Ουρουγουάη: Πολύ σκληρή για να αποκλειστεί

Ουρουγουάη: Πολύ σκληρή για να αποκλειστεί

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει τη φήμη της σκληροτράχηλης ομάδας. Οι παίκτες της αγωνίζονται με τη… φαλτσέτα στην επικαλαμίδα και ενδεχομένως, κάποιοι, να μη διστάζουν να τη χρησιμοποιήσουν. Η Ουρουγουάη, επίσης, αποτελεί τον τρίτο πόλο του λατινοαμερικανικού ποδοσφαίρου μετά τις Βραζιλία και Αργεντινή.

Εχοντας χαθεί για αρκετά χρόνια από το προσκήνιο, η «Σελέστε» έχει κάνει ένα εντυπωσιακό μπάσιμο στην παγκόσμια σκηνή. Η τέταρτη θέση στο προηγούμενο Μουντιάλ το 2010 και η κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα το 2011 ανέδειξαν μια γενιά ποδοσφαιριστών που ξεχειλίζει από ταλέντο. Επικεφαλής αυτού του εγχειρήματος δεν είναι άλλος από τον Ντιέγκο Φορλάν ο οποίος, πλέον, στα 34 του μπορεί να υπερηφανεύεται πως έχει αφήσει άξιους αντικαταστάτες, όπως ο Λουίς Σουάρες και ο Εντισον Καβάνι.

Οσο σκληρή, όμως, είναι η Ουρουγουάη, άλλο τόσο σκληρός είναι και ο όμιλος στον οποίο κληρώθηκε. Για να μπορέσει να προκριθεί θα πρέπει να υποσκελίσει μία εκ των Αγγλία και Ιταλία και να μην υποτιμήσει την Κόστα Ρίκα. Η δύναμή της δεν βρίσκεται μόνο στην επίθεση, αφού και στη μεσαία γραμμή υπάρχουν παίκτες με πλούσιο ταλέντο, όπως ο Κριστιάν Ροντρίγκες της Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Βάλτερ Γκαργκάνο της Πάρμα, ο Γκαστόν Ραμίρες της Σαουθάμπτον και ο Αλβάρο Γκονζάλες της Λάτσιο. Κάτω από τα δοκάρια στέκεται ο αξιόπιστος Φερνάντο Μουσλέρα της Γκαλατάσαραϊ, ενώ στην άμυνα κυριαρχούν οι Ντιέγκο Λουγκάνο (Γουέστ Μπρόμιτς), Μάξι Περέιρα (Μπενφίκα) Ντιέγκο Γκοντίν (Ατλέτικο Μαδρίτης), Μάρτιν Κάσερες (Γιουβέντους) και Ζόρζε Φουτσίλε (Πόρτο).

Οι παίκτες της εθνικής Ουρουγουάης δεν στερούνται παραστάσεων σε υψηλό επίπεδο. Αυτό που απομένει είναι να… μαζέψουν τα μυαλά τους στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις και να μην αφήσουν το εκρηκτικό τους ταπεραμέντο να ξεφύγει από τα ποδοσφαιρικά πλαίσια. Στο θέμα της πειθαρχίας έχει πάρει, μέχρι στιγμής, αρκετά καλό βαθμό ο επί οκτώ χρόνια ομοσπονδιακός τεχνικός, Οσκαρ Ταμπάρες. Ο 67χρονος προπονητής πιστώνεται την επαναφορά της ομάδας στην ελίτ και είναι χαρακτηριστικό πως όταν την ανέλαβε το 2006, η «Σελέστε» ήταν εκτός 20άδας στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA, έξι χρόνια μετά έφθασε μέχρι το νούμερο 2 και τώρα βρίσκεται στην άκρως τιμητική 7η θέση.

Η σταθερότητα δεν συγκαταλέγεται στα προτερήματα της ομάδας, όπως φάνηκε και στον προκριματικό όμιλο της Λατινικής Αμερικής. Δείχνοντας το κακό της πρόσωπο σε αρκετά παιχνίδια και γνωρίζοντας μερικές βαριές ήττες (από την Βολιβία με 4-1 και από την Κολομβία με 4-0), η Ουρουγουάη κατέλαβε την πέμπτη θέση που την οδήγησε στα μπαράζ με την ομάδα από την ασιατική ζώνη που ήταν η Ιορδανία. Εκεί δεν θα μπορούσε να απειληθεί ούτε στο ελάχιστο από τους αδύναμους Ιορδανούς τους οποίους νίκησε με 5-0 εκτός έδρας, ενώ στο Μοντεβιδέο το αδιάφορο ουσιαστικά παιχνίδι έληξε με 0-0.

Χρήσιμες πληροφορίες ( από το ένθετο «Παγκόσμιο κύπελλο 2014)

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Σε διάρκεια 25 ετών, 100 και πλέον αγώνων και δύο ξεχωριστών θητειών, ο «Ελ Μαέστρο» Όσκαρ Ταβάρες μπορεί να περηφανεύεται ότι είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής της Ουρουγουάης τα τελευταία 40 χρόνια. Στις αρχές του 2010, κανείς δεν πίστευε ότι η Ουρουγουάη θα μπορούσε να φτάσει στα ημιτελικά και ότι ο Ντιέγκο Φορλάν θα ανακηρυχθεί ο καλύτερος παίκτης του τουρνουά· ωστόσο, ο Ταβάρες έχει την ικανότητα να παίρνει το καλύτερο από τους παίκτες του στις κρίσιμες στιγμές.

Όσκαρ Ταβάρες

Ημερομηνία Γέννησης: 3/03/1947

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Έχοντας κερδίσει τον τίτλο του καλύτερου αρχηγού στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική, ο Ντιέγκο Λουγκάνο άρχισε να γυρνάει τα γήπεδα στην πατρίδα του, τη Βραζιλία, την Τουρκία, την Ισπανία και τη Γαλλία, και τώρα στην Πρέμιερ Λιγκ και τη Γουέστ Μπρόμγουιτς. Φόρεσε το περιβρα- χιόνιο της «Σελέστε» για πρώτη φορά κόντρα στην Αγγλία το 2006 και οδήγησε την ομάδα του στην κορυφή στο Κόπα Αμέρικα 2011 παίζοντας και στα έξι παιχνίδια.

Ντιέγκο Λουγκάνο

Ημερομηνία Γέννησης: 2/11/1980

Σύλλογος: Γουέστ Μπρόμγουιτς

Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας & Στατιστικής Ποδοσφαίρου τον επέλεξε ως 7ο καλύτερο τερματοφύλακα στον κόσμο το 2010 και 6ο το 2011. Ξεκίνησε την καριέρα

του στη Μοντεβιδέο Γουόντερερς, συνέχισε για 4 σεζόν στη Λάτσιο, όπου απέκτησε

το παρατσούκλι «μικρός κάστορας», και μετακόμισε στη Γαλατασαράι για 12.000.000 ευρώ, αμοιβή που τον κατέστησε τον πιο ακριβοπληρωμένο τερματοφύλακα στην ιστορία του τουρκικού ποδοσφαίρου.

Φερνάντο Μουσλέρα

Ημερομηνία Γέννησης:16/06/1986

Σύλλογος: Γαλατασαράι

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Ουρουγουάη: Πολύ σκληρή για να αποκλειστεί-1

Ίσως ο πιο ολοκληρωμένος επιθετικός στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Ο Λουίς Σουάρες μπορεί να είναι ιδιαίτερα απειλητικός ως μοναδικός φορ στην κορυφή της επίθεσης, αλλά και αριστερά ή δεξιά, παρότι οι επιδόσεις του δείχνουν ότι είναι απόλυτα επικίνδυνος όταν βγαίνει πίσω από την άμυνα και μέσα στην περιοχή. Μπορεί επίσης να σκοράρει και με τα δύο πόδια, με στημένη μπάλα αλλά και με το κεφάλι (μόνο οι Σουάρες, Ντένις Μπέργκαμπ, Μάρκο φαν Μπάστεν και ο Γιόχαν Κρόιφ έχουν σκοράρει 100 φορές για τον Άγιαξ), προβληματίζοντας μερικούς από τους καλύτερους αμυντικούς του κόσμου με το απρόβλεπτο παιχνίδι του. Δυστυχώς, απρόβλεπτη είναι και η ιδιοσυγκρασία του, ένα χαρακτηριστικό που υπονομεύει την απρόσκοπτη πορεία του προς την κορυφή.

Λουίς Σουάρες

Ημερομηνία Γέννησης: 24/01/1987

Σύλλογος: Λίβερπουλ

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Η Ουρουγουάη δεν είναι μόνον η πρώτη χώρα που κέρδισε ποτέ το Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι επίσης και η μικρότερη σε πληθυσμό (κάτω από 4.000.000) . Για μια τόσο μικρή χώρα, τα παγκόσμια ποδοσφαιρικά επιτεύγματά της είναι πραγματικά εξαιρετικά.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

14/06 Κόστα Ρίκα (Φορταλέζα 22:00)

19/06 Αγγλία (Σάο Πάολο 22:00)

24/06 Ιταλία (Νατάλ 19:00)

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Γιατί να ανησυχεί κανείς για μια αδύναμη άμυνα όταν έχει τους Λουίς Σουάρες και Έντινσον Καβάνι μπροστά; Με τέτοια δύναμη κρούσης, μπορούν να φτάσουν και πάλι μέχρι τα ημιτελικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή