Ονδούρα: Επιτυχία και μόνο η παρουσία

Ονδούρα: Επιτυχία και μόνο η παρουσία

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δεύτερη συνεχόμενη παρουσία της Εθνικής Ονδούρας σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου συνιστά από μόνη της μεγάλη επιτυχία για το μικρό κράτος της Κεντρικής Αμερικής. Αν, μάλιστα, η παρουσία αυτή συνοδευτεί και από την πρώτη νίκη της ομάδας (είναι το τρίτο Μουντιάλ όπου θα λάβει μέρος), τότε οι «κατράτσος» θα έχουν σημειώσει τον μεγάλο τους στόχο.

Στην ποδοσφαιρική της ιστορία, η Ονδούρα δεν έχει να επιδείξει σημαντικές διακρίσεις. Η πιο πολυσυζητημένη στιγμή της ανήκει στο μακρινό 1969 και δεν έχει τη μορφή κάποιου τροπαίου. Μαζί με το Ελ Σαλβαδόρ πρωταγωνίστησαν στον λεγόμενο «Πόλεμο των 100 ωρών», όταν μία ποδοσφαιρική αναμέτρηση έδωσε το έναυσμα για να ξεσπάσουν έντονες ταραχές μεταξύ των δύο χωρών. Αιτία ήταν το ζήτημα της μετανάστευσης από Ελ Σαλβαδόρ στην Ονδούρα και αφορμή ο μεταξύ τους αγώνας για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1970.

Η «μάχη» που έχει να δώσει η Ονδούρα στη Βραζιλία μόνο εύκολη δεν θα είναι. Οι παίκτες της, που, ως επί τι πλείστον, αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα, δεν έχουν την ποιότητα και την εμπειρία να ανταγωνιστούν τους συναδέλφους τους στον Ε΄ όμιλο. Το πιο πιθανό είναι η ομάδα του Κολομβιανού ομοσπονδιακού προπονητή Λουίς Φερνάντο Σουάρες να παίξει τον ρόλο της ρυθμίστριας και να ελαχιστοποιήσει τις ελπίδες πρόκρισης από όποια ομάδα πάρει βαθμό ή βαθμούς.

Η πορεία της τα τελευταία χρόνια είναι ανοδική, όπως μαρτυρούν και οι δύο προκρίσεις της σε Μουντιάλ. Ο δυναμισμός και το ομαδικό πνεύμα καλύπτουν ώς ένα σημείο την έλλειψη ποιότητας και, σίγουρα, όποιος υποτιμήσει την ομάδα της Ονδούρας θα έχει υποπέσει σε μεγάλο ατόπημα.

Οι ελπίδες για την πρώτη νίκη βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε έναν παλιό μας γνώριμο: τον Κάρλο Κόστλι. Ο 31χρονος επιθετικός, που πέρασε από το ελληνικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Βέροιας την περυσινή περίοδο (25 συμμετοχές – 6 γκολ), αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της Ονδούρας, αφού σε 68 αγώνες με το εθνόσημο έχει βρει δίχτυα 30 φορές. Ο Κόστλι δεν είναι ο μόνος που μπορεί να στηριχτεί ο Σουάρες. Από το ρόστερ ξεχωρίζει η παρουσία του 27χρονου αμυντικού Εμίλιο Ιζαγκουίρε, που αγωνίζεται με επιτυχία στη Σέλτικ, όπως και αυτή του 21χρονου μέσου Αντι Ναχάρ ο οποίος φοράει επάξια τη φανέλα της βελγικής Αντερλεχτ. Βέβαια, λείπει ένας ηγέτης που θα πάρει την ομάδα στις πλάτες του, ρόλο που στο παρελθόν είχαν οι Κάλος Παβόν και Νταβίντ Σουάζο.

Η πρόκριση της Ονδούρας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας ήρθε μέσα από τη διαδικασία των προκριματικών της ζώνης Βορείου και Κεντρικής Αμερικής. Εκεί, στην τελική φάση, κατέλαβε την τρίτη θέση σε όμιλο με ΗΠΑ, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Παναμά και Τζαμάικα, παίρνοντας μαζί και το εισιτήριο για το τρίτο παγκόσμιο κύπελλο της ιστορίας της.

Χρήσιμες πληροφορίες ( από το ένθετο «Παγκόσμιο κύπελλο 2014)

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Δεν θα αφήσει τους συμπαίκτες του να το βάλουν κάτω, ανεξάρτητα από το πόσα γκολ θα δεχτούν.

Νόελ Βαλαντάρες

Ημερομηνία Γέννησης: 03/05/1977 – Σύλλογος: Ολύμπια

O ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ο 54χρονος Κολομβιανός κατάφερε να οδηγήσει το Εκουαδόρ στον δεύτερο γύρο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Αν το καταφέρει και με την Ονδούρα, θα είναι ιδιαίτερα ευτυχής.

Λουίς Φερνάντο Σουάρεθ

Ημερομηνία Γέννησης: 23/12/1959

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Ονδούρα: Επιτυχία και μόνο η παρουσία-1

Σκληροτράχηλος αμυντικός, σοβαρός και σκληραγωγημένος, αντικατοπτρίζει την ψυχολογία της χώρας του, αλλά έχει επίσης την ικανότητα και τη χάρη να δημιουργεί φάσεις εκτός από το να τις αποτρέπει. Η πορεία του στη Στόουκ Σίτι δεν είναι και τόσο επιτυχημένη, οπότε σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο θα παίξει τόσο για τη φανέλα όσο και για τον εαυτό του, προκειμένου να πάρει μια καλή μεταγραφή. Στην καλή του μέρα, ο Ουίλσον Παλάσιο μπορεί να κυριαρχήσει στο γήπεδο.

Ουίλσον Παλάσιο

Ημερομηνία Γέννησης: 29/07/1984 – Σύλλογος: Στόουκ Σίτι

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Η Ονδούρα είχε στο γήπεδο τρεις Παλάσιο το 2010: Ουίλσον, Τζόνι και Τζέρι.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

15/06 Γαλλία

(Πόρτου Αλέγκρε 22:00)

21/06 Εκουαδόρ

(Κουριτίμπα 01:00)

25/06 Ελβετία

(Μανάους 23:00)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή