Ολντ Τράφορντ» έχει κυριαρχήσει και στις προηγούμενες πέντε αναμετρήσεις της με ελληνικές ομάδες. Η αρχή έγινε την περίοδο 1991-92 όταν επικράτησε του Αθηναϊκού με 2-0 στην παράταση για το κύπελλο κυπελλούχων. Και η τελευταία επιτυχία ήταν η νίκη επί του Παναθηναϊκού με 5-0 για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2003-04.

Κατά το παρελθόν, η Μάντσεστερ έχει ηττηθεί 16 φορές όταν διεξήχθη εκτός έδρας ο πρώτος αγώνας της σε νοκ άουτ φάση οποιασδήποτε διοργάνωσης της UEFA. Και μόλις σε έξι περιπτώσεις κατάφερε να προκριθεί στη ρεβάνς του «Ολντ Τράφορντ. Οποτε ηττήθηκε με 2-0, προκρίθηκε επί της Τότεναμ την περίοδο 1963-64 (νίκη με 4-1 για το κύπελλο κυπελλούχων) και επί της Μπαρτσελόνα τη σεζόν 1983-84 (νίκη με 3-0 για τον προημιτελικό γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων). Αντιθέτως, αποκλείστηκε από την Παρτιζάν την περίοδο 1965-66 (νίκησε στη ρεβάνς με 1-0 για τον ημιτελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών) και από τη Μίλαν τρία χρόνια αργότερα (νίκη με 1-0 για τον ημιτελικό του κυπέλλου κυπελλούχων). Απ’ την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός δεν τα έχει καταφέρει στις προηγούμενες πέντε συναντήσεις του με αγγλικές ομάδες σε νοκ άουτ φάση ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Οι αριθμοί, ωστόσο, δεν παίζουν μπάλα. Και ο Μίτσελ το υπενθύμισε μετά τη νίκη επί της Γιουνάιτεντ, όταν ρωτήθηκε για την αρνητική παράδοση της ομάδας του στο μεγάλο νησί. Είπε, λοιπόν, πως ο Ολυμπιακός δεν είχε νικήσει ποτέ εντός έδρας τους «κόκκινους διαβόλους». Γιατί να μην τα καταφέρει στη ρεβάνς;

Αν και είναι πρόωρο, ώς ένα βαθμό μπορούμε να προσεγγίσουμε τις σκέψεις του Ισπανού τεχνικού αναφορικά τους παίκτες στους οποίους θα καταλήξει για την ενδεκάδα. Ο Ρομπέρτο θα είναι τερματοφύλακας και οι Σαλίνο, Μανωλάς, Μαρκάνο και Χολέμπας η τετράδα της άμυνας. Ο Εντινγκά είναι βέβαιο πως θα προτιμηθεί για τη θέση του κλασικού αμυντικού μέσου, έχοντας μπροστά του πιθανότατα τον Γιάννη Μανιάτη. Από κει και έπειτα, ο Τσόρι Ντομίνγκεζ θα αναλάβει τον ελεύθερο ρόλο πίσω απ’ τον μοναδικό προωθημένο, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι ο Τζοέλ Κάμπελ. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι Φουστέρ και Πέρεζ θα κινούνται στα «φτερά». Οι άλλες επιλογές για την κορυφή της επίθεσης είναι ο Βαλντές και ο Σαβιόλα.

Οι υπόλοιπες αναμετρήσεις

Το Λονδίνο φιλοξενεί την Τρίτη μία από τις πιο αμφίρροπες αναμετρήσεις της φάσης των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Αν και η Τσέλσι μοιάζει να έχει περισσότερες πιθανότητες για πρόκριση στους «8» μετά την ισοπαλία με σκορ 1-1 στον πρώτο αγώνα της Κωνσταντινούπολης, η Γαλατασαράι είναι ικανή να βάλει ψηλά εμπόδια. Αν θα είναι ανυπέρβλητα για τους «Λονδρέζους», θα φανεί στο «φινάλε».

Αναμφίβολα για τους οπαδούς της Τσέλσι το ραντεβού του «Στάμφορντ Μπριτζ» έχει ιδιαιτερότητες για ένα σημαντικό λόγο: θα βρουν απέναντί τους τον Ντιντιέ Ντρογκμπά. Τον άνθρωπο που πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης και αξιοποίησε το καθοριστικό πέναλτι στον τελικό του Μονάχου με την Μπάγερν τον Μάιο του 2012, όταν η Τσέλσι κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ.

Σίγουρα και ο έμπειρος επιθετικός δεν ξεχνάει τις στιγμές δόξας με την ομάδα του Λονδίνου. Και λογικά περιμένει να απολαύσει ένα θερμό καλωσόρισμα όταν πατήσει το πόδι του στο χορτάρι του «Στάμφορντ Μπριτζ» ως παίκτης της Γαλατασαράι.

Ο άλλος αγώνας της Τρίτης έχει διαδικαστικό χαρακτήρα. Μετά τον θρίαμβο με 6-1 μέσα στη Γερμανία, η Ρεάλ ετοιμάζει ένα ακόμη πάρτι με αντίπαλο τη Σάλκε, αυτή τη φορά στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Την Τετάρτη, παράλληλα με τον αγώνα του Ολυμπιακού στην Αγγλία, θα διεξάγεται η αναμέτρηση της Ντόρτμουντ με τη Ζενίτ στη Γερμανία. Θυμίζουμε πως στον πρώτο αγώνα, στην Αγία Πετρούπολη, η περυσινή φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ επικράτησε με 4-2.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή