Γκάνα: Με οδηγό το πρόσφατο παρελθόν

Γκάνα: Με οδηγό το πρόσφατο παρελθόν

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τρίτη της παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο, η Γκάνα έχει καταφέρει να σηκώσει αρκετά ψηλά τον πήχυ τον προσδοκιών. Στην πρώτη της εμφάνιση στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006 προκρίθηκε από τον όμιλο, πίσω από την Ιταλία και μπροστά από τις Τσεχία και ΗΠΑ, ενώ στην περασμένη διοργάνωση της Νοτίου Αφρικής είχε την πιο αξιοπρόσεκτη πορεία από όλες τις ομάδες της «Μαύρης Ηπείρου», φθάνοντας λίγα… εκατοστά μακριά από την ημιτελική φάση! Πέρασε στους «16» ως δεύτερη από τον όμιλο με Γερμανία, Αυστραλία και Σερβία και στη συνέχεια απέκλεισε τις ΗΠΑ με 2-1 στην παράταση. Στους «8» αντιμετώπισε την Ουρουγουάη και στο τελευταίο λεπτό της παράτασης, με το σκορ στο 1-1, κέρδισε πέναλτι το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει ο καλύτερός της παίκτης, Ασαμόα Γκίαν που, όμως, έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Στη διαδικασία των πέναλτι που ακολούθησε οι καταρρακωμένοι Γκανέζοι είδαν τους αντιπάλους τους να είναι πιο εύστοχοι και να παίρνουν την πρόκριση.

Με οδηγό την επιτυχημένη πορεία της ομάδας στα προηγούμενα Μουντιάλ ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ακουάσι Απια στοχεύει ξανά σε μία πρόκριση από τους ομίλους, έστω κι αν τώρα αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο. Η παρουσία της Γερμανίας, της Πορτογαλίας αλλά και των ΗΠΑ στο 7ο γκρουπ, αφήνει ελάχιστα περιθώρια στους Αφρικανούς να διεκδικήσουν μία εκ των δύο πρώτων θέσεων.

Η δύναμή της βρίσκεται στη μεσοεπιθετική γραμμή, όπου διαθέτει παίκτες παγκόσμιας κλάσης. Στο κέντρο δεσπόζει η παρουσία του Μίκαελ Εσιέν της Μίλαν, ο οποίος δίπλα του θα έχει τον συμπαίκτη του και στην Ιταλία, Σάλεϊ Μουντάρι, καθώς και τον Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ της Σάλκε και τον Κβαντού Ασαμόα της Γιουβέντους. Ερώτημα παραμένει η περίπτωση του Αντρέ Αγιού της Μαρσέιγ, ο οποίος δεν διατηρεί και τις καλύτερες των σχέσεων με τον προπονητή του που εμφανίζεται αμείλικτος σε θέματα πειθαρχίας. Στην επίθεση, το βάρος θα πέσει ξανά στις πλάτες του Ασαμόα Γκιάν, ο οποίος πλέον αγωνίζεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θέλει να ξορκίσει τους «δαίμονες» που τον κυνηγούν μετά το χαμένο πέναλτι του 2010. Η κόντρα του Απια με τον Αγιού κρατάει από πέρυσι όταν ο παίκτης είχε αργήσει να εμφανιστεί στην πρώτη συγκέντρωση της Γκάνας ενόψει του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από την αποστολή. Εκτοτε, πάντως, ο 24χρονος μέσος βρίσκεται στα πλάνα του προπονητή του και όλα δείχνουν ότι θα είναι κανονικά στη Βραζιλία.

Η πρόκριση για τα γήπεδα της Λατινικής Αμερικής ήρθε με σχετικά εύκολο τρόπο. Τα «μαύρα αστέρια» αφού τερμάτισαν στην πρώτη θέση του ομίλου, μπροστά από Ζάμπια, Λεσότο και Σουδάν, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την Αίγυπτο σε αγώνα μπαράζ. Το εμφατικό 6-1 της πρώτης αναμέτρησης, δεν άφηνε περιθώρια εκπλήξεων στη ρεβάνς του Καΐρου, όπου οι γηπεδούχοι σημείωσαν νίκη γοήτρου με 2-1.

Χρήσιμες πληροφορίες ( από το ένθετο «Παγκόσμιο κύπελλο 2014)

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Εξαιρετικά ταλαντούχος και αστραπιαίος εκτελεστής, άφησε τους οπαδούς της Σάντερλαντ με μια πικρή γεύση όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει την ομάδα

τους για τα πετροδόλαρα της Αλ Αΐν στα Αραβικά Εμιράτα. Έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα της Γκάνας σε ηλικία μόλις 17 ετών, ενώ έγινε και ο νεότερος παίκτης που σκόραρε για τη χώρα του. Παραδόξως για επιθετικό παίζει με το Νο 3 στην πλάτη.

Ασαμόα Γκιάν

Ημερομηνία Γέννησης: 22/11/1985 – Σύλλογος: Αλ Αΐν

Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Όντας λίγο πολύ ο αδύναμος κρίκος της Εθνικής Γκάνας, ο Αμπντούλ Φαταού Νταουντά παίζει για τους Πειρατές του Ορλάντο στο πρωτάθλημα της Νότιας Αφρικής. Είναι βεβαίως προφανές ότι δεν αγωνίζεται απέναντι σε αντιπάλους του διαμετρήματος του Ρονάλντο και του Εζίλ κάθε Κυριακή, και γι' αυτό θα βασιστεί στο μέγεθος και την εμπειρία του Εσιέν ώστε να μετριάζει τις κατά μέτωπο επιθέσεις που θα δεχτεί.

Φαταού Νταουντά

Ημερομηνία Γέννησης: 6/4/1985 – Σύλλογος: Ορλάντο Πάιρετς

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Δούλεψε ως βοηθός για πολλούς από τους προκατόχους του, αλλά όταν ο Σέρβος Γκόραν Στεβάνοβιτς απολύθηκε, το Μάρτιο του 2012, ήταν η σειρά του Άπια να πάρει τα ηνία. Πρόκειται για έναν αξιοπρεπή προπονητή που έχει δουλέψει σε διάφορα πόστα στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γκάνας, οδηγώντας την πατρίδα του στο χρυσό μετάλλιο των παναφρικανικών αγώνων το 2011. Ο Άπια, βέβαια, είναι άπειρος και υπάρχουν αμφιβολίες αν θα αντεπεξέλθει κάτω από την πίεση.

Τζέιμς Κουέσι Άπια

Τόπος Γέννησης: Κουμάσι, Ασάντι, Γκάνα

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Γκάνα: Με οδηγό το πρόσφατο παρελθόν-1

Αφού βαρέθηκε να γυαλίζει τον πάγκο της Τότεναμ και αποχώρησε αποκαρδιωμένος, ο Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά, παίζοντας για την Μπορούσια Ντόρτμουντ, τη Μίλαν και τη Σάλκε. Σίγουρα είναι ένας παίκτης που μπορεί να έχει σταθερή απόδοση σε συλλόγους τέτοιου διαμετρήματος δεν είναι τυχαίος. Έχει αυτοπεποίθηση, είναι ευέλικτος, διαθέτει πολύ καλή αντίληψη του παιχνιδιού, καλή ντρίμπλα, και όλα αυτά τον έχουν κατατάξει σε πολύ υψηλή θέση στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Ήταν ένας από τους 10 υποψήφιους για το βραβείο του Αφρικανού Παίκτη της Χρονιάς το 2010 καθώς και το 2011. Είναι σίγουρα το μεγαλύτερο αστέρι της Γκάνας και όλα δείχνουν ότι θα διαπρέψει στη Βραζιλία.

Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ

Ημερομηνία Γέννησης: 06/03/1987 – Σύλλογος: Σάλκε 04

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

17/06 ΗΠΑ

(Νατάλ 01:00)

21/06 Γερμανία

(Φορταλέζα 22:00)

26/06 Πορτογαλία

(Μπραζίλια 19:00)

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Η Γκάνα ήταν η μόνη αφρικανική ομάδα που πέρασε τον πρώτο γύρο και των δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων, το 2006 και το 2010 στη Γερμανία και τη Νότια Αφρική αντίστοιχα. Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι είχε τη νεότερη αφρικανική ομάδα.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Μπορεί να ήταν η καλύτερη αφρικανική ομάδα στα δύο προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα, αλλά δεν θα τριτώσει αυτή τη φορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή