Ιταλία: Υπολογίσιμη λόγω εμπειρίας

Ιταλία: Υπολογίσιμη λόγω εμπειρίας

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κάτοχος τεσσάρων παγκόσμιων τίτλων και φιναλίστ άλλων δύο Μουντιάλ, Ιταλία, δεν μπορεί παρά να είναι υπολογίσιμη σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται. Ταξιδεύει στη Βραζιλία από τη δεύτερη θέση του πρόσφατου Euro, ωστόσο, δεν είναι η ομάδα που μπορεί κάποιος να ποντάρει τα λεφτά του χωρίς το ανάλογο ρίσκο. Οταν οι κολώνες της είναι ακόμα ο 36χρονος Μπουφόν και ο 34χρονος Πίρλο και, όταν, η λειτουργία του συνόλου βασίζεται στα… φεγγάρια του έκρυθμου Μπαλοτέλι, τότε είναι εμφανές πως κάτι λείπει από τη «σκουάντρα ατζούρα».

Το ιταλικό ποδόσφαιρο δεν έχει βγάλει μια γενιά αντίστοιχης αξίας με εκείνης που κέρδισε το τρόπαιο του 2006. Κάποιοι ελπιδοφόροι παίκτες που τότε ξεπηδούσαν ως οι επόμενοι αστέρες του κάλτσιο, όπως ο Ακουιλάνι, ο Ντε Ρόσι, ο Μοντολίβο, ο Τζιλαρντίνο φάνηκαν πως έχουν χαμηλό ταβάνι και κυρίως δεν διέθεταν τη στόφα του ηγέτη. Δεν πλησίασαν δηλαδή ούτε στο ελάχιστο την ποδοσφαιρική αξία του Τότι, του Ντελ Πιέρο, του Ινζάγκι, του Καναβάρο, του Νέστα.

Στη Βραζιλία, ο Τσέζαρε Πραντέλι θα παρουσιάσει κι ένα δείγμα από την επόμενη γενιά του ιταλικού ποδοσφαίρου. Ο Ματίας Ντέστρο της Ρόμα, ο Λορέντσο Ινσίνιε της Νάπολι, ο Μάρκο Βεράτι της Παρί Σεν Ζερμέν και οι Ματία Ντι Σίλιο και Στεφάν Ελ Σαραουί της Μίλαν έχουν πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό ξεπέταγμα και ελπίζουν να καλύψουν το κενό των… προκατόχων τους.

Ανέκαθεν, η Ιταλία φημιζόταν για την αποτελεσματική της άμυνα. Από την εποχή του κατενάτσιο, οι γείτονές μας έχουν στηρίξει -σε μεγάλο βαθμό- τις επιτυχίες τους στο σκληρό και συχνά αντιεμπορικό ποδόσφαιρο. Οι εποχές, όμως, έχουν αλλάξει και μαζί έχει αλλάξει και η νοοτροπία μιας ομάδας που βλέπει τα ισχυρότερα «χαρτιά» της να βρίσκονται από τη μεσαία γραμμή και μπροστά. Οι Κιελίνι, Μπαρτσάλι και Μπονούτσι που εναλλάσσονται στο κέντρο της άμυνας δεν είναι ηγέτες αλλά, είναι οι κατάλληλοι για να φέρνουν εις πέρας δύσκολες αποστολές.

Η «σκουάντρα ατζούρα» βρίσκεται σε ανοδική πορεία και το έδειξε στο Euro 2012, όταν παρότι κανείς δεν την υπολόγιζε, έφθασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης. Εκεί, βέβαια, χάλασε τις καλές εντυπώσεις που είχε αφήσει, αφού δεν κατάφερε να προβάλει καμία αντίσταση στην Ισπανία, χάνοντας με το ντροπιαστικό 4-0.

Στα προκριματικά του Μουντιάλ δεν συνάντησε καμία απολύτως δυσκολία και σε όμιλο με Δανία Τσεχία, Βουλγαρία, Αρμενία και Μάλτα τερμάτισε πρώτη και αήττητη (6 νίκες – 4 ισοπαλίες). Αλλωστε, η Ιταλία, σπάνια χάνει ένα τόσο μεγάλο ραντεβού. Εχει απουσιάσει από τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου μόνο δύο φορές. Το πολύ μακρινό 1930 όταν δεν συμμετείχε με δική της απόφαση και μία στο, επίσης, μακρινό 1958 όπου είχε αποκλειστεί στα προκριματικά από τη Βόρειο Ιρλανδία!

Χρήσιμες πληροφορίες (από το ένθετο «Παγκόσμιο Κύπελλο 2014»)

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Πράγμα ασυνήθιστο για έναν παραδοσιακό Ιταλό, αλλά οι ομάδες του Τσέζαρε Πραντέλι φημίζονται για την επιθετική τους ενέργεια και για ένα στιλ παιχνιδιού πλούσιο σε γκολ και θέαμα, και αυτό το έχει μεταφέρει επιτυχώς στην εθνική ομάδα. Στην πραγματικότητα, έχει χάσει μόνο δύο σημαντικούς αγώνες: τον τελικό του Euro 2012 ενάντια στην Ισπανία, και ένα ματς στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών το περασμένο καλοκαίρι με 4-2 από την οικοδέσποινα Βραζιλία. Ένα αρκετά καλό ρεκόρ.

Τσέζαρε Πραντέλι

Ημερομηνία Γέννησης: 19/08/1957

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Ο κινητήριος μοχλός της επίθεσης των «Ατζούρι» είναι υπαρχηγός του Μπουφόν και δημιουργικό κέντρο της ομάδας, ακόμα και στα 34 του. Κρατάει την μπάλα και μοιράζει το παιχνίδι όπως κάθε μεγάλος μέσος στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Τσάβι Ερνάντεθ, και αποτελεί πραγματική απειλή στις στημένες μπάλες. Ο Μαρτσέλο Λίπι τον αποκαλεί «ο σιωπηλός ηγέτης που μιλάει με τα πόδια του», και οι αντίπαλοι της Ιταλίας καλά θα κάνουν να τον κρατήσουν σιωπηλό.

Αντρέα Πίρλο

Ημερομηνία Γέννησης: 19/05/1979

Σύλλογος: Γιουβέντους

Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Καθοριστικός παράγων για τις όποιες πιθανότητες της Ιταλίας να προκριθεί στην τελική φάση, ο Τζανλουίτζι Μπουφόν είναι ο πιο διακεκριμένος τερματοφύλακας στην ιστορία της χώρας του (μαζί με τον Ντίνο Τζοφ), γνήσιος ηγέτης, ένας παγκόσμιας κλάσης καθοδηγητής της άμυνάς του, ο μοναδικός τερματοφύλακας που κέρδισε το βραβείο του Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς (2003). Θεωρείται ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες που έχουν περάσει ποτέ.

Τζανλουίτζι Μπουφόν

Ημερομηνία Γέννησης: 28/01/1978

Σύλλογος: Γιουβέντους

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Ιταλία: Υπολογίσιμη λόγω εμπειρίας-1

Ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους χαρακτήρες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ο «Σούπερ Μάριο» Μπαλοτέλι διχάζει την κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα στο αξιοσημείωτο ταλέντο του και την ευέξαπτη ιδιοσυγκρασία

του. Ευλογημένος με απίστευτη δύναμη και μεγάλη ταχύτητα, το καλύτερο στοιχείο του Μπαλοτέλι είναι αναμφίβολα η αμείωτη  αυτοπεποίθησή του, καθώς γνωρίζει ότι τα γκολ του θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους συμπαίκτες του να προκριθούν από έναν δύσκολο όμιλο. Μπορεί να είναι απρόβλεπτος και αναμφισβήτητα αινιγματικός, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο «Σούπερ Μάριο» δεν είναι πια  το «παιδί-θαύμα» και θα κληθεί να παίξει και να συμπεριφερθεί ως άντρας στη Βραζιλία το 2014.

Μάριο Μπαλοτέλι

Ημερομηνία Γέννησης: 12/08/1990

Σύλλογος: Μίλαν

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Μόνον η Βραζιλία έχει κερδίσει το Μουντιάλ περισσότερες φορές από την Ιταλία. Ωστόσο, οι «Ατζούρι» ήταν οι πρώτοι που κατέκτησαν το έπαθλο 2 φορές συνεχόμενα (1934 και 1938), και απροσδόκητα πρόσθεσαν μια τέταρτη κατάκτηση το 2006.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

15/06 Αγγλία (Μανάους 01:00)

20/06 Κόστα Ρίκα (Ρεσίφε 19:00)

24/06 Ουρουγουάη (Νατάλ 19:00)

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Ο αγώνας της πρεμιέρας είναι το κλειδί για την πορεία της Ιταλίας. Αν νικήσει την Αγγλία στο ντέρμπι, έχει σοβαρές πιθανότητες να προκριθεί. Αν χάσει, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή